Kazıklı temeller, problemli zeminlerde taşıyıcı tabakanın temel çukuru kazılamayacak kadar derinde olduğu ve yüzeysel temellerin ekonomik olmadığı durumlarda kullanılan temel sistemleridir.
1.1 Kazıklı Temeller
Kazıklar için kullanılan ana malzeme türleri ahşap, çelik ve betondur. Bu malzemelerden yapılan kazıklar ya zemine çakılır ya da zeminde açılan boşluklara yerleştirilir ve kazık başlıklarına bağlanır.
Kazık temeller; düşey basınç yüklerini taşımak, kaldırma kuvvetlerine karşı koymak ve yatay ya da eğik yükleri karşılamak amacı ile kullanılırlar. Genellikle; düşey kazıklar bina, köprü gibi üst yapıdan gelen düşey basınç yüklerini taşımak için kullanılırlar.
Kazık Temeller
Yapının bulunduğu zemin zayıfsa temel, sağlam olan seviyeye kadar ulaşan kazıklarla oluşturulur. Böylece yapının yükü zayıf zemine değil, derindeki sağlam tabakalara aktarılır. Daha dengeli aktarım için kazıklar bağ kirişleri ile birbirlerine bağlanabilir.
Kazık temeller, bir deprem sırasında temel hareketlerini azaltmanın en etkin yöntemlerinden biridir.
İlgili 29 soru bulundu
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır.
Kazık Temel Kaç Metre Olmalıdır? Yaygın olarak kullanılan fore kazık çapları 45cm , 65 cm , 80 cm,120 cm ve 150 cm dir. Fore kazık boyları yaklaşık 0-50 mt aralığında değişmektedir. Bu uzunluk zeminin sürtünme değerine, temel yüküne ve zemin cinsine bağlı olarak değişmektedir.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
Kuyu temel yöntemi diğer fore kazık ve mini kazık yöntemine göre çok avantajlıdır. Fore kazık ve mini kazık yönteminde araziden m2 azalması daha fazla yaşanırken kuyu temel yönteminde m2 azalması minimum düzeydedir.
Zemin türüne bağlı olarak geniş bir kullanım alanına sahip olan fore kazık sistemi, güçlü ve elverişli taşıma kapasitesine sahip olamayan zeminler üzerinde kullanılır. Bu zeminlerde kullanılan kazıklar, zemin üzerine kurulacak yapının daha sağlam ve uzun ömürlü olmasını sağlar.
Fore kazık nedir? : Fore kazık ; Zeminin ;belirli çap ve derinlikte dairesel kesitli delgi yapılarak, açılan kuyuya demir donatı yerleştirilip beton dökülmesine denir. Silindirik , sütun şekline benzeyen düşey zemin elemanlarına fore kazık veya yerinde dökme betonarme kazık denir.
İlk kez Mimar Sinan tarafından Süleymaniye Camii'nin. inşası sırasında kullanılan “kazık temel tekniği”ni. öğreniyoruz. 👀
Radye temel de fore kazık temel de depreme dayanıklılık için başvurulacak temel çeşitleri. Özellikle zemin sağlam değilse zorunlu şekilde bu temellere başvurmak şart!
1- Zemin iyileştirme yöntemlerinde : Taşıma gücü zayıf olan zeminlerin donatısız bir şekilde betonlanarak iyileştirilmesinde kullanılır. Bu uygulamaya plastik kazık ta denmektedir. Bu fore kazık sisteminde amaç zayıf olan zeminin, yerine daha dayanıklı bir malzemenin yerleşmesini sağlamaktır.
Zeminin statik değerlendirmesi yapıldıysa ve zemin sağlam olarak görülüyorsa mütemadi temel tercih edilebilir. Tabi çok katlı bina olmaması şartıyla! Ama alüvyal bir zemin ise ya da depremsellik açısından zeminin riski fazlaysa radye temele başvurmanız önemli!
Taşıma kapasitesi düşük olan zeminlerde yapı yüklerini sağlam zeminlere ulaştırmak veya iksa amacıyla yapılan kazıklardır. Bu kazıklar delme kazıkları olup yapım yöntemleri; sahanın durumu, zemin yapısı, kazığın çapı ve derinliğine bağlıdır. Fore kazıklarda delik çapı 50 cm ile 200 cm arasında olabilir.
Sağlamlığı, güvenirliği, yer kaplamaması, depreme dayanıklı olması yanında maliyetinin düşük olması sebebiyle tercih edilen kuyu temel sistemi giderek diğer temel çeşitlerinin yerini almaya başlamıştır.
Genellikle çok yüksek yapılarda kullanılan kuyu temel uygulaması, uzun uğraşlar sonunda tamamlanan bir süreci kapsar. Yoğun işçilik isteyen ve yorucu bir çalışma olsa da kuyu temeli, doğru uygulandığında toprak kaymasını önlemeye yardımcıdır.
Prefabrik evlerin özelliklerinden biri inşaat için temel kazılmasına gerek olmamasıdır. Tüm parçaları fabrikada üretilen evlerin kurulumu oldukça kolaydır.
İnşaat sektöründe radye temelin gerçek ismi radye jeneral temel olarak bilinmektedir. Bu temel yükün zemine düzgün ve sistemli şekilde aktarılmasını sağlamaktadır. Bu temelin en bilindik avantajı depreme karşı dayanıklı oluşudur. Radye temel deprem olduğu esnada ilgili bina yapısıyla beraber hareket etmektedir.
Buna göre temel kalınlığı minimum değerleri farklılık gösterir. Kirişli radye için minimum 30cm, kirişsiz radye için minimum 40cm gibi yaklaşık değerler alınabilir. Sizin projenizde gerilmelerde, donatı miktarlarında ve özellikle zımbalama hesabında bir sıkıntı yoksa temel yüksekliği yeterlidir.
Deprem tehlikesi nedeniyle bölgedeki evlerin temellerine fore kazık çakılması gerekmektedir. Bu fore kazık dediğimiz şey bildiğimiz büyükçe bir kazık yani.
Deprem anında, fore kazık sayesinde ağırlık merkezi olarak binanın alt tarafında olduğu için deprem anında binanın düşey konumda kalmasına yardımcı olur. Deprem anında, fore kazıklar ile zemine tutunma oranı arttığı için binanın deprem anında savrulması azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri