Türkiye genelinde ana yemeklerden önce atıştırmalık olarak ikram edilen, Mersin'in Tarsus ilçesinde ise lahmacun denildiğinde tek akla gelen çeşit olan "fındık lahmacun", bir porsiyonda 12-15 adet servis ediliyor.
Mersin'in Tarsus ilçesinin vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan ve adını içerisine konulan malzeme miktarından alan 'fındık lahmacun', büyük ilgi görüyor. 20 yıldır lahmacun ustalığı yapan Salik Köprek, restoranında günde 700-800 adet fındık lahmacun sattığını söyledi.
Herkes biliyor lahmacun Şanlıurfa'ya aittir. Geçmişe ait bir kültürümüzdür. Bu bizim atadan gelen bir yemek kültürdür" dedi. Başka illerden gelen vatandaşlar da en güzel lahmacunun Şanlıurfa'da yapıldığını belirterek, "En güzel lahmacunu burada yedik.
Lahmacun'un Kökeni
İlk lahmacunun yapıldığı yer ve tarih tam olarak bilinememekle birlikte, çeşitli kaynaklarda lahmacunun Levant kökenli olduğu geçmektedir. Konu hakkında bir başka görüşe göre de lahmacunun kökeninin Babilliler'e kadar gittiği düşünülmektedir.
Geleneksel yemeklerimizden biri olarak bilinen lahmacun daha çok Doğu Anadolu Bölgesinde yaygındır. Urfa'nın yöresine aittir.
İlgili 40 soru bulundu
Bir Arap yemeği olan lahmacuna şimdi Kürtler de sahip çıkıyor. Lahmacun Kürt kentlerinde ilk olarak Urfalı Araplar tarafından yapılmış. Fakat şimdi tüm restoranlarda bulunan yaygın yemeklerden biri haline gelmiş.
Cevizli lahmacun kış lahmacunu olarak da bilinir. Gaziantep yöresine ait olan ceviz lahmacun Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biridir. Antep'te özellikle kış mevsiminde yapılır ve cevizde bu lahmacuna ayrı bir lezzet katar. Etlerimiz helal kesimdir.
Lahmacunun tarihi çok eskilere, babillere kadar dayanır. Doğuya özgü bir yemektir ve yaklaşık olarak 5000 yıllık bir geçmişe sahiptir. Lahmacuna kimi yerlerde Türk Pizzası adı verilir. 1960 yıllardan sonra ülkemizin doğu bölgelerinden tüm ülkeye yayılmış ve büyük ilgi görmeye başarmıştır.
Urfa Lahmacunu; sinirleri temizlenen yağlı kıymanın taze kırmızı biberle zırhtan geçirilmesi, çekilen kıymaya Şanlıurfa Biberi (İsot), tuz ve domates salçası eklenmesi ve mayasız hamur üzerine serilen kıymalı için pişirilmesiyle hazırlanır.
Gaziantep Lahmacunu içeriğinde kullanılan malzemeler ve sunum açısından diğer lahmacunlardan ayrılır. Gaziantep lahmacununda zırh ile çekilen kuzu kıyma, sarımsak, maydanoz, biber ve çeşitli baharatlar kullanılır. Diğer lahmacun çeşitlerinden farklı olarak soğan içermez.
Urfa Lokanta Usulü Lahmacun İçi Tarifi Nasıl Yapılır? Önce kuru soğan, kırmızı biber, domatesleri ince doğruyoruz. Maydanozun sadece sap kısmını çok ince doğrayıp ekledikten sonra, salça, isot ve baharatları ilave ediyoruz. En yakın fırında pişirtip afiyetle yiyoruz.
Arapça lḥm kökünden gelen laḥm ˁacīn لحم عجين "(hamur gibi) yoğrulmuş et" deyiminden alıntıdır.
Bir lahmacun kaç kalori dediğinizde şu yanıtları verebiliriz: 80 gramlık 1 adet küçük lahmacun 118 kalori. 120 gramlık 1 adet orta lahmacun 177 kalori. 1 porsiyon – 1 adet büyük lahmacun (150 gr) ortalama 220 kalori.
Fındık lahmacun, içine kıyma, az miktarda soğan konularak, baharat ve domates olmadan hazırlanıp, odun ateşinde pişiriliyor. Genelde ana yemeklerden önce aperatif olarak sunulan fındık lahmacun, Tarsus'ta 15 adetlik porsiyonlar halinde servis ediliyor.
Tarsus Fındık Lahmacunu, maksimum 8 cm çapında el ileaçılmış hamurun üzerine kıyma, maydanoz, kuru soğan, kapya biberi, domates ve isteğe bağlı kırmızı toz biber ile hazırlanan harcın yayılmasından sonra taş fırında pişirilmesiyle yapılan bir yiyecektir.
Sembusek Mardin bölgesine özgü bir kapalı lahmacun türü. “Mardin pizzası” olarak da tanınır. İç olarak soğan, ince kıyılmış et ve çeşitli baharatlar konularak yufka yarım ay şeklinde kapatılır ve saçta pişirilir. İsteğe bağlı olarak içine nane, fesleğen ve maydanoz da katılır.
Lahmacun kasapta hazırlanıyorsa zırhla, evde hazırlanıyorsa kıyma makinasında veya robotta çekilir. Kıyılan sebzeler, et, tuz, karabiber, domates ve biber salçası ile birlikte iyice yoğrulur. Fırına gönderilerek pişirttirilir.
Malatya'da, restoran işleten Ali Eren Çiçek, normalde et kıyma ile yapılan lahmacunun içine alabalığı kıyma haline getirip, koyarak satışa sundu. Ürünün patentini almak için başvuruda bulunan Çiçek'in alabalık lahmacunu vatandaşlardan yoğun rağbet görüyor.
Geleneksel yemeklerimizden biri olarak bilinen lahmacun daha çok Doğu Anadolu Bölgesinde yaygındır. Urfa'nın yöresine aittir.
Doğrulanmış Cevap. Cevap: Lahmacunu bulan / icat eden kişi tam olarak belli değildir, kimin icat ettiği bilinmemektedir. Ek Olarak: Lahmacun, ince hamurun üstüne kıymalı harç konulan, pideyi de andıran katlanarak veya dürüm yapılarak yenilen bir çeşit yiyecektir. Genelde ayranla beraber tüketilir ve tercih edilir.
Elazığ'da dünyanın en uzun lahmacununu yapan Engin Altunbaş, 34 metrelik lahmacunla Guinness Dünya Rekorlar Kitabı'na girmek için uğraşıyor.
Gaziantep Lahmacunu içeriğinde kullanılan malzemeler ve sunum açısından diğer lahmacunlardan ayrılır. Gaziantep lahmacununda zırh ile çekilen kuzu kıyma, sarımsak, maydanoz, biber ve çeşitli baharatlar kullanılır. Diğer lahmacun çeşitlerinden farklı olarak soğan içermez.
Açılmış hamurun üzerine kıyma, soğan, maydanoz, sarımsak ve baharatlar eklenerek hazırlanır. Kökeni Orta Doğu'ya dayanan bu yemek, Ermenistan, Azerbaycan, Lübnan, Suriye ve İsrail'de de tüketilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri