Aruz hecelerin sayısını değil, şeklini esas alır. Aruzla yazılmış şiirlerde, her bir mısranın heceleri, diğer mısraların aynı hizadaki heceleriyle aynı açıklık (kısalık) ve kapalılık (uzunluk) noktasında birbirlerine denktir.
Şiir dizelerindeki hece sayısı eşitliği hece ölçüsü olarak tanımlanır. Buna göre, şiirin ilk dizesinde kaç hece varsa diğer dizelerde de aynı sayıda hece bulunur. Hece ölçüsüne dahil olan bütün heceler eşittir.
Aruz vezni olarak da adlandırılan aruz ölçüsü, uzun ve kısa hecelerin özel bir düzende yerleştirilmesi ile şiirde ahenk oluşturma tekniğidir. Arap edebiyatında ortaya çıkan aruz ölçüsü önce İran edebiyatına, 11. yüzyılda da Türk edebiyatına geçmiştir.
Bunlar: Feûlün, fâilün, mefâîlün, müstef'ilün, fâilâtün, mufâaletün, mütefâilün ve mef 'ûlâtü'dür. Yukarıdaki tef'ile ve vezinlerde de görüldüğü üzere aruz kalıpları, uzun (kapalı) ve kısa (açık) olmak üzere iki tür hece üzerine kurulmuştur ve hâkimiyet bâriz şekilde uzun hecelerdir.
İlgili 25 soru bulundu
Hece ölçüsü, varsağı, semai ve güzelleme türündeki şiirlerin bir dizesinde yer alan tüm heceler sayılarak bulunur. Aruz vezninde ise hecelerin son harfine bakılır. Son harf sesli ise ince, kalın ise kalın olur. Örneğin ilk dizesi 7 heceli olan bir dizenin diğer tüm dizeleri de 9 heceli olmalıdır.
Eserin genel özellikleri
Mesnevi tarzında ve aruz vezniyle yazılmıştır. Siyasetname türünün Türk edebiyatındaki ilk örneğidir. Eski Türkçe olarak kabul edilen Karahanlı Türkçesi ile yazılmıştır. Nazım birimi beyittir.
8. İstiklâl Marşı'nın ölçüsü aruzdur. Aruzun en çok kullanılan (Fâ i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lâ tün / fe i lün) kalıbıyla yazılmıştır.
1-Aruz ölçüsünde heceler açık (kısa), kapalı (uzun) ve medli hece olmak üzere üçe ayrılır. 3- Aruz vezninde tef'ileler heceleri bölebilir.
Aruz ölçüsü dizelerdeki hecelerin kısalıkları ve uzunluklarının temeline dayanan şiir ölçüsü anlamına gelmektedir. Aruz ölçüsünün rahat olarak kullanılması için uzun hecelere ihtiyaç duyulur. Kullanılan bu ölçü genelde Türkçenin kelime yapısına uygun değildir. Aruz ölçüsünü ilk kullanan Karahanlılar'dır.
Örneğin her dizesinde 11 hece bulunan bir şiirin kalıbı "11'li hece ölçüsü" olarak gösterilir. Bir hecenin belli bölümlere ayrılmasına "durgulanma", bu bölümlerin okuma sırasında hafifçe durularak vurgulanan yerlerine de "durak" denir.
9 dörtlük ve 1 beşlikten meydana gelen ve genel bilinenin aksine hece ölçüsü ile değil aruz ölçüsüyle yazılmış olan İstiklal Marşı 10 kıta ve 41 beyittenoluşmaktadır.
Türk şiirinin millî ölçüsü olarak adlandırılan hece ölçüsü, Türk edebiyatında, şiirlerde, hece sayısı ve durak şekil- lerine göre kullanılmıştır. 2 heceden 20 heceye kadar çeşitlilik gösteren hece ölçüsü vardır. 5 ile 15 heceden oluşan dizeler yaygındır.
Selis: Halk edebiyatında feilâtün (fâilatün) / feilâtün / feilâtün / feilün yazılan şiirlerdir. Genellikle 19. yy aşıkları tarafından kullanılan selisin en fazla yazılan tipi gazel biçiminde olanıdır. Hece ölçüsünün on beşli kalıbına da uyan selislerin en belirgin özellikleri farklı bir ezgiye sahip olmalıdır.
5 Eser Kutadgu Bilig gibi aruz veznİnin şehname vezni denilen faulün / faulün / faulün / faul ( + --/ + --/ + --/ + -) kalıbı ile ve beyitlerle yazılmıştır.
Eserin içindeki dörtlükler hece vezniyle yazılmıştır. Çoğu 4+3 duraklı 7 heceli, kimileri ise 4+4 duraklı 8 hecelidir. Beyitlerin çoğu ise aruz vezniyledir.
TDK'nın resmi web sitesinde yer alan bilgilere göre: İstiklal Marşı, aruzun feilâtün feilâtün feilâtün feilün kalıbıyla yazılmıştır.
Ozan öyküleri, Dede Korkut hikâyeleri ile yetişen atalarımızın aruz ölçüsü/vezni ile şiir yazma tutkusunun çok önceleri başladığı görülüyor. Denildiğine göre ilk büyük edebî yapıtlarımız, Kutadgu Bilig ve Aybe-tül-hakayık bile aruz ölçüsüyle yazılmıştır, bkz.
(ﺗﻔﻌﻠﻪ) i. (Ar. fa'l'den tef'ile) Aruz vezniyle yazılan bir mısrâ veya beyitteki “fâilâtün, feilâtün, fâilün, mef'ûlü, mefâilün, müstef'ilün vb.” vezin parçalarından her biri, cüz.
Mehmed Âkif şiirlerini çoğunlukla kuralsız nazım şekliyle yazmıştır. Vezin olarak yalnız aruzu kullanmış, ama heceye de karşı olmamıştır.
İstiklal Marşı, aruzun feilâtün feilâtün feilâtün feilün kalıbıyla yazılmıştır. Bu kalıpta ilk cüz fâilâtün, son cüz fa'lün de olabilmektedir. Millî bir marşın niçin hece vezniyle yazılmadığı akla gelebilir. Türk şairleri Müslüman oldukları ilk yüzyıllardan itibaren aruz veznini kullanmışlardır.
İstiklal Marşı aruzun Feilâtün ( Fâilâtün ) / Feilâtün / Feilâtün / Feilün ( Fa'lün ) kalıbıyla yazılmıştır.
Şair, eski ve yeni olmak üzere şiirlerinde aruz veznini kullanmıştır. Sadece “Ok” şiirini hece vezniyle yazmıştır. Çünkü Yahya Kemâl, şiirin kesinlikle vezin ve kafiye ile meydana getirilmesi taraftarıdır.
Küntogdı hükümdardır ve hukuku/adaleti temsil eder; Aytoldı vezirdir ve saadeti/devleti temsil eder; Ögdülmiş de vezirdir ve aklı temsil eder; Odgurmış ise akibeti/kanaati temsil eder.
Örneğin Yunus Emre, şiirlerinde Türkçe kelimeler kullanmış ve hece ölçüsüyle şiirler yazmıştır. Şiirleri dörtlük nazım türünde olup, kolay anlaşılır. Mevlana ise şiirlerini aruz ölçüsü ve Farsça ağırlıklı ağır bir dille kaleme almıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri