Fon portföyü tamamen kira sertifikası, katılım bankalarındaki katılım hesabı, gelir ortaklığı senedi, vaad işlemleri gibi faiz içermeyen kıymetlerden oluşmaktadır.
Yukarıdaki açıklamalar da gösteriyor ki yatırım fonlarının gelirleri içinde faiz de vardır ve önemli bir yer tutmaktadır. İslam dünyasında ve Batı'da çalışan, faize ve harama bulaşmayan yatırım fonları da vardır; ama Türkiye'deki yatırım fonlar faizden arındırılmış değildir.
Federal fon oranı, finansal kurumların fazla rezervlerini bir gecede birbirine borç vermesi şeklinde özetlenebilir. Gecelik faiz oranı olarak da bilinen bu terim, bankaların nakit ihtiyacını karşılayan hızlı yollardan bir tanesidir.
Fona ait olan bir menkulün değeri yükseliyor fakat satış işlemleri gerçekleşmiyorsa katılma paylarının kıymeti artar. Fonun toplam değerinin artması, portföyün başarısını gösterir. Buna bağlı olarak söz konusu fona olan taleple beraber pay sahiplerinin kazançları da artar.
Portföyünün tamamı devamlı olarak, kira sertifikaları, katılma hesapları, ortaklık payları, altın ve diğer kıymetli madenler ile diğer faize dayalı olmayan para ve sermaye piyasası araçlarından oluşan fonlara yatırım yapmak istiyorsanız bu fonlardır.
İlgili 40 soru bulundu
Buna göre yıllık getirisi en yüksek fon %182 getiri ile İstanbul Portföy Blockchain Teknolojileri Karma Fonu (IVY) oldu. Kuveyt Türk Portföy Çoklu Varlık Katılım Fonu (KCV), 2022'den 2023'e yatırımcı sayısını %55,6200 artırarak büyük bir çıkış yakaladı.
İslam'a göre, faizli işlemler haram kabul edilir. Ancak, yatırım fonlarının genel değerlendirmesi, katılım bankalarının ve İslami finans kurumlarının sunduğu faizsiz fonlar aracılığıyla yapılan yatırımların genellikle dinen uygun kabul edilebildiği yönündedir.
Fon işlemleri 7 gün 24 saat yapılabilmektedir. İş günlerinde 13:46-18:00 arasında yapılacak satış işlemlerine ek olarak saat 18:00'dan sonra ve haftasonları/tatil günlerinde yapılacak satış işlemleri bankamızın üst limiti olan 100.000 TL dahilinde gerçekleştirilebilir.
Yatırım fonları, birikimleriniz çeşitli varlıklarda değerlendirmenize olanak vererek kazanç elde etmenize yarar. Bir yatırım fonuna para yatırdığınızda, tıpkı halka açık bir şirketin hissesi gibi, o fonun içinde bir ya da daha fazla birim satın alırsınız. Aldığınız her birim katılma payı olarak tanımlanır.
Hayır. Yatırım hesabı açılırken, sizin adınıza Merkezi Kayıt Kuruluşu nezdinde açılan hesap için oluşan masraflar dahil olmak üzere herhangi bir açılış ücreti veya hesap işletim ücreti alınmamaktadır.
Fon hesapları geleceğe yönelik yatırım yapılmasına olanak sağlayan hesaplardır. Özellikle çocukların geleceğine yatırım yapmak isteyen kişilerin tercih ettiği fon hesaplarının en fazla yatırım fonu olarak değerlendirildiğini söylemekte mümkündür.
Piyasa faizinin artması likit fonların fiyatını/getirisini arttırır; borçlanma araçlarının fiyatını/getirisini düşürür. Bu iki türün dışında kalan yatırım fonlarında ise Merkez Bankası'nın faiz kararlarının dolaylı etkisi vardır.
Hayır. Kredi kuruluşları tarafından satışına aracılık edilen devlet tahvili, hazine bonosu, yatırım fonu gibi yatırım araçları ile kripto varlıklar sigorta kapsamında değildir.
Yatırım fonu alırken sadece getiriye bakmak doğru değildir. Çünkü dönem dönem yüksek getiriler sağlayabilen hisse senedi, altın içeren fonlar, içerisindeki varlıklar sebebiyle bazı dönemlerde yüksek değer kayıplarına yol açabilir.
Yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde stopaj oranı “0'' olarak uygulanmaktadır ancak fon gelirleri kurumlar vergisi kapsamında beyan edilir ve kurumlar vergisine tabidir.
Yatırım Fonları için;
23.12.2020 - 30.06.2023 tarihleri arasında (bu tarihler dahil) alınan (değişken, karma, eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ile unvanında "döviz" ifadesi geçen yatırım fonları hariç) yatırım fonlarından elde edilen gelir ve kazançlara %0 stopaj uygulanacaktır.
Fon malvarlığının korunması kanun ile güvence altına alınmıştır. Kanun uyarınca, fonu yöneten bir portföy şirketinin zor durumda kalması durumunda, SPK tarafından fonun yönetimi başka bir şirkete devredilebilir veya yatırımcıların fon payları satılarak paraları iade edilir.
Fon işlemleri 7 gün 24 saat yapılabilmektedir.
Fonu alış emri verdikten sonra paranın hesaptan çekilip fonun alınması 1-2 gün sürmektedir. Portföyünde yabancı menkul kıymet tutan fonlarda bu süre 4-5 güne kadar çıkmaktadır. Fonu satarken de aynı şekilde çoğu fonda para hesaba 1-2 gün içinde geçerken, bazı fonlarda bu süre 4-5 güne kadar uzayabilir.
Fon Satarken
Müşteri satım emrini 12.00'ye kadar vermiş ise o ertesi gün (T+1) sabah açıklanacak pay fiyatından fonunu satmış olacak ve satım karşılığı oluşacak tutar, müşteri hesabına T+2 'de geçecektir.
FON SATIN ALIM İŞLEM SAATLERİ
İş günlerinde saat 13:30'a kadar talebinizi ilettiğiniz takdirde aynı gün akşam oluşan fiyattan ertesi iş günü; 13:30'dan 15:00'a kadar alım emri vermeniz durumunda ise ertesi iş günü akşam oluşan fiyattan iki iş günü sonra fona dahil olmaktasınız.
Fonları nerden alabilirim? Katılma paylarının alım ve satımı kurucunun yanı sıra TEFAS'a üye olan fon dağıtım kuruluşları aracılığıyla da yapılır. Türkiye genelinde tüm bankalar ve aracı kurumlar tüm fonları müşterilerine satmakla yükümlüdürler.
Para piyasası fonları, hafta içi iş günlerinde işlem görmektedir. Hafta sonu ise işlem görmezler. Bu nedenle, hafta sonu para piyasası fonlarının değeri değişmez. Yani, hafta sonu para piyasası fonları kazandırmaz.
Sonuç olarak yatırım fonları hem mudarabe ve inan şirketi, hem de ücretli vekalet kapsamında (diğer şartlar da fıkhi prensiplere uygun olması şartıyla) caiz görülebilecek bir işlemdir.
İslam dünyasında ve Batı'da çalışan, faize ve harama bulaşmayan yatırım fonları da vardır. Faizden arınmış fonların alınması caizdir. Kişi araştırma yapıp bu tür fonlara yatırım yapabilir. Sonuç olarak yatırım fonları faiz ve diğer haram unsurlardan arındırılarak yapılırsa caiz olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri