Parlak ışık tedavisi (fototerapi) ilaç tedavisi ile birlikte mevsimsel duygudurum bozukluklarında kullanılmaktadır. Özellikle mevsime bağlı olarak ortaya çıkan depresyon durumlarında kullanılmaya başlanmış; daha sonra mevsimsel olmayan depresyon durumlarında da etkili olduğu görülmüştür.
Parlak ışık tedavisi duygudurumda kalkınmaya ve buna bağlı olarak depresif belirtilerde düzelmeye yol açan, sirkadiyen ritimde düzenleyici etkisi olan, antidepresan ilaçların etkisini artıran ve uyku kalitesinde düzelmeye yol açan bir tedavi şeklidir.
Hangi hastalıklar fototerapi ile tedavi edilebilir? Fototerapi; atopik dermatit, egzema çeşitleri, sedef hastalı- ğı, yaygın kaşıntı, pitriyazis likenoides, mikozis fungoides ve vitiligo başta olmak üzere bazı deri hastalıklarında kul- lanılmaktadır.
Fototerapi ya da ışık tedavisi, ışığın tedavide kullanılmasıdır. Özellikle yenidoğan sarılığında bilirubin pigmentinin hızla yıkılarak vücuttan atılması amacıyla kullanılır.
Fototerapi, bazı deri hastalıklarının giderilmesi için kullanılan, ultraviyole ışınlarının kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Hastaya doktor gözetiminde aralıklı ve düzenli seanslar halinde uygulanmaktadır. Bu işlem için yapay ultraviyole ışını veren, kabin şeklinde tıbbi cihazlar kullanılmaktadır.
İlgili 26 soru bulundu
Yeni doğan sarılığının tedavisinde “fototerapi” yöntemi uygulanmaktadır. Bebek, hastanede en az 6- 8 saat belirli bir dalga boyunda ışık veren elektrikli cihazın altına yatırılır. Bu uygulama sırasında anne bebeğini emzirmeye devam edebilir.
Endikasyonlar. MCC Medikal firmasının ürettiği “Taşınabilir Fototerapi Cihazı” yenidoğanlardaki sarılık hastalığının tedavisi için hastanelerde, sağlık kuruluşlarında ve evlerde kullanılabilinir.
Genellikle 24 saatlik tedavi yeterli olur. Sarılık değerleri yaş ve ağırlığının durumuna göre risk teşkil etmeyen düzeylere inince ışık tedavisi sonlandırılır.
Ortalama tedavi süresi genellikle 2-3 aydır. Bu süre vitiligoda, 6-18 ay arasındadır. Toplam tedavi süresi, hastadan hastaya değişebileceği için, sorumlu doktorunuz, hastalığınızın tedavisi için gerekli ortalama süre konusunda size bilgi verecektir.
İlaç, bulantı, başağrısı ve halsizliğe neden olabilir. İlacınızı ışık ve ısıdan uzak tutunuz. Başka hastalarla paylaşmayınız.
Fototerapi ile, zamanında doğan veya erken doğan tüm bebeklerin tedavisi yapılabilir. Kan değişimi: Kandaki bilirubin düzeyi aşırı yükselirse bebeğin beynine yerleşerek, motor ve zeka geriliğine neden olur. Sarılıklı bebeklerde kan değişimine karar verilirken kan bilirubin düzeyine bakılır.
Dermatolojide klasik bir tedavi yöntemi olarak fototerapi, birçok cilt hastalığının tedavisinde ve kontrol altına alınmasında etkin rol oynamaktadır.
Fototerapi mavi LED teknolojisi kullanan bir sistemdir. Deride biriken bilirubin maddesinin yoğun ışık dalgaları ile parçalanarak, maddenin idrar yoluyla atılmasını sağlar. En etkili fototerapi tedavisi ise ışık dalgalarının vücuda olabildiğince nüfuz etmesi ile olacaktır.
Hastalara, tedaviden çıktıktan sonra ve tedaviye girmedikleri günlerde, güneş gören bölgelere güneş koruyucu krem/losyon sürmeleri söylenmelidir. Tedavi süresince yapay kaynaklarla (solaryum, UV, vb.) ek ışık uygulamaları yapılmamalıdır. Tedavi öncesinde kokulu sabun, parfüm, kolonya gibi maddeler kullanılmamalıdır.
Fototerapi 50 yıldır yaygın olarak kullanılmakta ve genellikle güvenilir olduğu düşünülmekle beraber retinal dejenerasyon, dehidratasyon ve ishal, bronz bebek sendromu, deri döküntüsü, trombositopeni, hipokalsemi ve patent duktus arteriozus (PDA), hipertermi/hipotermi, kardiyorespiratuar etki gibi bazı yan etkileri de ...
Bebeğiniz özel bir ışık kaynağı altına yerleştirilir. Mavi-yeşil spektrumda ışık kaynağı kullanılır. Bu ışık bilirubinin idrar ve dışkı yoluyla vücuttan atılmasını sağlar. Fototerapi bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermez.
Serum bilirubini fototerapi başlama sınırının 2-3 mg/dl altına düştüğünde tedavi kesilir. Tedavi kesildikten sonra bilirubin düzeyinde oluşabilecek ani yükselme (“rebound”) açısından dikkat etmek ve seri ölçümleri tekrar etmek gerekir.
Fototerapi ile deride biriken ve sarılığa yol açan bilirubin denilen madde parçalanarak idrar ile atılır. Nasıl uygulanıyor ? Fototerapi, bebek küvöz içine veya özel fototerapi cihazları içine konularak uygulanır. Bebeğin ne kadar çok vücut alanı ışık alırsa o kadar etkili olur.
Vitamin B12 eksikliği hasta grubunda, kontrol grubuna kıyasla anlamlı olarak yüksek bulundu. Benzer şekilde hasta grubunun annelerinde de vitamin B12 düzeyi anlamlı düşük idi. Hasta grubunda ortalama bilirubin düzeyi ve fototerapi ihitiyacı vitamin B12 eksikliği saptanan bebeklerde anlamlı olarak yüksek olduğu görüldü.
1) Fototerapi (Işık Tedavisi)
Bebeğin kaç günlük ve kaç kilo olduğu göz önünde bulundurularak bilirubin seviyesinin 15 mg/dL'nin üzerinde olması halinde en sık uygulanan tedavi yöntemi fototerapidir.
Belirli dalga boyundaki ultraviyole ışınlarının (UVB) kullanılarak başlıca sedef, egzama, kronik kaşıntı, vitiligo ve başlıca pek çok deri hastalığının tedavisi için kullanılan bir yöntemidir. Bu ışınlar, güneş ışığı içinde de yer alıyor.
Yaygın olarak safra taşı, kist, tümör ve iltihap sebebiyle safra kanallarının tıkanması ile vücutta sarılık gelişir ve bu durum da göz akının rengini değiştirir. Benzer şekilde, safra kesesi ile bağlantılı olan pankreas kanalının iltihaplanması veya tıkanması durumunda, safra düzgün bir şekilde boşaltılamayabilir.
Işığın altına yatırmak: Yenidoğan sarılığı olan bebekler hastalığın tedavisi amacıyla aileler tarafından güneş ışığı ve veya floresan ışığı altına yatırılabiliyor. Bebeği güneş ışığı veya floresan ışığı altına yatırmak sarılığı azaltmakta kısmi etkili olsa da uygulamada oluşabilecek riskler sebebiyle önerilmemektedir.”
- Işık tedavisi (fototerapi): Bebeğin mavi-yeşil spektrumda ışık yayan özel bir lambanın altına yerleştirilerek bilirubin düzeylerinde düşme amaçlanır. Işık, bilirubin moleküllerinin şeklini ve yapısını, hem idrarda hem de dışkıda salınılabilecek şekilde değiştirir. Tedavi sırasında koruyucu göz yamaları kullanır.
Bilirubin kan dolaşımında karaciğere gider. Karaciğer bilirubinin şeklini değiştirir, böylece kaka yoluyla vücuttan atılabilir. Ancak kanda çok fazla bilirubin varsa veya karaciğer ondan kurtulamazsa, fazla bilirubin sarılığa neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri