Yeni doğan kimlik kartı için:
Anne veya babanın şahsen ve Nüfus Cüzdanı/Kimlik kartı ile başvurusu. Doğum Belgesi. Kimlik kart bedeli ücretsizdir. (Doğumdan itibaren 30 gün içinde bildirim halinde ücretsizdir.
Yenidoğan bebeklere kimlik çıkartmak için öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürlüğü'nün web sitesinden veya ALO 199 hattından randevu alınmalıdır. Bunun yanı sıra anne veya baba, yenidoğan kimlik çıkartma randevusunu e-devlet üzerinden de alabilir.
Dikkat etmeniz ve unutmamanız gereken nokta ise bebek doğduktan en geç 30 gün içinde nüfus müdürlüğüne başvurarak nüfus cüzdanı çıkarmanız gerektiğidir. Geciktirdiğiniz ya da işlemleri yaptırmadığınız durumda para cezası ile karşılaşabilirsiniz.
Doğumla ilgili resmi belge veya raporun aslı ve tercüme edilmiş örneği ile bulunulan yerdeki nüfus müdürlüğüne başvurulması gerekir. Nüfus ve vatandaşlık işlemleri yurt içinde Nüfus Müdürlüklerinde, yurt dışında da dış temsilciliklerde yapılmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almaz. Ancak başvuran tarafından talep edilmesi halinde her yaş grubundaki çocukların kimlik kartı fotoğraflı olarak düzenlenir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yeni doğan kimlik çıkarma sürecinde herhangi bir ücret ödenmemektedir. 30 gün içinde kimlik için başvurulduğu taktirde ücretsiz olarak kimliğiniz evinize kargolanacaktır. Eğer 30 günlük süreci aşarsanız ve gecikme durumu yaşanırsa, başvuru yaptığınız zaman gecikme cezası ödersiniz.
1 – Yeni doğan çocuğun nüfus kaydını yaptırmak için, anne veya babanın evlenme cüzdanı, eşlerden birinin veya ikisinin de nüfus cüzdanı ile birlikte Nüfus Müdürlüğüne müracaat etmesi gerekir.
İlimiz Merkez ilçe Nüfus Müdürlüğüne randevusuz olarak başvurulabileceği gibi aynı zamanda Alo 199 hattından veya https://ekimlikrandevu.nvi.gov.tr web sitesinden randevu alarak başvurmak mümkündür.Merkez İlçe Nüfus Müdürlüğüne randevu alınmadan, doğrudan gidilerek başvuruda bulunulması, yoğunluklara ve uzun bekleme ...
Türk mevzuatına göre, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine 30 gün içerisinde bildirimde bulunulması gerekmektedir. Bildirim 30 gün içerisinde yapıldığı takdirde, herhangi bir ücret ödenmemektedir. Doğum kaydından sonra çocuğunuz için bir doğum belgesi çıkartılacaktır. Kayıt süreci ve belgenin düzenlenmesi ücretsizdir.
Alo 199 Çağrı merkezinden ya da randevu.nvi.gov.tr web portalı üzerinden randevu alabilirsiniz.
Vatandaşlar nüfus müdürlüğüne gitmesine gerek kalmadan, velisi veya vasisi olduğu 15 yaşını tamamlamamış çocuklarının kimlik kartı başvurusunu e-Devlet üzerinden yapabilecek.
Yurttaşlar, T.C Kimlik Kartı başvurularını, T.C Kimlik numaraları ve şifreleyile e-devlet sistemine girip, arama butonuna ''Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'' yazdıktan sonra çıkan arama sonuçlarından, ''T.C Kimlik Kartı Başvurusu'' kısmına tıklayarak alabiliyor.
Yeni doğan kimlik kartı için:
Kimlik kart bedeli ücretsizdir. (Doğumdan itibaren 30 gün içinde bildirim halinde ücretsizdir. Daha sonrasında yeni kimlik başvuru ücreti alınır.)
60,00 TL T.C Kimlik Kartı/Sürücü Belgesi/Pasaport Bedelleri için Anlaşmalı Bankalar, PTT Şubeleri, Vergi Dairesi Veznesi veya İnteraktif Vergi Dairesi https://iyd.gib.gov.tr adresinden ödeme yapılabilir.
Kimlik kartı çıkarmak isteyen vatandaşlar, öncelikle Alo 199 Çağrı merkezini kullanarak veyahut https://randevu.nvi.gov.tr adresi üzerinden istedikleri gün ve saat için randevu alabilirler. Randevu almadan, doğrudan ilgili İlçe Nüfus Müdürlüğü'ne giderek de kimlik kartı çıkarmak için başvuruda bulunmak mümkün.
Kimlik Kartı talepleri için Cumartesi ve Pazar günleri müdürlükler açık olacak. İşlemler randevusuz olarak yapılabilecek.
Ek randevu verilen cumartesi günleri de ortalama 41 bin kimlik kartı, 32 bin pasaport ve 12 bin sürücü belgesi başvurusu için işlem yapıldı. Genel Müdürlük, vatandaşların mağduriyetini önlemek için teknik ve idari tedbirler de aldı. Bu doğrultuda randevu alma süresi 15 güne çıkarıldı.
Geçici kimlikler, normal kimlikler gibi Nüfus Müdürlüğü aracılığıyla alabiliyor. Kimlikleri olmayan bireyler, yeni kimlik başvuru işlemleri sırasında, yetkililere geçici kimlik almak istediğini bildirmesi gerekiyor. Geçici kimlik belgesi talep edilmemesi durumunda, kişilere geçici bir kimlik verilmiyor.
2- Kimlik kartı başvurusu nasıl, nereye yapılır? Kimlik kartı başvurusu Genel Müdürlük web portalı üzerinden ya da Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine yapılır.
Evlilik Birliği Dışında Doğan Bir Çocuğun Tanınması
Evlilik birlikteliği olmaksızın bir bebeğin doğmasıyla birlikte, bebeğin tanınması, babanın nüfus hanesine kayıt edilmesi ile gerçekleşebiliyor.
Ayrıca yasal olarak yeni doğan bebek 28 gün boyunca ücretsiz yararlanabilmekte.
Kimlik Yenileme Ücretleri Nereye Yatırılır? Kimlik yenileme ücretlerini vergi dairelerine, PTT şubelerine ve alo199.nvi.gov.tr adresinde belirtilen anlaşmalı bankalara yatırılabilmektedir.
Depremden etkilenen illerimizde yerleşim yeri ya da diğer adres kaydı olan afetzede vatandaşlarımız, kendisi, veli ya da vasisi olduklarının geçici kimlik belgesini e-Devlet'ten barkodlu alabiliyor. E-Devletten alınan barkodlu geçici kimlik belgesi üç ay yeni kimlik kartı alınıncaya kadar geçerli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri