İletişim kanalları, sözlü, sözsüz, yazılı ve görsel şeklinde değerlendirilebilir. İletişimin düzeyleri, bireyler arası, grup içi, organizasyon içinde ve dışında olmak üzere farklılaşabilir.
İletişim, etkileşimde bulunulan kişi veya kişilere göre beş düzeyde meydana gelmektedir. Bu düzeyler; öz iletişim, kişilerarası iletişim, grup içi iletişim, örgütsel iletişim ve kitle iletişimdir.
İletişim nedir ve kaça ayrılır
İletişimin iki temel sınıfı, doğal iletişim ve kültürel iletişim olarak öne çıkmaktadır.
Telefon, televizyon, radyo, gazete, kitap, dergi vb. kitle iletişim araçları göndericiden alıcıya giden aracı olabileceği gibi yazı, söz, fotoğraf vb. her tür iletişim aracı da iletiyi ileten bir kanal olma işlevini üstlenebilir. Bağlam (Ortam): İletişim unsurlarının birlikte meydana getirdikleri ortamdır.
Ve kendi içinde dil, dil ötesi şeklinde iki farklı gruba ayrılmaktadır. Günlük hayatta en çok kullandığımız iletişim şeklidir. Sözlü iletişimin iki temel ögesi vardır. Bunlar; konuşmak ve dinlemektir.
İlgili 45 soru bulundu
İletişim sürecinin beş temel unsuru bulunmaktadır. Bunlar; kaynak, mesaj, kanal, alıcı ve geri bildirim (feed-back)‟dir. İletişim sürecinde bu beş temel unsurunda yanında, ikincil unsurlar olarak iletişim sürecinde yer alan, kodlama-kod açma, algılama ve değerlendirme (filtre) ve gürültü unsurları da yer almaktadır.
İletişim süreci, bir mesajı herhangi bir kanalla gönderen gönderici veya kaynak, gönderilen mesaj veya ileti ve mesajı alan hedef veya alıcı olmak üzere üç temel unsurdan oluşur.
İletişimin türleri şunlardır. Kişisel İletişim. Kişilerarası İletişim, bu iletişim türü sözlü iletişim ve sözsüz iletişim olmak üzere ikiye ayrılır. Ve son olarak kitle iletişimi de iletişimin türüdür.
İletişim türlerini; sözlü iletişim, sözsüz iletişim ve yazılı iletişim olmak üzere üç gruba ayırabiliriz.
Yüz yüze gerçekleştirilen iletişim sürecinde kendinizi doğru ifade etme, sesinizi iyi kullanma, dinleyerek anlama, karşı tarafı alaya almadan konuşma ve beden dilini doğru yönetmek gibi birçok etmeni kapsayan beceriler dizisidir.
İletişim, sözlü ve sözsüz sembollerin kullanılmasıyla duygu, düşünce, tutum veya görüşlerin karşı tarafa aktarıldığı bir alışveriş sürecidir. Bu semboller dil, kelime, vurgu, şekil, eylem veya resim olabilir. İletişim hem kişilerarası hem de sosyal bağlamda merkezi bir konuma sahiptir.
İletişimi bir bilgi alışverişi ve etkileşim olarak tanımlarsak, iletişim belli öğelerden oluşan bir süreç olarak görülebilir. Bu sürecin temel öğeleri; kaynak, alıcı, mesaj, kanal ve geribildirimdir.
İletişim sürecinde yer alan öğeler; Gönderici (kaynak), ileti, kodlama-kod açma, kanal, alıcı, geri-bildirim ve gürültü şeklinde sıralanabilir. Gönderici, iletişimi başlatan taraftır. Karşısındakine mesaj gönderir ve alıcının geri iletimine muhatap olur.
Dikey iletişim örgüt yapılarında veya kurumsal işlerde kullanılan bir iletişim yöntemi olarak bilinmektedir. Dikey iletişimde örgütün yapısında bulunan en üst pozisyon ile en aşağı pozisyon arasında bulunan kişiler arasında yapılan yukarı ve aşağı iletişim görülmektedir.
Telgraf, posta, telefon, faks, radyo, gazete, televizyon, uydu ve internet kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir. Geçmişte kitle iletişim araçları; radyo, telgraf ve faks gibi araçlarla sınırlıydı.
Bilinen başlıca üç iletişim yöntemi vardır ve bunlar yazılı, sözlü ve sözsüz iletişimdir.
Etkin dinleme dinleyenin, anlatılanı yalnız duyduğunu değil, aynı zamanda doğru olarak anladığını da gösterir. Bu yüzden bu yöntem en sağlıklı iletişim yöntemi olarak kabul edilmektedir.
Sözlü İletişim: En fazla kullanılan iletişim yöntemi sözlü iletişimdir. Konuşulan kelimeler, konuşmalar ve ayrıca herhangi bir mesaj veya bilginin sözlü yani ağızdan ağıza yoluyla paylaşıldığı iletişime sözlü iletişim denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri