Çok tüylü olmasına rağmen soğuk hava şartlarına dayanıklı değildir. Yumurtlama anlamında iyi bir tercih olamasalar da yılda yaklaşık 120 ila 180 yumurta verebilmektedir.
En Çok Yumurta Veren Tavuklar
En çok yumurta veren ve en verimli tavuk cinsleri; Lohman Brown, Ligorin ve Atak-S tavuklarıdır. Bu yumurta tavukları ise, yıllık olarak ortalama 320 yumurtaya kadar yumurtlayabilir. Soğuğa en dayanıklı olan tavuk türleri ise; Brahman, Australop, Ameraucana ve Easters Egger'dır.
Süs tavuklarının hiçbirinde yumurta verimi yoktur. Bu nedenle Sultan tavuklarında da yumurta verimi olmaz. Çünkü ırkın amacı, sadece süstür. Yumurta verimi için tercih edilmemesi gereken tavuk ırklarından biridir.
Tavukların yumurtlaması için çiftleşmeleri gerekir mi? Hayır. Tavuklar, kümeste horoz olmadan yumurta üretebilirler. Bununla birlikte, döllenmiş bir yumurta üretmek için bir horozla çiftleşmesi gereklidir (o yumurtadan yeni civcivler çıkar).
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
En yaygın problem ise taze bir su kaynağının temin edilememesidir. Bu özellikle soğuk aylarda, sular buz tuttuğunda daha çok problem olmaktadır. Hayvanların sürekli suya ulaşabilecekleri bir sistemin temin edilmesi gerekmektedir. Yetersiz enerji, protein ve kalsiyum da yumurta üretiminin düşmesine neden olmaktadır.
Tavuklar, horozlu veya horozsuz yumurtlar. Horoz olmadan, tavuklarınızın yumurtaları kısırdır, bu nedenle civcivlere dönüşmez. Horozunuz varsa yumurtalar günlük olarak toplanmalı ve kullanılmadan önce serin bir yerde saklanmalıdır ki civcivleşmesinler.
Beş Tavuğa Bir Horoz Yeter Atasözünün TDK Anlamı Ne Demek? Cevap: birçok kadını yönetmek veya korumak için bir erkek yeter.
Tavuk Yumurtlama Yeri Nasıl Olmalıdır? Ankara Üniversitesi kaynaklarına göre, tavukların yumurtlama yerleri yani folluklar, kümes içinde az ışık alan yerlere konuluyor. Loş kısımlara yerleştirilen tavuk yumurtlama folluklarının sayısı, kapasitesi; tavuk sayısına, folluk tipine göre belirleniyor.
Ayrıca, ataks tavukların boyunları kahverengi, geri kalan kısımları siyah oluyor. Bu ipucuyla ayırt edebilirsiniz. Çok hareketli ve yem arayıp bulmayı seven, meraklı hayvanlar olan ataks tavuklar, bu nedenle gezen tavuk veya organik tavuk üretimi için uygun görülüyor.
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
Dengeli ve yeterli beslenme sağlanmalıdır. Tavukların, yumurtlamak için protein yönünden zengin ve dengeli bir beslenme düzenine sahip olmaları gerekir. Yumurta verimini arttırmak için ise protein ağırlıklı beslenme sağlanmasına önem gösterilmelidir. Kümeste yaşayan diğer canlıların uyum içerisinde olması gerekir.
Cinslerin çoğunluğu yaklaşık 16-20 hafta aralığında salmaya başlayacaktır. Eğer çok yakında başlamazlarsa, umutsuzluğa kapılmayın! Daha sonra salmaya başlarlar bu durum kötü değildir sağlam genler ve uzun süreli yaşayan çoğu tavuğun yumurta salma süresi uzundur.
"Beyaz tavuk beyaz renkte, kahverengi tavuklar ise kahverengi yumurtlar, bu kadar basit. Beyaz tavuklar daha verimli canlılar. Kahverengi olanlara göre 20 hafta daha uzun yaşıyorlar. Daha fazla yumurta üretiyor, hastalanmıyor ve daha az yem yiyorlar.
Ameraucana cinsi adını Araucana ırkından alır. Ülkemizde mavi yumurta veren tavuklar içerisinde en çok tercih edilen tavuk ırkıdır. Araucana'lardan farklı olarak kulak kuyrukları yerine sakalları bulunmaktadır.
Günümüzde pek çok kişinin ilgisini çekerek merak konusu olmasına rağmen; daha çabuk stres altında kalmaları nedeniyle Saso, Star Gomes ve Ataks ırkları çift sarılı yumurta tavuğu olarak bilinmektedir ve bu ırkların tavuk sürülerinden %20-25 oranında çift sarılı yumurta alınabilmektedir.
En çok kullanılan altlık malzemesi odun talaşıdır. Bunun alternatiflerinden bazıları saman, kağıt kırpıntıları, parçalanmış mısır koçanı ve diatomit olarak sıralanabilir.
Kümesin zemini toprak olmamalı, beton yada kilitli parke taşı döşenmiş olmalıdır. Zemin her zaman kuru olmalıdır. Altlık olarak kalın kaba çam talaşı, kavuz ya da saplı saman serilmeli, kalınlığı kışın en az 8-10 cm, yazın 4-5 cm olmalıdır. Zemindeki beton kalınlığının 15-20 cm olması yeterlidir.
Bunun içinde belirlenmiş olan kriterler söz konusu olacaktır. Her altı tavuk için 1 metrekarelik bir alan oluşturulması gerekir. Bunu 1000 tavuk için hesaplarsanız 16 metrekare 500 tavuk için 83 metrekare, 1000 tavuk için ise 166 metre kare şeklinde düşünebilirsiniz.
12 gün öncesinden itibaren horozla çiftleşmiş tavuk yumurtaları döllü yumurtadır. Kaliteli bir yumurta elde edebilmek için 5 tavuğa sağlıklı genç horoz sürüden ayrılmalıdır.
Suluklarda daima temiz, taze ve yeterli su olmalıdır. - 25-30 tavuğa bir yemlik hesaplanır. Yemlikte 1-2 gün yete- cek yem bulundurulur. Kümese bir sıra suluk, bir sıra yemlik dizilir. 3- Kafes Sistemi Kafes sistemi kümesler çok yaygınlaşmıştır.
Tavukların toplamda 2 adet ayağı vardır. Çoğu tavuklar 4 parmaklı, az sayıda ırk 5 parmaklıdır. Normalde tavukların kanatlarında, yani normalde "el" olacak olan yapılarında 3 parmak, ayaklarında ise 4 parmak bulunmaktadır. Yani 2 adet ayağı ve toplam dört parmağı vardır, ayağın önünde üç, arkada bir parmak vardır.
Yani kısaca kuluçkaya yatmaya hazır olan tavuklar için gurk tavuk kelimesi kullanılmaktadır. Tavuklar üremek için biriktirdikleri yumurtaların üzerine yatarak 21 gün süren kuluçka dönemine girerler. Bu döneme giren tavuklara halk arasında gurk tavuk denilmektedir.
Tavukların sperm depolama düzeyi oldukça iyidir. Kanatlılar ilk tohumlama yapıldıktan sonra 28 gün boyunca döllü yumurta verebilmektedir. Son tohumlama ile optimum döllü yumurta alma süresi kaz, ördek, bıldırcın ve tavuklarda 6-12 gün olarak kabul edilmektedir.
NOT: tavuğun gurk olması horozun olup olmadığı ile bir ilgisi yoktur. Ve gurk olma zamanı geldiği zaman genelde yumurta yapmazlar. Ve sesi değişir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri