Araçların arka koltuklarında bulunan Isofix bağlantı noktaları sayesinde birden fazla bebek oto koltuğunun da rahatlıkla montajı gerçekleştirilebiliyor.
Söz konusu arabanın üreticisi tarafından isofix aparatı üretilmişse yetkili servislerde sonradan bu sistemi taktırmak mümkün. Sonradan takılacak isofix bağlantısının güvenli olması konusunda problem yaşanmaması için mutlaka yetkili servislere danışmak gerekiyor.
Eğer oto koltuğunuz isofix veya diğer özel bağlantılara sahip değilse emniyet kemeri ile sabitleme yapabilirsiniz. Kemerleri sıkıca çekerek gerektiğinde kilitleyip koltuğu sabitleyebilirsiniz.
Çünkü arka ortada ISOFIX yani sabitleme kancası yoktur, bebek emniyet kemeriyle sabitlenir. Ancak iki çocuk varsa o zaman ISOFIX kancası ile sabitlenebilir. Çünkü bebek koltuğunu bu kancalara çok iyi oturtalabiliyorsunuz.
İsofiks arka koltukta olduğu gibi ön koltukta da olabilir. Bu model, versiyonla alakalı. Emniyet kemeri de önemli olan emniyet kemerinin aractakini korumasıdır. Bunun için çocuğun boyu ve ağırlığı önemli.
İlgili 32 soru bulundu
Geliştirilen yapısı ve uluslararası standartlara uygunluğu ile çıktığı yıldan sonra üretilen araçlarda isofix donanımın zorunlu hale getirilmesi önemli bir adımdır. İsofix genel olarak bebek koltuklarının araç içerisine montajı olarak adlandırılabilir.
0-4 yaş kategorileri için dizayn edilen araç çocuk koltukları yan hava yastığı bulunan araçların ön koltuklarında kullanılmamalıdır. Kaza anında açılan hava yastığı koltuğa çarpıp, çocuğun ağır yaralanmasına hatta ölümüne bile neden olabilir.
Eğer Isofix yoksa
Çocuk koltuğunu emniyet kemeri ile otomobil arka koltuğuna sabitleyebilirsiniz. Emniyet kemerini, çocuk koltuğunun arkasında bulunan klipslerden geçirerek araca sabitleyebilirsiniz. Isofix kadar kolay bağlantı sunmadığını belirtelim. Aynı zamanda Isofix bağlantısı kadar da güvenli olmayacaktır.
Isofix bağlantı aparatı olan metal çubuklar, araç koltuğunun tabanındaki sabitleme noktalarına / klipslerine bağlanır. Üst bağlantı kemeri de bagajın zemininde ya da koltuğun oturma yerinin arka kısmında yer alır. Araçta bulunan üst bağlantı kemerinin sabitleme noktasına sağlam bir şekilde takılması da şarttır.
Çocuk koltuğunun en doğru konumu sol arka koltuktur. Eğer sağ arka koltuğa koyuluyor ise mutlaka ön kısımdaki hava yastığının kapatılması gerekmektedir. Çünkü hava yastığı patlaması durumunda sağ arka koltuğu da etkileyecektir.
Günümüzdeki otomobillerin hemen hepsinde isofix kullanılıyor. Avrupa otomobillerinde 2001, Japon otomobillerinde 2007 yılından itibaren kullanılmaya başlanan bir sistem. 2013 yılından sonra üretilen tüm arabalarda ise isofix donanımı bulunması zorunlu.
Bu durum karşısında daha güvenli ve konforlu bir bebek oto koltuğu montaj sisteminin gerekliliği doğdu ve böylece Isofix özellikli bebek oto koltukları tasarlandı. Artık Isofix aparatı ve montaj sistemi sayesinde bebek oto koltukları, emniyet kemeri kullanılmadan arabaya entegre edilebiliyor.
ISOFIX Oto Koltuğu Her Arabaya Uyar mı? Standartlara uygun olarak üretilen çocuk koltukları, ISOFIX bağlantı noktaları ile uyumlu olarak çalışıyor. Günümüzde üretilen tüm araçlar ve çocuk koltukları bu standartlara uygun olarak geliştiriliyor. Bu nedenle de herhangi bir sorun yaşanmıyor.
İsofix aparatı koltuğun güvenli bir şekilde olmasına olanak sağlamak için oluşturulan standarttır. Aracın gövdesine kolay bir şekilde entegre edebileceğiniz bu aparatlar, çift bağlantı noktalarından oluşur. Bu bağlantı noktaları, araçta bulunan koltuğun sırt kısmı ile oturak kısmının kesiştiği noktalardır.
İsofix kısa tanımı ile bir montaj çeşididir. Geleneksel oto koltuklarında görülen emniyet kemeri montaj hatalarının giderilmesi ve montaj işleminin olabildiğince pratik, hızlı ve güvenli hale getirilmesi, isofix oto koltuklarının en önemli niteliğidir.
Günümüzde üretilen araçlar için standart olan İsofix, ne yazık ki her araçta bulunmamaktadır. 2006 yılında ilk defa belirli marka ve modellerde standart haline gelen Isofix, günümüzde neredeyse her yeni model ve marka araçta bulunuyor. 15 yaş ve üzerindeki araçlarda ne yazık ki Isofix desteği bulunamayabilir.
dün tv de sölediklerine göre en güvenli yer arka koltuğun ortası. ondan sonra da sağ arka koltuk geliyormuş. 1 yaşına kadar olan bebeklerin ise gidiş yönüne ters istikamette koltuğun sabitlenmesi gerekiyor.
ECE R44/04 Standardında boy en fazla 135 cm'ye kadar test edilebilirken, i-Size (ECE R129-03) Standartlarında 150 cm'ye kadar yapılabilmektedir. Buna bağlı olarak i-Size, bebeğinizin emniyeti ve güvenliği ile ilgili şu an yürürlükte olan en güncel oto koltuğu standardıdır.
Takılır hiç bir problem olmaz.
Bebek Oto Koltuğu Kaç Yaşına Kadar Kullanılır? Trafik Yönetmeliği'ne göre boyu 150 cm'den kısa ve kilosu 36 kilogramın altında olan çocukların çocuk oto koltuğu ile seyahat etmesi zorunludur. Bu da çocuğun ortalama olarak 12 yaşa kadar oto koltuğu kullanacağı anlamına geliyor.
Çocuk 9. ayından itibaren yüzü öne bakacak şekilde araba koltuğunda oturabilir. Çocuk 4-8 yaş arasında ise araba koltuğu ya da yükseltici ile oturmalıdır. 12 yaşından küçük çocuklar ön koltukta oturamaz. Bebek ve çocuklar arabada yalnız bırakılmamalıdır.
Hava yastığı ön koltukta oturan çocuklar için ölümcül bir risk taşır. Ancak ön koltukta hava yastığının olmaması burayı 12 yaşın altındaki çocuklar için güvenli bir yer haline getirmez. Önde hava yastığı olmasa bile 12 yaşın altındaki çocuklar arka koltukta daha güvendedirler.
Hiçbir çocuk emniyet kemeri olmadan ön koltukta oturamaz. Sadece 3 yaşın altındaki çocuklar uygun çocuk koltuğuna bağlı olmak şartıyla ön tarafta oturabilirler. 4 – 11 yaş arası çocuklar araç içerisinde uygun çocuk koltuğunu ya da yükseltici koltuğuyla emniyet kemerini mutlaka kullanmak zorundadırlar.
ÇOCUKLARIN YERİ ÖZELDİR! Otomobillerde çocuk koltuklarının kullanılmasının nedeni, araç içinde bulunan bir çocuğun kaza anında oturduğu yerden fırlayıp savrulmasını önlemektir. Eğer bu önlenemezse kaza anında aracın iç yüzeyine şiddetle çarpabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri