Ilıman iklim koşullarında yetişebilen bu bitkinin dikimi ilkbahar ve şubat aylarında yapılır. Sıcak iklim yapısını seven zencefil ülkemizde ise en çok Akdeniz bölgesinin Antalya ilinde yetiştirilir.
Güney Hindistan'da muson yağışlarıyla sulama yapılmadan yetişirken Kuzey/Orta Hindistan'da sulama yapılarak yetiştirilir [19, 4]. Türkiye'de Antalya koşullarında da sulama yapılarak yetiştirilebilmektedir [24].
Zencefil bitkisi Asya'nın Çin, Japonya ve Hindistan gibi daha sıcak bölgelerine özgüdür.
Seçeceğiniz toprağın humus bakımından zengin olmasına, içinde bolca organik malzeme bulunmasına dikkat etmelisiniz. Özellikle killi toprak kullanmaktan kesinlikle kaçınmalısınız. Zencefil nemli topraklarda daha kolay yetiştiğinden kil, onun için doğru bir tercih olmayacaktır, bizden söylemesi.
Zencefili evde yetiştirmek istediğinizde, humus oranı yüksek toprakları almalısınız. Gevşek yapılı ve drenajı yüksek olan topraklar, verimli bir zencefil yetiştirmenize yardım eder.
İlgili 33 soru bulundu
Zencefil, tropik ve ılıman iklimleri seven bir bitkidir. Bu yüzden güneşi sever ve mutlaka nemli kalması gerekir. Saksınızı güneş ışığı alan bir yere yerleştirin.
Zerdeçal ılıman iklimin hakim olduğu bölgeleri sever ve bu ortamlarda yetişen bu bitki daha kaliteli olmaktadır. Türkiye'de ise ilk olarak Akdeniz bölgesinin Antalya ilinde yetiştirme işlemi gerçekleşmiştir. Anamur, Serik, Manavgat ve Gazipaşa ilçelerinde hala üretim devam etmektedir.
Zencefili çok derine olmayacak şekilde yerleştirin ve üzerini toprakla örtün. Toprağa ekilen zencefile ilk can suyunu verin ve torağın nemli kalmasını sağlayın. Dört hafta sonunda minik tomurcuklar kendisini göstermeye başlayacaktır. Bitkiniz 10 ayın sonunda köklenecek ve zencefil olarak tüketime hazır hale gelecektir.
Ekim ayı civarında bitkinin yaprakları ölmektedir. Bütün yapraklar öldüğü zaman ise zencefil hasada hazır olmaktadır.
Zencefil tohumdan değil, kökler aracılığıyla çoğalan tıpkı patates gibi yumrulu bir kök bitkisidir.
2. ZERDEÇAL NEREDE YETİŞİR? Tropik iklim ürünlerinden biri olan zerdeçal, ne yazık ki farklı iklim koşullarına ayak uyduramadığı için Türkiye'de yetiştirilemiyor. Anavatanı Doğu Hindistan olan bu bitki, söz konusu bölgenin sofralarından asla eksik olmuyor.
Zencefilde verimin dekarda 2-3 ton olduğunu söyleyen Süleyman Tuncer, "Tabii ki toprak verimi ve bakım önemli. Dekar başı 2 ile 3 ton arasında değişir. İthal ürünler 5 kilosu 90 ile 100 liraya satılıyor.
BAŞTA ÇİN OLMAK ÜZERE, HİNDİSTAN, ENDONEZYA, VİETNAM, JAPONYA GİBİ TROPİK YA DA YARI TROPİK İKLİMLERDE YETİŞİR.
Latince adı 'Zingiber Officinale' olan Zencefil, zencefilgiller familyasındandır. Anavatanı Asya'nın tropik bölgeleridir. Başta Çin olmak üzere Hindistan, Endonezya, Vietnam, Japonya'da yetişir.
Evde zencefil yetiştirmek mümkün. Zencefil alırken üzerinde açık renkli tomucuklar olanını seçerek işe başlıyoruz. Bu tomurcuklu zencefil gözün hemen altından kestikten sonra nemli bir toprakta beklettikten sonra suyu döküp güneş gören bir yerde bekletmeye başlıyoruz.
Zencefil (Zingiber officinale), zerdeçal ve kakule kök ailesine ait bir bitkidir. Zencefil bir kök bitkisidir ve 1300`den fazla farklı türe sahiptir.
Zencefil çay olarak, toz halinde ve taze olarak tüketilebilir. Zencefilin faydalı bileşenleri en fazla taze kök formunda bulunur.
Bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara karşı tepkileri hızlandırmaya yardımcı olur. Zencefilin mantar enfeksiyonlarına karşı en etkili bitki olduğunu kanıtlanmıştır. Antiseptik etkisi sayesinde, mide ve bağırsak enfeksiyonlarına, hatta gıda zehirlenmelerine karşı da etkilidir.
Zencefil (Zingiber officinale), zencefilgiller familyasından bir metreye kadar boylanabilen, ince-uzun yapraklı, sarı-kırmızı renklerde çiçekler açan, kök yumruları baharat ve ilaç olarak kullanılan, çok yıllık bir bitkidir.
Mağaza veya A101 KAPIDA'dan satın alabilirsiniz.
Zencefil Sıkça Sorulan Sorular
%20 indirimle Arifoğlu 1000 gr Öğütülmüş Zencefil 150 TL'ye, %7 indirimle Bağdat Baharat 1000 gr Zencefil 220 TL'ye, %15 indirimle Toz Zencefil 500 Gr 49 TL'ye, %4 indirimle Knorr 50 gr Zencefil 24 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Safran kökü, zerdeçöp, sarı boya gibi isimlerle anılsa da daha çok zerdeçal olarak bilinen bu baharat, içerisinde bulunan kurkumin adlı bileşen sayesinde sağlık üzerinde çok önemli olumlu etkilere sahiptir.
Vücuda sağladığı faydalar artık pek çok uzman tarafından vurgulanan zencefil ile zerdeçalı bir araya getirerek yapacağınız bu çaya bayılacaksınız! Zerdeçal ve zencefil kuru cildi nemlendiren, yaşlanmayı önleyen, kırışıklıkları azaltan ve cildin elastikiyetini artırmaya yardımcı olan süper bileşenler içerir.
Zerdeçalın toprağa ekilmesi ve ardından gerekli olgunlaşma süresi ortalama 6-10 ay arasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri