Birçok alanda kullanılan bu mercek sayesinde görüntü elde edilir. Ayrıca mikroskop, fotoğraf makinesi, teleskop ve dürbünlerde de ince kenarlı mercek kullanılır.
Fotoğraf makinelerinde ince kenarlı mercek kullanılmaktadır. İnce kenarlı merceklerin özelliklerini birlikte öğrenelim; -Işık ışınlarını kırarak asal eksene doğru yakınlaştırma özelliğine sahiptir.
Büyüteç, ince kenarlı mercek kullanarak cisimleri büyütmeye yarayan araçtır. Büyüteçler, ışığın kırılma özelliklerinden yararlanırlar. Çoklukla küçük cisimleri daha büyük görebilmek için, bu cisimlerle göz arasına konan yakınsak mercek, pertavsız.
Kalın kenarlı mercek cismi düz ve küçük gösterir.
Kalın kenarlı mercekte oluşan görüntünün özellikleri: Düzdür. Sanaldır.
Projeksiyon cihazlarında büyütme amacıyla ince kenarlı mercekler kullanılır. Video kamera, dürbün, fotoğraf makinelerinde de mercekler kullanılmaktadır.. El feneri ve ışıldak gibi cisimlerde ise kalın kenarlı mercekler kullanılır.
İlgili 27 soru bulundu
Kameralarda kalın kenarlı mercek kullanılır.
Kalın kenarlı mercekler ise, ışık ışınlarını dağıtma özelliğinden dolayı görüntü alanını küçültmektedir. Bu nedenden dolayı miyop göz hastalığında, dürbün yapım malzemesinde, fotoğraf makinesi objektiflerinde, teleskop ve mikroskop üretiminde ve kapı dürbünü yapımında kullanılmaktadır.
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı, içbükey(konkav) mercekler kullanılır. Bu merceklerle göze gelen ışınlar kırılır ve görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar.
Miyopinin düzeltilmesinde kalın kenarlı –içbükey(konkav)- mercekler kullanılır. Bu mercekler göze gelen ışınların yayılmasını sağlayarak, görüntünün retinada net bir şekilde oluşmasını sağlarlar. Bu amaçla kontakt lensler de kullanılabilir.
Kalın kenarlı mercek her zaman düz ve sanal görüntü oluşturur. Cisim üzerindeki bir noktadan iki ışın merceğe gönderilir ve mercekte kırılan ışınların kesitiği yerde seçilen noktanın görüntüsü oluşur.
İnce kenarlı mercek ışınların belli bir noktaya toplanmasını sağlayan mercektir. Birçok alanda kullanılan bu mercek sayesinde görüntü elde edilir. Ayrıca mikroskop, fotoğraf makinesi, teleskop ve dürbünlerde de ince kenarlı mercek kullanılır.
1-) MİYOPLUK :
Kalın kenarlı (Iraksak) Merceklerden Yapılan Gözlük veya Lens Kullanılarak Görüntü ağ Tabaka Üzerine Düşürülür ve Net Görüntü Görülür.
Hipermetrop için gözlük camlarında ışığın retinada odaklanmasını sağlayan, gözün kırma gücünü artıran ince kenarlı dışbükey mercekler kullanılır.
Bu noktada yine fotoğraf çekme amacınıza göre lens seçimi yapmalısınız. Örneğin küçük nesneleri yakından ve büyük boyutlu olarak çekecekseniz makro lensleri, mekan çekimleri ve dar alan çekimleri için geniş açı lensleri, uzak çekimler gerçekleştirmek için tele lensleri tercih edebilirsiniz.
Göz merceği ince kenarlı olan mercek özelindedir. Göz merceği, göze gelen ışınları kırarak görüntüyü sarı leke üstüne ters olarak düşmesini sağlar.
f: Odak uzaklığı pozitif ise yakınsak (ince kenarlı) mercek, negatif ise ıraksak (kalın kenarlı) mercek olur. M: Boyca büyütme oranı pozitif ise düz, negatif ise ters görüntüdür.
Miyop, yakınınızdaki nesnelerin net, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurdur. Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir.
Miyop 3 derecenin altındaysa hafif miyop, 3-6 derece arasındaysa orta derecede miyop ve 6 derecenin üstündeyse yüksek miyop olarak adlandırılır. Miyop derecesi genellikle büyüme çağında gözün uzamasına bağlı olarak artar, büyüme çağının sona erdiği 18-21 yaşlarda artış durur.
Astigmat göz kusuru, kalın kenarlı mercek ile düzeltilir.
1.75 astigmat nasıl görür? Göz numarası 1.75 olan kişiler hem yakını hem de uzağı bulanık görebileceği için günlük hayatta astigmat gözlüğüne ihtiyaç duyabilir.
Miyopun ilerlemesinin engellenmesi için damla tedavisi uygulanabilir. Miyop tedavisi esasını gözük oluşturur. Kontakt lensler ise günümüzde 13-14 yaşından itibaren kullanılabilir. Miyop tedavisi için lazer cerrahisi ise 20'li yaşlarda öneriyorum.
Astigmatizma, normalde korneanın portakal gibi yuvarlak bir şekli olması gerekirken, yumurta gibi eliptik bir şekli olmasın nedeniyle oluşur. Astigmat olanlar, baktıkları noktasal şekilleri kenarları uzamış, dağılmış olarak görürler.
Kalın kenarlı (Iraksak) mercek
Üzerine gelen ışınları dağıtan mercek, içbükey mercek veya ıraksak mercek olarak da bilinir. Miyopluk göz kusuruna sahip insanların gözlüklerinde kullanılır.
Akıllı lensler göz içi mercek ve göz içi lens olarak ta adlandırılbilirler.
2-) İnce kenarlı mercekler, ateş yakmak için kullanılır. Üzerine düşen paralel ışık ışınlarını odak noktasında topladığı için odak noktasındaki ışık ışınlarının yoğunluğu arttırılır ve ışık ışınlarının yoğunluğu arttığı için de odak noktasındaki sıcaklık artar. 3-) İnce kenarlı mercek, gözün yapısında bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri