Gerek taze sıkılmış, gerek pastörize meyve suları diyabet hastaları için uygun değildir. Bir bardak meyve suyunu oluşturmak için en az 3-4 porsiyon meyveye ihtiyacımız var. Sıkma işlemi esnasında meyve içindeki posalar yok olur ve bu durumda daha çok meyve, daha az lif tüketmiş oluruz.
Meyve sularının çoğu şekerli olsa da, domates suyu ve sebze suyu seçeneklerini deneyebilirsiniz.
Aşırı tüketilen meyve suları ve asitli içecekler, fazla miktarda şekerin vücuda girmesiyle, kan şekerini yükselterek, şeker hastalığı ve obezite gibi hastalıklara da yol açabilmektedir.
Bununla birlikte, diyabet hastalarının paketli meyve suyu tüketiminden kaçınmaları gerekmektedir. Paketli meyve sularında, taze sıkım meyve sularındaki doğal şekere ek olarak sofra şekeri de eklenmektedir. Bu durum ise paketli meyve sularının kan şekerini çok daha hızlı yükseltmesine sebebiyet vermektedir.
Diyabet hastalarının vişneyi tercih edebileceğini belirten Destereci, “Vişne düşük glisemik indekse sahip olması sebebi ile kan şekerinde ani yükselişe sebep olmaz, bu yüzden diyabetikler için iyi bir ara öğün alternatifidir” ifadelerini kullandı.
İlgili 31 soru bulundu
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak “Maden suyu magnezyum içeriği sayesinde insülin hormonunun duyarlılığını artırarak kan şekerinin dengelenmesine katkı sağlamaktadır” diyor.
Şekerli-gazlı içecekler
Araştırmacılar, günde 1-2 bardak şekerli-gazlı içecek tüketen bireylerin,ayda iki veya daha az bardak tüketenlere göre, yüzde 26 oranında daha fazla diyabet riski olduğunu ortaya koydu. Şekerli-gazlı içecekler yerine su, maden suyu, yeşil çay, ayran ve kefir gibi sıvıları tüketin.
Lideri olduğumuz besleyici ürünler kategorisinde de DİMES %100 ve Sıkma ürünlerimiz bulunmaktadır. Bu ürünlerimiz asla ilave şeker içermez; meyvenin sadece kendisinden gelen meyve şekerini içermektedir.
Diyabetli kişiler günlük diyetlerine 20 adet vişne eklediklerinde; vişnenin içeriğindeki antosiyaninler pankreasın insülin üretimini artırarak kan şekerinin düşmesine katkı sağlayabiliyor. Böylelikle kan şekerinin sağlıklı seviyede kalması kolaylaşıyor ve diyabetin yaratabileceği olumsuz etkiler de hafifliyor.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Yapılan çalışmalara göre limonlu su tüketmek insülin seviyesini de düşürerek Tip 2 diyabet oluşumu önlemeye yardımcı olur.
Dut, ahududu, yaban mersini, çilek ve böğürtlen gibi meyveler, insülin duyarlılığını artırarak kandaki glikoz klirensinin artmasına ve kan şekerini düşmesine fayda sağlayabilir. Son yılların en popüler meyvelerinden biri olan avokado, lif ve vitamin açısından çok zengindir.
Hatta şeftali, kayısı gibi yoğun kıvamlarından dolayı %100 meyve oranı elde edilemeyen ürünlerde, şeker kullanmamak için tatlandırmak amacıyla elma suyu kullanıyoruz.
İçerdiği antioksidanlar ve düşük miktardaki karbonhidrat ile kiraz, şeker hastaları için hem lezzetli hem de sağlıklı bir öğünün garantisini veriyor.
Gün kurusu kayısı şekeri yükseltir mi sorusunun yanıtı olumludur. Şeker hastalarının doktorlarına danışarak tüketmesi önerilir.
Kuru fasulye pilav ve hoşaf güzel bir öğün gibi gelse de bir şeker hastası için hiç sağlıklı olmayan bir mönüdür.
En sağlıklı meyve suları arasında yer alan elma suyu, beyin hücrelerindeki toksik maddelerin sebep olduğu stres ve yaşlanmanın etkilerini de azaltıyor.
Tek bir bardakta 10,2 gr. ilave şeker içeren bir meyve nektarına “Meyve suyu yararlıdır” yazmak tüketiciyle dalga geçmektir. Meyve suyu değil, meyve yararlıdır. Ürün tek su bardağında 20 gr. yani yaklaşık 10 tane küp şeker kadar ilave şeker içermektedir.
Kim önerdi ise, ne meyve suyundan, ne meyve suyu tüketiminden ve ne de meyve suyundaki şeker miktarından haberi var!… Bilgisi olsun diye tekrarlayalım; meyve suyu %100 meyveden oluşan bir içecektir, şeker miktarı litrede ortalama 110 gramdır ve Türkiye'de kişi başına yıllık meyve suyu tüketiminin 0.7 litre kadardır(1).
Şeker hastaları kendilerine tatlı yaparken özellikle şeker oranı yüksek meyveleri sütle kombinleyebilirler. Bu şekilde yapılan tarifler şeker ilaveli veya tatlandırıcı ilaveli tatlıya göre daha sağlıklıdır. Kuru kayısı, kuru incir, kuru hurma ve muz, sütlü tatlılarda şeker ve tatlandırıcı yerine kullanabilir.
Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri