F1 araçlarının azami hızı saatte 360 kilometredir. Ancak araçların saatte 400 kilometreye yakın hızlara ulaşabildiği de biliniyor. Bir yarış pistinde F1 araçlarından daha hızlı araç yoktur.
En yüksek hız: Valtteri Bottas
F1 otomobillerinin nefes kesen hızında zirve, 2016 yılındaki Meksika GP'sinde Valtteri Bottas'tan geldi ve Fin pilot 372.5 km/s hızı gördü.
Formula 1 pilotu Valtteri Bottas'ın geçen yılki pole turu ise 1:32.029'du. Bu da saatte ortalama 206.347 km/s anlamına geliyor. F1 araçları 0'dan 100 km/s'e 2.6 saniyede çıkabiliyor. 0'dan 300 km/s hıza ise sadece 10.6 saniyede çıkıyor. Bu gerçekten etkileyici bir rakam.
Göz açıp kapayıncaya kadar ciddi bir hız seviyesinin üstüne çıkan F1 araçları, saatte 320-350 km hıza ulaşabiliyor. Aynı şekilde virajlı ya da kavisli yollarda yarışmanın gerekliliği olarak da bir anda hız düşürebiliyorlar. Formula 1 araçları işte bu nedenle sadece 4 saniyede 320 km hızdan 0'a düşebilirler.
Dünyanın en çok izlenen spor dallarındandır. 2010 yılında dünya çapında 527 milyon televizyon izleyicisine ulaşmıştır. Formula 1 aracı, büyük miktarlarda aerodinamik bastırma kuvveti oluşturarak elde edilen çok yüksek viraj alma hızları sayesinde, dünyanın en hızlı düzenlenmiş yol parkuru yarış arabasıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Formula 1 2022'de, %90'ı fosil yakıt %10'u ise etanol olan E10 yakıtını kullanmaya başlayacak. Ancak yeni nesil Formula 1 motorlarının tanıtımıyla, %100 sürdürülebilir yakıtların üretilmesi hedefleniyor.
Arka süspansiyonlar, vites kutusuna bağlı olurlar. Kurallara göre F1 şanzımanlarında 8 ileri vites olmak zorundadır ve vites oranları sezon öncesinde belirlenir. 8 ileri vitesin yanında bir de geri vites bulunur.
Bir F1 aracı ne kadar benzin tüketir? Çok fazla. Standart bir araba 100 km'de 6 litre gibi bir şey tüketirse, F1 aynı mesafeden 45 litreyi görür. Ortalama bir F1 yarışının 305 km olduğunu düşününce tüketilen benzinin miktarı biraz matematiğinize kalıyor.
Başka bir örnek vermek gerekirse pilotlar her bir yarışta ortalama 3-4 kg kadar ağırlık kaybederler ve bunun yaklaşık 2-3 kg'ı sıvıdır ve kokpitin ve havanın sıcak veya nemli olup olmamasına göre değişebilir.
Nitrometan, bazen basitçe "nitro" olarak adlandırılan ve kimyasal formülü CH3NO2 olan bir organik bileşiktir. En basit organik nitro bileşiğidir. Ekstraksiyonlar, reaksiyon ortamı ve temizleme solventi gibi çeşitli endüstriyel uygulamalarda çözücü olarak yaygın bir şekilde kullanılan polar bir sıvıdır.
2022 araç ağırlığı geçen yılın başlarında 795 kg'dan 798 kg'a çıkarılmıştı ki bu da büyük ölçüde testlerde görülen dalgalanma sorununa yanıt olarak, esasen taban sertleştirmesi ve destekler gibi unsurları hesaba katmak içindi.
Ancak Formula 1 araçları sadece benzinli motordan güç almıyor. Aracın içerisinde elektrikli motor da bulunuyor ve hibrit bir yapı kullanılıyor. Bu nedenle de Formula 1'de kullanılan araçların hareket edebilmesini sağlayan mekanizmanın genel adına motor yerine güç ünitesi adı veriliyor.
Geçmişte F1 araçlarının şasisi alüminyumdan üretiliyordu. Günümüzde ise karbon fiber gibi çok hafif ama son derece güçlü kompozit malzemelerden yapılıyor. Bu sayede F1 araçlarının şasileri aracın çok daha hızlı hareket etmesini ve yere basma kuvvetine dayanmasını sağlıyor. F1 araçları yarışıyor.
Kariyer galibiyetleri ve toplam kariyer puanları açısından Lewis Hamilton, bir pistte gelmiş geçmiş en iyi Formula 1 pilotu.
Türkiye Grand Prix İstanbul'da yapılan bir Formula 1 otomobil yarışı. 2005-2011 yılları arasında ve 2020 ve 2021 yılında düzenlendi. Yarışlar, Alman mühendis Hermann Tilke'nin tasarladığı İstanbul Park'ta koşulmuştur. Pistte turlar, saatin tersi yönünde atılır.
McLaren F1, Gordon Murray ve Mclaren Automotive tarafından tasarlanıp üretilen spor otomobil. 31 Mart 1998'de saatte 386.7 km hıza ulaşarak dünyanın en hızlı seri üretim otomobili rekorunu kırmış, bu rekoru 2005'e dek elinde tutmuştur. Ocak 2009 itibarıyla F1 halen en hızlı atmosferik motorlu üretim otomobilidir.
Yarış sırasında zaman zaman sıvı tedariki olsa da, kaynayan ortamda terleyerek kaybettikleri su miktarını dengelemeyi başaramaz ve bu da aşırı dehidrasyona neden olur. Her yarışçı, yarış öncesi ve sonrası tartılır. Tartıya çıkana kadar hiçbir sürücü bir şey yiyip içemez.
Yarış sırasındaki yüksek hız ve sonucunda oluşan yüksek basınç, kokpit içerisindeki yüksek sıcaklık ile birleşince pilotlar, hızlı şekilde sıvı kaybederler. Yarış esnasında, pitstopta bile su içemedikleri için öncesinde su tüketmeleri gerekir. Hatta susamamış olsalar bile pilotlar içebildikleri kadar su içerler.
Neredeyse yerde yatarak araç sürüyorlar.
Pilotların boy ortalaması 1.77 metre. Yere ne kadar yakın olduklarını buradan görebiliyoruz. Pilotların yarış boyu G kuvvetine aşırı maruz kalmalarından dolayı, aracın içinde sağa sola savrulmamaları çok büyük önem taşıyor. Ayrıca takımlar için aerodinamik dengeler çok önemli.
ABD merkezli medya şirketi Liberty Media'nın Formula 1 'i satın almasıyla birlikte F1 başkanı Bernie Ecclestone görevini Chase Carey'e devretti.
2022 dünya şampiyonu Verstappen 60 milyon dolarla en çok parayı kazanan kişi oldu. Bu gelirin 40'ı yıllık maaşı, 20'si bonuslardan oluşuyor. Bu bonusları duyunca tek bir sezonda 15 galibiyet elde etmek istemesine şaşmamalı.
Böylece araç, kısa sürede ideal devir seviyesine (ortalama 12 bin RPM) çıkabiliyor. Araçlar, ortalama 305 kilometrenin kat edildiği standart bir yarış gününde 110 litre civarında yakıt harcıyor. Motorlardan maksimum performans alınabilmesi için 98-102 oktan kurşunsuz benzin ve biyoyakıt karışımı kullanılıyor.
12 Temmuz Pazartesi günü saat 12.30'dan itibaren Biletix üzerinden ulaşılabilecek olan Formula 1TM biletleri, üç günlük kombine olarak ilk 19 günde 300 TL ile 3.300 TL, sonrasında ise 375 TL ile 4.125 TL arasında değişen fiyatlarla spor severlerle buluşacak.
Konu yavaşlama olduğunda, Formula 1 araçları şaşırtıcı bir şekilde kuzeni yol araçlarına çok benziyor. Hatta, Formula 1'de ABS yasak olduğu için, modern yol araçlarının çoğu daha zekice yavaşlama sistemine sahip olduğunu iddia edebilir...
Ekim ayında Katar, Amerika ve Meksika GP yapılırken, sezon Kasım ayındaki Brezilya, Las Vegas ve Abu Dhabi yarışlarıyla sona erecek. Sezonun ilk üçlü yarışı Imola, Monako ve İspanya'da gerçekleşirken, ikincisi Amerika, Meksika ve Brezilya'da yapılacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri