Mesela ustabaşı, vardiya amiri, postabaşı, formen gibi işçilerin, işi planlayıp organize eden, kısacası idare işlerinden sorumlu çalışanlar olarak mavi yakalı olarak adlandırılmaması gerektiği düşünülüyor. Mavi yaka için ayrıca temizlik, güvenlik, bakım-onarım, üretim tezgahı gibi iş sahalarından bahsedilebilir.
İlk kez 1924 yılında ortaya çıkarılan mavi yaka kavramı; seri üretim fabrikası, atölye, depo, maden ocağı, sanayi merkezi, inşaat, şantiye ve diğer yerlerde kol gücü ve fiziksel emekleri ile çalışan kişileri temsil ediyor. Mavi yakalı işçiler, imalat sürecinde de el emekleri ile aktif rol alıyor.
Beyaz yakalı çalışanlar kimlerdir dediğimizde; doktorlar, avukatlar, muhasebeciler, mühendisler, finans işleri, pazarlama, satış vb. gibi yüksek nitelikli profesyonelleri içerir. Mavi yakalı çalışanlara göre yüksek maaş aldıkları belirleyici özellikleridir.
Beyaz yaka ofis çalışanı olarak bilinirken mavi yaka ise daha çok işçi sınıfını temsil etmektedir. İş gücü kısmında da beyaz yaka ve mavi yaka farklılık göstermektedir. Mavi yakalılar zihinsel güçlerinin yanında ek olarak beden gücü ağırlıklı olarak çalışırlar.
Mavi yaka meslek grupları olarak, elektrikçi, tekstil işçisi, araba tamircisi, şoför, fırıncı, madenci, inşaatçı, kaynakçı gibi genellikle beden gücünü kullanarak fabrika ve sanayi gibi çalışma ortamına sahip meslekler sayabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Beyaz yakalı işçiler, akademi, işletme yönetimi, müşteri desteği, pazar araştırması, finans, insan kaynakları, mühendislik, yöneylem araştırması, pazarlama, bilgi teknolojisi, ağ oluşturma, avukatlar, tıp uzmanları, mimarlar, araştırma ve geliştirme ve sözleşme ile ilgili çalışmaları içerir.
Gri yakalı işçi, beyaz yakalı işçi veya mavi yakalı işçi olarak sınıflandırılmamış çalışanların dengesini ifade eder. Hem mavi hem de beyaz yakalı unsurların bazılarını içeren ve genellikle gelir elde etme yeteneği açısından iki kategori arasında yer alan meslekleri ifade etmek için kullanılır.
Sarı yakalılar, beyaz yakalıya göre daha eğitimli ya da daha tecrübeli çalışanlardır. Örneğin; bir şirkette insan kaynakları uzmanı beyaz yakalı iken, şirketin genel müdürü sarı yakalıdır.
Siyah Yaka: Madencilik veya petrol sondajı gibi işçiler ile yasadışı mesleklerde çalışanları tanımlıyor. Pembe Yaka: Pembe yakalı işçiler hizmet sektöründe çalışan işçi sınıfının üyesi. Garsonlar, perakende satış memurları, satış görevlileri ve halkla ilişkileri içeren diğer birçok pozisyonda çalışıyorlar.
Sarı Yaka Çalışanlar: Güvenlik ve Sağlık Uzmanları
Sarı yaka çalışanlar, genellikle iş sağlığı ve güvenliği konularında uzmanlaşmış profesyonelleri temsil eder. Bu terim, genellikle sarı renkli güvenlik yelekleri giyen bu uzmanlara atıfta bulunur.
Plazalarda ya da benzeri mekânlarda yoğunlaşan finans, medya, sigorta, muhasebe, emlâk, reklâmcılık, bilişim işlerinde çalışanlar gibi, mimarlar, mühendisler, doktorlar, avukatlar, öğretmenler de –eğer işgüçlerini ücret karşılığında satıyorlarsa– "beyaz yakalı" işçilerdir.
Örneğin mühendislik, planlama, üretim yönetimi, kalite yönetimi, AR&GE, pazarlama gibi departmanlarda çalışanlar beyaz yakalı personeldir. Mavi yaka personel ise zihin gücünden ziyade beden gücüyle çalışan personel olarak tanımlanır. Örneğin; ustabaşı, vardiya amiri, operatör olarak çalışan kişiler bu gruba girer.
Mavi yakalı işçiler üretim tesisi, fabrika, ağır sanayi tesislerinde çalışabilirler. Elektrikçi, araba tamircisi, tekstil işçisi, fırıncı, şoför, garson, madenci, mobilyacı gibi meslekler mavi yakalı olarak tanımlanır.
Beyaz Yakalılar: Her türlü işletmelerin ofis bölümlerinde çalışan müdür, şef, ofis görevlileridir. Bu gruba muhasebe, satış, pazarlama, çağrı merkezi gibi bölümlerde çalışan tüm personel dahildir ve genellikle beyaz gömleklerle ofislerde çalıştıklarından dolayı, bu personele “Beyaz Yakalı” denmiştir.
Beyaz yaka, bedensel güç yerine, zihinsel güçle çalışan personelin genel adıdır. İdari personel, avukat, banka memurları, uzmanlar, masa başı personeli, mühendisler, doktorlar, mimarlar beyaz yaka kategorisinde yer alır.
İstihdamda mavi yaka çalışanları, iş açığından dolayı beyaz yakaya oranla çok daha yüksek maaşlar alabiliyor.
Belirli bir alanda 'alaylı' olarak tabir edebileceğimiz, uzun yıllar mesleğinde tecrübe sahibi olan teknik personel de gri yaka olarak ifade edilebilir. Buna kule vinç operatörü de fabrikada teknik resim yapan kişi de veya elektrik teknisyeni, şantiye operatörleri de dahil."
Pembe yakalı işçi, bakım odaklı kariyer alanında ya da tarihsel olarak kadınların işi olduğu düşünülen alanlarda çalışan birini ifade eder. Bu, güzellik endüstrisindeki işleri, hemşireliği, sosyal çalışmayı, öğretimi, sekreterlik çalışmasını veya dadı gibi meslekleri içerebilir.
Beyaz yakalı işçiler daha çok masa başı işi yapan, temiz giyimli ve patronlara yakınlıklarıyla tanınırlar. Kendilerini üretim işçilerinden her zaman farklı görür ve genellikle üretim işçilerine tepeden bakarlar.
İşçiler, çalıştıkları pozisyonlara göre kırmızı, beyaz, sarı ve mavi yaka olarak tanımlanır. Reklamcılık, müşteri temsilciliği, halkla ilişkiler gibi sektörlerde masa başı çalışanlara beyaz yakalı denir. Beyaz yakalıların üstü ise sarı yakalılar olarak tanımlanır.
-Mavi yaka işçi sınıfı, beyaz yaka ise ofis çalışanı olarak biliniyor. -Beyaz ve mavi yaka arasındaki ana ayrım noktası olan iş gücü özelinde; Mavi yaka zihinsel gücünün yanında ağırlıklı olarak beden gücünü de kullanıyor. Beyaz yakanın iş gücü kaynağı ise zihinsel gücü ve masa başı iş faaliyetleri.
Kamu gözünde “İşçi” mavi yaka, “Memur” ise beyaz yaka diye tabir edilebilir. Yani mavi yaka, bedensel gücüyle maaş veya süreli ücret karşılığı çalışan işçilerden oluşuyor. Mavi yakalılar el emeğine dayanan işlerde çalışıyor. Beyaz yaka ise bedensel değil, daha çok zihinsel gücüyle, masa başı çalışıyor.
beyaz ve mavi yakalılar arasında kalmış, her birinden de bazı özellikler taşıyan çalışan sınıfı. gri yakalılara örnek olarak; polis memurları, hemşireler, askerler, teknisyenler gösterilmektedir.
Beyaz yaka bedensel değil daha çok zihinsel gücüyle, masa başı çalışıyor. Memurdan yönetici pozisyonuna kadar geniş bir grup bu kapsam içinde yer alıyor. El emeğine dayanmayan işlerde çalışan beyaz yaka daha çok idari ve araştırma geliştirme işlerinde faaliyet gösteriyor.
Mavi yaka terimi, genellikle imalat, inşaat ve hizmet sektörlerinde fiziksel emek gerektiren işlerde çalışan kişileri ifade eder. Altın yaka terimi ise, genellikle yüksek eğitim ve beceriye sahip, teknoloji ve finans gibi sektörlerde çalışan kişileri ifade eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri