Fransa ekonomisi, nominal olarak dünyanın altıncı büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından dokuzuncu büyük ekonomisi olup Almanya'dan sonra Avrupa Birliği'nin en büyük 2. ekonomisidir.
BÜYÜME: 2010 ile 2019 yılları arasında yılda ortalama %1,4 büyüyen Fransa ekonomisi 2020 yılında %7,7 daralmıştır. 2021 yıl genelinde tarım sektörü hariç toparlanma eğilimi gözlenmiş, imalat sanayinin %6,1 büyümesi ekonominin toparlanmasında etkili olmuştur.
Fransa'nın imalat sanayi içindeki en güçlü sektörleri motorlu taşıtlar, farmasötikler, ulaşım araçları ile uzay ve havacılık olmuştur. malat sanayi, toplam mal ve hizmet ihracatının üçte birini, GSYH'nin ise %27'sini oluşturmaktadır.
Fransa, askeri alanda hâlen dünyanın ve Avrupa'nın en güçlü ülkelerindendir. Yüzyıllara uzanan bir dönem boyunca yerkürenin dört bir yayındaki askeri mevcudiyetiyle dünyanın en güçlü ülkelerinden biri gözüyle bakılan Fransa'nın II.
Fransa denince aklınıza ilk gelen nedir desek! Aşıkların Paris, gezmeyi sevenlerin Eyfel Kulesi, tarih tutkunlarının Louvre Müzesi, alışveriş düşkünlerinin moda, yeme-içme meraklılarının da peynir ve şarap dediklerini duyar gibiyiz.
İlgili 30 soru bulundu
Paris, Fransa'nın başkenti olmasının yanı sıra en güzel şehirler arasında ilk sırada yerini alıyor. Şehir oldukça kalabalık bir nüfusa sahip. Seine Nehri üzerine kurulan kent, görkemli ve ışıltılı hayatıyla Fransa'nın en güzel şehri olduğuna herkes hemfikir olur.
Dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birine sahip ülkenin başlıca geçim kaynakları; tarım, havacılık, turizm ve sanayi şeklinde sıralanıyor. Grup 7 üyesi Fransa ayrıca iletişim, sigorta ve enerji üretimi alanlarında da önde gelen ülkelerden biri olarak anılıyor.
Dünyanın en iyi ülkeleri sıralamasında İsviçre birinci konuma yükseldi.
Fransa ekonomisi, nominal olarak dünyanın altıncı büyük ve satınalma gücü paritesi bakımından dokuzuncu büyük ekonomisi olup Almanya'dan sonra Avrupa Birliği'nin en büyük 2. ekonomisidir. hizmet: %79.8 (2012 tahm.) 34.
IMF, dünya ülkelerini kişi başına düşen GSYİH'e göre listedi. "En zengin 25 ülke" listesinin başında Lüksemburg yer alıyor. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) yayımladığı listeye göre, 2023'te ortalama kişi başına düşen GSYİH 13 bin 920 dolar oldu. Bu rakam 2022'de 13 bin 400 dolar, 2020'de 11 bin 160 dolardı.
Türkiye'nin Fransa'ya ihraç ettiği ürünler:
Otomobil sanayi ürünleri (30,9%), hazır giyim ( 14,0%), otomobil yan sanayi ürünleri (6,1%), elektrikli ev aletleri (5,1%), genel kullanıma yönelik makine ve cihazlar (3,6%), tekstil endüstrisi ürünleri (3,1%) ve elektrikli cihazlar (2,7%).
Dördüncü çeyrekteki yavaşlamaya rağmen, Fransız ekonomisi ayakta durmayı başardı. Beklenenden "küçük de olsa" daha iyi oranda alınan bu rakamlarla ülkede 2022 yılı için büyüme rakamı da yüzde 2,6'ya yükseldi. Ancak aynı zamanda, gıda harcamalarındaki düşüşün tetiklediği hane halkı harcamaları önemli oranda düştü.
Başlıca ihracat kalemleri: Otomobil sanayi ürünleri, hazır giyim, otomobil yan sanayi ürünleri, elektrikli ev aletleri, genel kullanıma yönelik makine ve cihazlar, tekstil endüstrisi ürünleri ve elektrikli cihazlar.
Dünyanın 6. büyük ekonomisi Fransa, dünyanın önemli otomobil üreticilerinden biri olarak kabul ediliyor. Ülkede savunma ve uçak sanayisi de çok gelişmiş durumda. Fransa aynı zamanda dünyanın en önemli tarım ülkelerinden biri kabul ediliyor. Ülke, hayvancılıkta da önemli bir yere sahip.
Fransa yardım gönderen ilk ülkelerden
Adıyaman'a büyük bir sahra hastanesi kuran Fransa, Türkiye'ye yönelik başlattığı kampanyada yardım kuruluşlarının da katkısıyla 500 bin avrosu nakdi olmak üzere toplamda 1 milyon avro mali destek sağladı. Paris yönetimi Suriye için de 12 milyon avro yardım desteği açıkladı.
Fransa - 3,182 trilyon dolar. İtalya - 2,280 trilyon dolar. Brezilya - 2,272 trilyon dolar. Kanada - 2,242 trilyon dolar.
2021 yılında ise Fransa 702 Milyar USD ithalat ve 569 Milyar USD ihracat gerçekleştirmiştir. 5 yıllık ortalama ticaret hacmi 1.2 Trilyon USD seviyelerindedir. Ülkenin İthalat kalemlerinin başlıca; Makineler & Elektronik Ürünler, Nakil Vasıtaları ve Aksamları ile Kimya sektörlerinden oluştuğu görülmektedir.
Fransa, ABD'den sonra dünyanın altıncı en büyük tarımsal ürün üreticisi ve ikinci en büyük tarımsal ürün ihracatçısıdır. İmalat sektöründe; kimya sanayi, otomotiv, havacılık ve silah sanayi başı çekmektedir.
Fransa Ulusal İstatistik ve Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (INSEE), fiyat artışlarına ilişkin mayıs ayı öncü verilerini yayımladı. Buna göre, nisanda yüzde 5,9 olan yıllık enflasyon, mayısta yüzde 5,1'e inerek Mayıs 2022'den bu yana en düşük seviyeye geriledi.
Avrupa Birliği ve NATO için beşik görevi gören Belçika dünyanın en refah sahibi ülkelerinden. Belçika kişi başına düşen 65.500 dolar gayri safi yurt içi hasılayla Avrupa'nın en zengin ve varlıklı ülkeleri arasında. Ülkede gayri safi hasılanın büyük kısmını hizmet sektörü oluşturuyor.
Avrupa'da tüketim mal ve hizmetlerine ilişkin fiyat düzeyi endeksi en yüksek ülke, İsviçre oldu. Türkiye İstatistik Kurumu 2022 yılına ilişkin “Satınalma Gücü Paritesi, Hanehalkı Nihai Tüketim Harcamaları" sonuçlarını açıkladı.
Fransa'da bugün yaşayan Türk nüfusu 600 binin üzerinde ve Avrupa'da Almanya'dan sonra en çok Türk nüfusunun bulunduğu ülkedir.
Fransa'da saat 22:00 2 Nisan Salı iken Türkiye'de 23:00 dür.
1 İsviçre Frangı = 36,3043 TL
Şu anki güncel serbest piyasa rakamları üzerinden 1 İsviçre Frangı Ne Kadar Eder öğrenmek isterseniz alış fiyatı 36,12 TL, satış fiyatı ise 36,30 TL'dir. Alış satış fiyatları en son bugün 25.03.2024 tarihinde saat 14:57 itibariyle güncellenmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri