Şapkalı mantarların ormanda yetişmesi nedeniyle mantarlar bitki olarak bilinir ancak mantarlar bitki değildir. Mantarlar kendi besinlerini üretemezler. Yani bitkilerin aksine toprağa ekilerek yetişemezler.
Mantarlar tek başına bir alemi temsil eder. Canlılığı sınıflandırırken; Bitkiler, hayvanlar, bakteriler, arkeler, protistalar ve Mantarlar olarak 6 alemden bahsedilebilir. Dolayısıyla mantar türleri vardır ancak mantarlar dediğimiz canlı grubu başka bir grubun altında değildir.
Çoğu insan, mantarların bitki olduğunu düşünmektedir, ancak mantarlar bitki değildir. Çünkü, mantarlar kendi besinlerini üretemezler. Bu yüzden mantarlar üretici değil, ayrıştırıcıdırlar. Birçok yabani mantar doğadan toplanıp yenebilir ve çoğunun kültür türlerinden daha lezzetli olduğu söylenir.
Dünya üzerinde en çok merak edilen türlerden biri olan mantarlar her yönüyle incelemeye değer. Bilim dünyasının araştırmalarına konu olan mantarlar ne hayvan ne de bitki olarak tanımlanmıyor; 'fungi' aleminin üyesi olarak kabul ediliyor.
Çiçeksiz bitkilerin en bilinen türleri ise, işlemler, algler, yosunlar ve eğrelti otudur. Aynı zamanda fotosentetik özelliğe sahip olmayan cıvık mantar, mantar ve bakteriler de çiçeksiz bitkiler kategorisinde yer alır.
İlgili 31 soru bulundu
Mantarlar grubuna giren tüm canlılar hayvanlar gibi heterotrofturlar, yani besinlerini dışarıdan almak zorundadırlar. Bu yönleriyle fotosentez yaparak kendi besinlerini üreten bitkilerden ayrılırlar. Fakat tıpkı bitki hücrelerinde olduğu gibi mantar hücrelerinde de hücre zarına ek olarak bir de hücre duvarı bulunur.
Mantarlar kök, gövde, yaprak, çiçek ve klorofile sahip olmayan ökaryotik, heterotrofik çok hücreli organizmalardır.
Mantar, doğrudan deri teması yoluyla ya da eşyaların ortak kullanılmasıyla bulaşabilen bir hastalıktır. Özellikle bazı mantar türleri, yüksek bulaşıcılığı nedeniyle kalabalık ortamlarda birden fazla kişiyi etkileyerek salgına dönüşebilir. Çocuklarda görülen mantar enfeksiyonları, okul ortamında hızla yayılabilir.
Mantarlar küf ve mayalar olmak üzere 2 grupta sınıflandırılabilirler.
Mantarlar, hif olarak bilinen ve hücre duvarıyla kuşatılmış ipliksi somatik bir yapıya sahiptir. Mantar hifler, bölmeli veya bölmesiz olabilir. Hifleri hücrelere ayıran bu bölmelere septum (septa) denir. Bölmesiz hiflere aseptat veya sönösitik hif; bölmeli hiflere ise septat hif adı verilir.
Bitkiler, ağırlıklı olarak fotosentetik ökaryot canlılardır. Tarihsel olarak bitkiler alemi, algler ve mantarlar da dahil olmak üzere hayvan olmayan tüm canlıları kapsarken, günümüzde mevcut tüm tanımlamalar prokaryotları, mantarları ve bazı algleri hariç tutar.
Engraulis encrasicolus, Hamsi veya Avrupa hamsisi, Engraulis cinsine bağlı bir balık türüdür.
Elma (Malus domestica), gülgiller (Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türü.
Mantarlar, yüksek bitkilerdeki gibi kök, gövde, yaprak ve çiçeklere sahip değildirler.
Mantarlar kök, gövde, yaprak ve çiçek kısımları bulunmaz. Mantarlar spor ile çoğalırlar. Tek hücreli mantarlarda tomurcuklanma görülür. Eşeyli ve eşeysiz üreme görülür.
Oldukça güzel bir bitki olan sardunya aynı zamanda oldukça faydalıdır.
Mantarlar karbon ve enerji kaynaklarını bir çok substratlardan temin edebilirler. Doğada serbest olarak yaşayan mantarların bir çoğu enerji için bitkisel orijinli kaynaklardan yararlanırlar. Mantarların büyük bir ekseriyeti de glikoz, sakkaroz, nişasta, maltozu ayrıştırabilir ve bunlardan yararlanabilir.
Mantarlar
Mantarlar bitki olmadıkları için fotosentez yapıp besin üretmezler. Hazır besinler sayesinde beslenirler. Mantar çeşitleri dört tanedir. Bunlar; küf mantarı, şapkalı mantar, hastalık yapan mantar ve maya mantarıdır.
Şapkalı mantarların ormanda yetişmesi nedeniyle mantarlar bitki olarak bilinir ancak mantarlar bitki değildir. Mantarlar kendi besinlerini üretemezler. Yani bitkilerin aksine toprağa ekilerek yetişemezler.
Fazla kilo ve şeker hastalığı gibi sağlık problemleri de memede mantar oluşmasına neden olabilir. Nem ve sıcak havalarda mantarların oluşmasına neden olmaktadır. Kişisel hijyenin önemi oldukça büyüktür. Göğüslerin alt kısmının hijyenik ve kuru tutmak gerekebilir.
Birçok şey mantara sebep olabilir. Bunlar kişilere ve hastalığın durumuna göre değişebilir. Kızarıklık, kaşıntı, ağrı gibi durumlar görülmektedir. Birkaç bakterinin bir araya gelmesi ile oluştuğu için tedavi edilmezse sıkıntılı ve tehlikeli durumlar oluşabilir.
Antiviral ilaçlar küçük, seçkin bir virüs grubuna karşı geliştirilmiştir. Mantarlar ise, çok hücreli, bitki benzeri organizmalardır.
Cevap. mantarlar bitkilerden daha gelişmiştir.
Mantar meyve değil sebze de değildir. Sebze sınıfında değerlendirmek birçok kişi tarafından yapılan bir durumdur. Bundan dolayı mantar için ne meyve ne de sebze dememiz doğru olmaz. Mantarlar diğer canlılar ile de ortak özellikler göstermektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri