Fonksiyonel yönetim bir işletmeyi bütün olarak değil, bölüm olarak ele alan ve daha çok bölüm yöneticilerinin yerine getirdiği yönetimdir. Alt kademe yöneticiler günlük faaliyetleri gerçekleştiren işçilerin, teknik ya da ticari personeli veya büro personelinin gözetiminden sorumlu ilk düzey yöneticilerdir.
Personelin yatay şekilde düzenlenmesinden “fonksiyonel bölünme” ortaya çıkar, fonksiyonel bölünme, aynı düzeydeki insanları gruplamaktır. İşler ve faaliyetlerle ilgili çalışmalardan sonra, sıra bunları kimlerin yapacağının belirlenmesine gelir.
Fonksiyonel yönetim anlayışının temeli, iş bölümü ve hiyerarşidir. Oysa gerçekte iş, bir bütündür ve hiyerarşilere göre tasarlanmamıştır. İş, belli sonuçları elde etmek amacıyla bir araya gelen, birbirini takip eden faaliyetlerin bütünüdür. İş, bu sonucu gerçekleştirmek üzere yatayda ilerlemedir.
Karar verme; planlama, örgütleme, yürütme, ve kontrol fonksiyonlarının esasını oluşturmaktadır.
Yönetim bir grubu/kademeyi anlatır.
Bu yönüyle yönetim, örneğin bir fabrikada genel müdür, genel müdür yardımcısı, pazarlama müdürü ve ustabaşı gibi yönetenler ile usta, muhasebe elemanı gibi yönetilenlerden oluşan grup üyelerinden ve üst kademe, orta kademe ve alt kademe yönetim gibi yönetim kademelerinden oluşur.
İlgili 16 soru bulundu
Geleneksel yöneticiler otoriter, demokratik ve insancıl; liderler de otokratik, demokratik, bürokratik, karizmatik, durumsal, etkileşimci, organizasyonel, müteşebbis ve doğal lider gibi birçok türe ayrılabilmektedir.
Bunlar: Üst kademe, orta kademe ve ilk kademe yönetimidir.
Fonksiyonel yöneticiler, örneğin finansman yahut insan kaynakları yönetimi gibi örgütsel aktivitelerden sadece birinden sorumlu olan yöneticilerdir. Genel yöneticiler örgüt içerisindeki bütün faaliyetlerden sorumlu olan yöneticilerdir.
Bu fonksiyonları dört başlık altında toplamamız mümkündür: planlama, örgütleme (organize etme), yöneltme ve kontrol (denetim).
Fayol yönetim işlevlerini; plânlama, örgütleme, kaynakları bir araya getirme, yön verme, kontrol şeklinde gruplandırmıştır. Çağdaş yönetim kuramcıları Fayol'ün gruplamasında birtakım değişiklikler yaparak, şu şekilde ele almışlardır: Plânlama, organize etme (örgütleme), yürütme, koordinasyon (eşgüdümleme), kontrol.
Fonksiyonel yapı en yaygın kullanılan organizasyon yapısıdır. Bu organizasyon yapısında tüm yöneticiler doğrudan şirketin en üst yöneticisine, örneğin genel müdüre rapor verir. Örneğin insan kaynakları, pazarlama, muhasebe gibi departmanlar kendi içinde departman müdürü tarafından yönetilir.
Fonksiyonel Organizasyon Şeması
Bu tip organizasyon şemasında, çalışanlar işlevlere veya departmanlara göre gruplanır. Her departman kendi uzmanlık alanına odaklanır.
Planlama; Belirli bir amacı elde etmek için tasarlanıp geliştirilen bir hareket tarzıdır. Planlama; Bir karar alma sürecidir. Planlama; Hayal etmeyi ileriyi görmeyi, yaratıcı olmayı ve doğru değerlendirmeyi gerektiren bir yönetim işlevidir.
Bir şirketin bütün süreçlerini analiz etmek, değerlendirmek, geliştirmek ve optimize etmek amacı ile uygulanan çeşitli metot ve yöntemlerin tümü süreç yönetimi olarak adlandırılır.
Hiyerarşi ya da aşama sırası, oluşum açısından (Yunanca: Ἱεραρχία) kelimesine dayanan, bir toplumdaki ya da kuruluştaki bireylerin belirli faktörlere bağlı olarak statü, görev, alt ve üst arası ilişkiler sınıflandıran ve bu sınıflara bağlı standartlar sunan yapı.
Süreci harekete geçiren ve sürecin dış çevresinden katılan unsurlardır. Sermaye, işgücü, zaman, malzeme, makina ve ekipman süreç girdileri olarak sayılabilirler.
Yönetim Fonksiyonları Nelerdir? Planlama: Amaca ulaşmak için önceden alınan kararları içerir. Bu süreçte amaca ulaşmak için gerekli bilgiler toplanır. Yönetimin birinci ve en önemli aşaması planlamadır.
1937 yılında İngilizce Planning, organisation, staffing, directing, coordination, reporting, butgeting kelimelerinin baş harflerinden POSDCORB kelimesini türetmişlerdir. Yani yönetimin fonksiyonlarını biraz daha genişletmişlerdir.
Fayol'un yönetimin beş fonksiyonu “planlama, organize etme, yürütme (kumanda etme), koordine etme ve kontrol etme” yaklaşımı zamana meydana okuyarak bugünkü modern yönetimin de temelini oluşturmaktadır.
Fonksiyonel ve Genel Yöneticiler
Fonksiyonel yönetici sadece uzmanlaştığı faaliyetten sorumluyken, genel yönetici örgütteki tüm faaliyetlerden sorumludur. Mağaza yöneticisi ve fabrika müdürü genel yöneticiye örnektir.
Üst kademe yönetim ve stratejik yönetim
Genellikle üst düzey yönetime tepe yönetimi ve tepe yöneticileri denir. Tepe yöneticiler işletmede en fazla yetki ve güce sahiptirler. İşletmenin amaçlarını belirler, Uzun dönemli politika ve stratejileri saptarlar.
İşletmelerde tepe yönetim grubu; işletmenin sahipleri, yönetim kurulu, genel müdür ve yardımcılarından oluşur. Tepe yöneticiler, işletmenin bütününden ve genel yönetiminden sorumludur. Tepe yönetim grubu, işletmenin genel politika ve stratejilerini belirler, dış çevre ile etkileşimi yönlendirir.
İlk kademe yöneticiler (İKY), çalışanların gözünde şirketi temsil ederler. Bu nedenle İKY için sadece iyi teknik bilgiye sahip olmak yeterli değildir. Onlardan ustalık yanında yüksek liderlik ve iletişim becerileri göstermeleri de beklenir ve bu mümkündür.
Bir şirkette karar alma mekanizmasının en tepesinde bulunan kişiler için üst düzey yönetici tabiri kullanılır. Genel müdür, genel müdür yardımcısı, CEO vb üst düzey yöneticiler arasında sayılır.
İlk kademe yöneticileri, yönetici olmayan çalışanlarla bire bir iletişimde olan ve onları yöneten kişilerdir. İlk kademe yöneticileri ayrıca işin yapıldığı yerin, atölyelerin, ürün hatlarının yöneticileridir. Sorun çıktığında ilk başvurulan, ilk müdahale eden kişidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri