Fotodinamik tedavi ayaktan yapılan bir işlemdir. Önce lazer ışığına duyarlı özel bir boya koldaki toplardamardan 10 dakika boyunca yavaş bir infüzyon şeklinde verilir. Daha sonra gözdeki bu anormal yeni damarlarda toplanan boya göze uygulanan lazer ışınları ile aktive edilir.
Özet: Fotodinamik tedavinin etki mekanizması fotosensitizan bir maddenin ışık etkisi ile aktive olması ve oluşan oksijen radikallerinin hücre destrüksiyonu yaratmasına dayanmaktadır. Fotodinamik tedavi. çeşitli tümoral ve non-onkolojik hastalıkların tedavisinde umut verici bir yöntemdir.
Santral seröz retinopati (ssr) birkaç ayda kendiliğinden veya ilaç tedavisi ile düzelir. Göz doktoru takipler ile sıvının azalıp azalmadığını izler. Sıvı 3-4 ayda kaybolmaz ise laser tedavisi veya fotodinamik tedavi yapılır.
Fotodinamik tedavide (soğuk lazer), hastanın kolundaki bir damardan özel bir ilaç verilip bu ilacın göze ulaşması beklenir. İlaç göze ulaşınca sızdıran damarlara soğuk lazer uygulanarak yanık yapmadan sızdırmaz hale getirilir. Günümüzde oldukça etkili ve yüz güldürücü sonuçlar elde edilen bir tedavidir.
Fotodinamik tedavi, neovasküler sarı nokta hastalığı tedavisinde kullanılan bir tedavi şeklidir. Buradaki amaç fotokimyasal bir reaksiyon ile çevre dokuya zarar vermeden neovasküler dokunun ( yeni damarların ) kapatılmasıdır.
İlgili 39 soru bulundu
Oftalmik kullanıma 2000 yılında giren Fotodinamik Tedavi (PDT)ışığa duyarlı bir ilaç olan verteporfinin (Visudyne) damar içinden verilmesini takiben göze düşük güçte, uzun süreli bir kızılötesi lazer uygulanarak yapılan bir tedavi yöntemidir. Gözde retina ve koroiddeki damarsal sorunları tedavi etmek için kullanılır.
Fotodinamik antimikrobiyal tedavi bakteriler, virüsler, mantarlar ve parazitlerin neden olduğu enfeksiyonların tedavi- sinde uygulanan non-invazif bir yaklaşım olup, mikroorganizmada hücre içi organelleri ve biyomolekülleri fotohasar yoluyla etkileyerek sitotoksik etki meydana getirmektedir.
24 saat sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz. İlk birkaç saat boyunca yaşanacak hafif bir batma hissi ve sulanma şikâyeti normaldir. Tedavi sonrası belli aralıklarla yapılacak doktor kontrolüne gitmekte yarar vardır.
Tozlu ortamda bulunmaktan kaçınılmalı, işlem gören göz ilk 24 saat süresince ovalanmamalı, kaşınmamalı, ellenmemeli ve suyla temastan kaçınılmalıdır. Operasyonun ertesi günü gündelik yaşantınıza dönebilirsiniz. Operasyondan sonra doktorunuzun önereceği suni gözyaşı damlası 3 ila 6 ay arası kullanılmalıdır.
Lazerle miyop tedavisi diğer bir ismi ile göz çizdirme ameliyatı uzağı görememe şikayetini kesin ve kalıcı olarak iyileştirir. Günümüzde gelişen teknolojiler sayesinde lazerle miyop tedavisi çok yüksek başarı oranlarına sahiptir.
Göz arkası ödemi tedavisi için en sık uygulanan tedavi yöntemi göz içi iğne tedavisidir. Bu tedavi yönteminde sık kullanılan enjeksiyonluk ilaçlar bulunmaktadır. Genellikle ilk 3 ay boyunca ayda 1 kez enjeksiyon uygulanır. Bazen bu tedavi ilk 6 ayda ayda bir doz olarak da uygulanmaktadır.
Göz sulanması sorunu genellikle herhangi bir tedavi gerektirmez ve kısa bir süre içerisinde kendiliğinden çözülür. Ancak bu durum zaman içerisinde iyileşmeyerek kronik bir hal alırsa bir göz hastalığı söz konusu olabilir ve tıbbi destek alınmalıdır.
Bu birikim makulada şişmeye (ödeme) ve görmenin bulanıklaşmasına neden olabilir. Diyabetik maküler ödem görme bozukluğuna ve tedavi edilmediği taktirde körlüğe yol açar. Retina, gözün arka kısmında yer alan ince bir film tabakasıdır ve görmeyi sağlar.
SSR kendiliğinden düzelebilen bir hastalıktır. Hastadan kortizonlu ilaç kullanıyorsa bırakması ve stresten uzak durması istenir. Fakat retina altındaki sıvı 3 ay içinde kaybolmazsa tedavi edilmesi gerekir. Santral Seröz Retinopati tedavisinde en etkili olan ve kliniğimizce de tercih edilen yöntem Fotodinamik tedavidir.
Fotodinamik Tedavi Nedir? Fotodinamik tedavide ışık ile uyarılan bir boya ve özel (Verteporfin) ve özel non-termal laser anormal kan damarlarını kapatmak için kullanılır.
VISUDYNE, yaş tipteki yaşa bağlı makula dejenerasyonunun (YBMD-sarı nokta hastalığı: 50 yaş üstünde gözün arka bölümündeki görme merkezinin yapısında bozulma) ve patolojik miyopinin (PM – ileri derecede, uzağı görme bozukluğu) tedavisinde kullanılır.
Ameliyatla göz içindeki matlığını yitirmiş doğal mercek gözün dokusuyla uyumlu şeffaf bir lensle değiştirilerek tedavi gerçekleştirilir. Operasyon lokal anestezi ile hasta uyutulmadan gerçekleştirilmekte, 25-30 dakika sürmektedir.
Lasik uygulanan hastalarımızın tamamına yakını, tedavinin ertesi günü araçlarını kullanabilecek kadar görme seviyesine sahip olmaktadır ve normal yaşantılarına 1 gün içerisinde dönebilmektedir. Lasik uygulanan gözlerde kızarıklık olabilir. Bu durum 1-2 hafta devam edebilir.
Ameliyattan sonra gözler tekrar bozulur mu? Lazer olan bir kişinin gözünün tekrar bozulmasında yaşı, numarası, kornea kalınlığı ve şekli etkili olurken, bununla birlikte hangi göz bozukluğuna sahip olduğu (miyop, hipermetrop ya da astigmat) gibi faktörler etkili olur.
LASIK uygulamasından hemen bir gün sonra, göze su. değmesinde herhangi bir sakınca kalmaz. PRK türü uygulamalarda ise göze 3-4 gün su değmemesini tercih.
Hipermetropların yakın görmesi aynı akşam düzelmekle birlikte uzak görme önce miyoplaşma nedeniyle bozuk olabilir ilk 1-2 ay dalgalanmalar gösterdikten sonra normale döner.. -Birinci gün televizyon, bilgisayar ,telefon ve okuma yasaklanır. -1 ay dış ortamda ve özellikle güneşte güneş gözlüğü önerilir.
Lazer sonrası bulanık görme normal mi? Lazer göz ameliyatı sonrası birkaç hafta boyunca bulanık görme normal olabilir. Bu durum genellikle ameliyat sonrası ilk günlerde ortaya çıkar ve daha sonra zamanla azalır. Bunun nedeni, gözün iyileşme sürecindeki normal reaksiyonlardır ve büyük olasılıkla geçicidir.
Düzenli diş hekimi kontrollerinde sıklıkla tavsiye ettiğimiz DYT (diş yüzeyi temizliği); diş temizliği veya total bakım olarak da adlandırılabilmektedir.
Başlangıç ölçümleri ve subgingival plak örneklemeleri tamamlandıktan sonra çalışmaya dahil edilen bireylere diş yüzeyi temizliği ve kök yüzeyi düzleştirmesi (KYD)'ni içeren cerrahi olmayan periodontal tedavi uygulandı.
Hastanın doktor gözetiminde, düzenli ve seanslar halinde derinin ultraviyole ışınlarına maruz bırakılmasıdır. Bu amaçla yapay ultraviyole ışını veren kabin şeklinde cihazlar veya bölgesel uygulamalar için daha ufak cihazlar kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri