FOB teslim şekli sadece deniz yolu taşımacılığında kullanılan bir klozdur. Deniz yolu taşımacılığı deniz ve iç suları kapsar. Satıcının (ihracatçı firma) belirlenen tarih ve adreste malları alıcıya (ithalatçı firma) teslim etmesi gerekir.
GEMİDE MASRAFSIZ / FREE ON BOARD (FOB)
Ülkemizde en çok kullanılan bu teslim şeklinde; satıcı malları belirlenen yükleme limanında, alıcı tarafından seçilen gemide veya belirlenen şekilde ulaştırılan malları temin ederek teslim eder.
Birim FOB Bedeli: Üretilen mallardan satışı yapılanların satış tutarı toplamının, satılan ürün miktarına bölünmesi ile elde edilen tutardır.
FOB (FREE ON BOARD) – Gemi bordasında teslim
Taşıma: Ana taşıyıcının masraf ve sorumluluğu alıcıya aittir. Sigorta: Sigorta yaptırma zorunluluğu yoktur.
Free On Board, FOB, Gemi Bordasında Teslim Şekli Nedir
FOB teslim şeklinde, satıcı yani ihracatçı firma, yükü, alıcının yani ithalatçının talep ettiği tarih aralığında ve yine alıcının talep ettiği limanda, gemiye yükleme işlemini de içerecek şekilde teslim eder.
İlgili 30 soru bulundu
İngilizce Free On Board (FOB) terimi, tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine taşıyana kadar olan sorumluluğunu içerir. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir.
Cost, Insurance and Freight (CIF) kaydı, masraflar, sigorta primi ve navlun ödenmiş olarak teslimi ifade ederken; Free on Board (FOB) kaydı, gemi bordasında teslim anlamına gelmektedir. CIF ve FOB kayıtlarının seçimi, sözleşme taraflarının ihtiyarındadır.
FOB, Gemide Masrafsız Teslim anlamına gelir ve satıcının tüm nakliye belgeleriyle ilgilendiği ve malları gemiye teslim ettiği durumdur. Gemiye yüklendikten sonra nakliye riski satıcıdan alıcıya geçer. Varış noktanız için navlun ücretini siz ödersiniz, ancak ihracat için gümrükleme ücretlerini satıcı öder.
FOB (Free On Board - Gemi Bordasında Teslim)
Mallar geminin küpeştesine (güvertesine) geçtikten sonra meydana gelebilecek her türlü hasar, kayıp ve masraflar alıcının sorumluluğundadır. Satıcı ihracat için gerekli tüm belgeleri hazırlar ve malların gümrük işlemlerini tamamlayarak teslim eder.
FOB (Free on Board): Gemide teslim: Bunun FAS'tan farkı teslimin gemi yanında değil, fakat malların geminin küpeştesini aşması ile gerçekleşmesidir. Bu da göstermektedir ki ayrılış limanındaki yükleme işlemleri de (mallar geminin küpeştesini aşıncaya kadar) satıcıya aittir.
Bu kutu, beyannamenin 1, 2, 3, 6, 7 ve 8 no.lu nüshalarında yer almaktadır. Bu kutuya faturanın “FOB” olarak düzenlendiği hallerde, eşyanın navlun bedeli ile sigorta bedeli kaydedilir.
FOB teriminin açılımı Free on Board'dur. Aynı zamanda gemi güvertesinde teslim ya da küpeştede teslim olarak da bilinmektedir. FOB, malı tedarik edecek olan firmanın ya da kişinin, tedarik ettiği malı nakliye yapacağı geminin güvertesine taşıdığı ana kadar olan tüm sorumluluğunu belirtir.
FOB klozunun açılımı ”Free on Board” olup dilimize ”Gemi Bordasında Teslim”, ”Gemide Masrafsız Teslim” adları ile anılır. Gemide masrafsız teslim, satıcının ihracata konu ürünleri alıcının tayin ettiği geminin güvertesinde teslim etmesi anlamına gelir.
FOB – Gemide Masrafsız Teslim
Satıcı, ürünler gemiye yüklenene kadarki tüm masrafları ve riskleri karşılar. Ayrıca ihracat gümrük işlemlerini de gerçekleştirir. Malzemeler güverteye vardığı zaman alıcı tüm sorumlulukları alır.
Ancak, uygulamada, alıcının, imkanları dahilinde yükleme işlemlerinde satıcıya ek bir maliyet yansıtmadan, örneğin forklift ile yükleme işlemlerini yaptığı görülür. Exworks teslim şekline göre, alıcı, yani ithalatçı, tüm gümrük evraklarının düzenlenmesinden ve gümrük masraflarından sorumludur.
FCA teslim şeklinde, ihracatçı konumunda olan satıcı, malların tüm gümrük işlemlerini tamamlayarak önceden belirlenen tarihte ve yerde ilk taşıyıcıya teslim eder ve bu sayede sorumluluğun kendine ait bölümünü yerine getirmiş olur.
FOB, "gemide ücretsiz" veya "gemide navlun" anlamına gelir ve malların sorumluluğunun ve mülkiyetinin bir satıcıdan alıcıya ne zaman devredildiğini belirtmek için kullanılan bir atamadır.
Bu teslim şekli, mal ihraç gümrüğünden geçirilmeden ve taşıyıcı araca yüklenmeden alıcı emrine hazır tutularak teslim anlamına gelir. Risk ve Masraflar: Malların satıcının işletmesinde alıcı tarafından teslim alınmasından itibaren oluşacak her türlü risk ve masraf alıcıya aittir.
İngilizce açılımı "Cost Insurance and Freight" olan kısaltma; mal bedeli, sigorta ve navlun masraflarının satıcı tarafından üstlenilmiş olduğu teslim şeklini ifade etmektedir.
FOB teslim şekli sadece denizyolu taşımaları ile kullanılabilir.
FCA, İngilizce Free Carrier teriminin kısaltılmış şeklidir. Uluslararası ticarette, satıcının ülkesinde teslim yeri belirterek taşımacıya teslim anlamına gelmektedir. Bu tür ticarette ihracat formaliteleri ve belirlenen yere kadar olan yurt içi nakliye masrafları satıcıya aittir.
Peşin ödeme şekli ihracatçılar için en avantajlı ve en risksiz dış ticaret ödeme yöntemidir. İthalatçılar açısından ise indirim fırsatları nedeniyle cazip olabilse de malların siparişe uygun gelmemesi veya zamanında gönderilmemesi gibi olası durumlardan dolayı en riskli ödeme yöntemidir.
FOB teslim şeklinde yükleme limanı ile boşaltma limanı arasındaki navlunu alıcı öder. CIF teslim şeklinde yükleme limanı ile boşaltma limanı arasındaki navlunu satıcı öder.
İhracatla ilgili gümrük işlemlerini organize eder ve gerekli gümrük masraflarını karşılar. İthalatçıya yüklemenin yapıldığını bildirir. Düzenlenen nakliye belgesini ithalatçıya gönderir. Mallar gemiye yüklenene kadar meydana gelebilecek her türlü hasar ve kayıp satıcının sorumluluğundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri