Şu ana kadar saydığımız tüm bileşenler ve teknik detaylar, benzinli motor için geçerliydi. Ancak Formula 1 araçları sadece benzinli motordan güç almıyor. Aracın içerisinde elektrikli motor da bulunuyor ve hibrit bir yapı kullanılıyor.
Formula 1 araçları 2035'e kadar elektrikli olacak!
Fakat içten yanmalı motorların devri sanıldığı kadar erken kapanmayacak. Tüm dünyadaki otomobil üreticileri yakın gelecekte içten yanmalı araç üretimlerini sonlandıracağını ve tamamen elektrik alt yapısı üzerine üretilen araçlara döneceğini açıkladı.
Formula 1 Motorlarının Özellikleri
Formula 1 araçlarında, entegre turbo beslemeli 1.6 litrelik V6 hibrit motor kullanılıyor.
F1 arabaları zaten yüksek oktanlı yakıt ve son derece kaliteli yakıt kullanır. Ve 2022 için, 87 oktanlı gaz için İngiliz terimi olan ve yüzde 10 etanol olan E10'a geçecek.
Araç spin attıktan sonra vitesin boşa geçmesi önemliydi. Bunun ardından telsiz konuşmaları için bir düğme eklendi. Modern araçlarda gaz ve fren pedalları dışında araçtaki kontrollerin tümü neredeyse hep direksiyon üzerindeki düğmelerden yapılıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Vites Kutusu
Vites geçişleri direksiyon altındaki mandallardan meydana gelmektedir. Aracın kalkış esnasında çok sık kullanılan debriyaj mandalı iyi bir kalkış için şoförler tarafından tercih ediliyor. Yarış esnasında genellikle otomatik vites sürüş tercih ediliyor.
Pilotlar kalkış dışında debriyajı kullanmazlar. Aynı şekilde vites değişimi esnasında normal araçlarda olduğu gibi gazdan da ayaklarını çekmezler. Daha önce söylediğimiz gibi "kesintisiz" olması bu yüzdendir.
Ancak Formula 1 araçları sadece benzinli motordan güç almıyor. Aracın içerisinde elektrikli motor da bulunuyor ve hibrit bir yapı kullanılıyor. Bu nedenle de Formula 1'de kullanılan araçların hareket edebilmesini sağlayan mekanizmanın genel adına motor yerine güç ünitesi adı veriliyor.
Formula 1' de kullanılan motorlar önceleri V tipi 3 litre, 10 silindirli ve dakikada 19.000 döngüde 900 beygir güç üretirlerken, 2006 yılı için yapılan kural değişiklikleri neticesinde artık V tipi 2,4 litre, 8 silindir ve dakikada 18.000 döngüyle 700 - 750 beygir güç üretmektedir.
Bir F1 aracı ne kadar benzin tüketir? Çok fazla. Standart bir araba 100 km'de 6 litre gibi bir şey tüketirse, F1 aynı mesafeden 45 litreyi görür. Ortalama bir F1 yarışının 305 km olduğunu düşününce tüketilen benzinin miktarı biraz matematiğinize kalıyor.
Gerçek bir F1 aracı
Mevcut döviz kuruyla 143 milyon avroya tekabül ediyor. F1 aracının bazı parçalarının değerini yaklaşık olarak tahmin edebiliyoruz. Karmaşık bir teknolojiye sahip olan direksiyon simidi 50.000 avroya, bir kanat seti (ön ve arka) ise yaklaşık 200.000 avroya geliyor.
14. Araçların ulaştığı en yüksek hız 375 kilometre. Bu hıza sadece İtalya'da bulunan Monza pistinde ulaşılabiliyor.
En yüksek hız: Valtteri Bottas
FIA gayri resmi olarak 373.3 km/s iddiasında bulunsa da her iki durumda da Bottas bir yarışta 370 km/s'i aşan ilk F1 pilotu oldu.
2026 yılına kadar Ferrari modellerinin yüzde 40'ı içten yanmalı, yüzde 60'ı ise hibrit ve elektrikli olacak. İtalyan devinin yelpazesi için belirlenen yol haritası şu şekilde: 2023-2026 dönemi için 15 yeni araç onaylandı.
Geçtiğimiz sezonu Max Verstappen öncülüğünde şampiyon olarak tamamlayan Red Bull Racing, Formula 1'de 2023 sezonunda yarışacağı aracı RB19'u, ABD'nin New York şehrinde düzenlenen etkinlik ile tanıttı. 2023 Formula 1 sezonu öncesinde Red Bull Racing, yeni aracı RB19'u New York'ta düzenlenen lansman ile görücüye çıkardı.
Audi, 2026 yılında ortaklık kuracağı Sauber Formula 1 takımının küçük bir hissesini satın alma işlemini tamamladı. Audi, geçen yılın Ağustos ayında, yeni motor yönetmeliklerin yürürlüğe gireceği 2026 yılında Formula 1'e gireceğini açıklamıştı.
En önde gelen motor sporlarından Formula 1 pilotları, yarış esnasında 3 kiloya yakın kilo kaybı yaşarlar.
Otomobil, gücünü 6.1 litre hacimli BMW S70 60° V12 motordan almaktadır.
Tarihi boyunca en kötü sezonlarını geçiren takım 2018 itibarıyla Honda'dan ayrılarak motor tedarikçisi olarak Renault ile anlaştı. Renault ile başarılı bir çalışma sergileyen Mclaren takımı yeni sürücüleri Lando Norris ve Carlos Sainz Jr. ile birlikte 2019 sezonunu 4. sırada bitirmiştir.
Ciddi bir hız seviyesinin üstüne çıkan F1 araçları, göz açıp kapayıncaya kadar saatte 320-350 km hıza ulaşabiliyor. Tabii kavisli yollarda yarışmanın gerekliliği olarak aynı şekilde hız düşürmeleri gerekiyor.
Bu araçların trafiğe çıkması yasaktır. Ayrıca plakaları ve sinyal lambaları bulunmuyor.
Formula 1 araçlarının güç üniteleri “Turbo Hibrit” olarak adlandırılıyor. Bilmeyenler için hibrit hem içten yanmalı motora hem de elektrik motoruna sahip olup “Melez” bir şekilde güç üreten otomobillere denir. Şu an sporda dört adet güç ünitesi üreticisi bulunmaktadır: Ferrari, Mercedes, Renault ve HRC (Honda).
Yarı otomatik şanzımanlar için otomatikleştirilmiş manuel şanzıman veya F1 şanzımanı da denebilir.
Yarış araçlarında (pist araçları için) genelde arkadan itiş (veya çekiş) kullanılıyor.
Modern Formula 1 araçlarının vites kutuları şu anda yüksek derecede otomatikleşmiş olup pilotlar direksiyonun arkasına yerleştirilmiş olan mandalların yardımıyla vites seçimi yapıyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri