En meşhur Fransız ekmeği hiç kuşkusuz bagettir. Baget, genelde 250 gr ağırlığında olan uzun ince bir ekmek.
Brioche (briyoş diye okunuyor) ya da benim tabirimle Briohhşşş, yüksek miktarda yumurta ve tereyağı içeren bir Fransız ekmeği. Tarifteki miktarlarda tereyağı ve yumurta içeren her şeyin olacağı gibi baş döndürücü bir lezzete sahip.
“Altın ekmek” Malaga kentinde bir fırında üretilmeye başlandı. Kinoa, çiya ve kuru domates gibi malzemelerin kullanıldığı ekmek hamuruna birer gram altın ve gümüş eklendi. Ortaya altın ekmek çıktı. Tek bir ekmeğin fiyatı bin 380 euro, yani yaklaşık 9 bin Türk Lirası.
İlgili 43 soru bulundu
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Buğdayın her bir kısmının kullanılarak hazırlandığı tam buğday ekmeği, beyaz ekmekle kıyaslandığında sağlık dostu ekmek olarak ilgileri üzerine toplar. Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor.
Gevrek kabuğu, hafif ve bol gözenekli iç yapısı baştan çıkarıcı. Ciabatta İtalyanca bir kelime Türkçe'deki tam karşılığı “terlik”, şekli terliğe benzediği için bu isim verilmiş. Ekmeğin hamuru hafif, oldukça nemli ve akışkan zaten bu sayede iri gözenekli oluyor.
Brioche: Bırıyoş.
Tam Fransızca okunuşuyla okumak zorunda değiliz çünkü kendisi “bığioş” diye okunuyor ancak biz briyoş diyebiliriz.
İngilizler'in bir başka ekmeği de Yorkshire puding. Kabarık hamuruyla profiterolü andıran bu ekmek, pişiriliş şekliyle de başka bir tatlıya benziyor. Çünkü Yorkshire pudingin hamuru maffin kalıplarına dökülerek pişiriliyor. Çok iyi kabarması gereken bu ekmek, kabartma tozu ya da maya kullanılmadan yapılıyor.
Daha sonra Ramazan ayının vazgeçilmesi olan pidemize dönüşmüştür. Osmanlı sarayında ise saray ekmeği has ekmek diye anılır ve has fırın adı verilen fırınlarda pişirilirdi. Halkın kullandığı ekmeğe ise harcı denirdi.
Bazlama, dairesel ve düzgün bir şekle sahip olan mayalı bir ekmek çeşididir. Özellikle Çukurova Bölgesi'nde popüler bir ekmek olan bazlama, farklı yörelerde ise farklı isimlerle anılabiliyor. Örneğin Aydın'da “bezdirme” adını alan bazlama; Eskişehir'de “tapıl”, Isparta yöresinde ise “bazdırma” adını alıyor.
Bao ekmeği olarak da bilinen bun; Tayvan ve Çin kökenli, bol şekerli ve tereyağlı bir ekmek çeşidi. En önemli özelliği ise buharda pişiyor olması.
Focaccia ekmeğinde genellikle; zeytin, çeri veya kuru domates, kekik, biberiye, bazen farklı sebze çeşitleri veya peynir kullanılabiliyor.) Hazır olan ekmeğinizi fırına vererek, fırının derecesini 180'e yükseltin. Üzeri kızarana kadar pişirin.
Fransa. Avrupa mutfaklarından Fransız ekmek çeşitleri arasında ise brioche, croissants, fougasse, epi, pain au levain, boule de meule, cereale, baget gibi türlerini saymak yeterli olur. Özellikle baget ekmek Avrupa ekmek çeşitleri arasında ülkemizde de popüler olan türler arasındadır.
Focaccia, un, su, tuz ve maya ile hazırlanan İtalyan mutfağındaki yassı ekmek türlerinin geneline verilen addır. Focaccia, pizza hamuru gibi pişirilebilir. Öğünlerin yanında veya sandviç ekmeği olarak yenebilir.
okunuşu kesediya olan, et, tavuk ve son zamanlarda peynirli sebzeli versiyonlarını çokça gördüğüm ve sevdiğim lezzetlerden biri. kesadiiya okunur.
Nachos (naçoz diye okunuyor) çok köklü bir Meksika yemeği olarak bilinse de aslında hayata 1940'lı yıllarda üstelik.
Gnocchi (“niyokki” diye okunuyor) patates, un ve yumurta ile hazırlanan bir İtalyan yemeği. Un yerine ince irmik, pirinç unu ya da kurutulup un haline getirilmiş ekmekle yapılabiliyor.
doğu ve güneydoğu'daki bazı illere has ekmek çeşidi. lavaşın diğer bir adı olduğu sanılsa da lavaştan az biraz daha farklı bir ekmek türüdür. görünüş olarak lavaşa benzer ama lavaştan çok daha uzun ve yumuşak olur. genelde kebap veya çiğköfteye dürüm için bu kullanılırdı.
Brioche, bir çeşit Fransız ekmeğidir. Hamuru son derece yumuşak olan ekmek çeşidi, sade yapılabildiği gibi kuru üzüm ve çikolata parçaları ilave edilerek de pişirilebiliyor.
Sovital: Spesiyal ekmek ve küçük ekmek üretimi için; çavdar unu, çavdar kırması, soya kepeği, keten tohumu, susam ve ayçekirdek içi içeren hazır karışım.
Tam Buğday Ekmeği:
Tokluk hissi verir. Kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncının ve kolesterolün yükselmesini önlemeye, bağırsakları rahatlatıp kabızlığı gidermeye, kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaya ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Ekşi mayalı olarak hazırlanmış ata tohum siyez, karakılçık, iza ekmeleri gibi tam çavdar ekmeği de şeker hastaları için en uygun seçimlerdir. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan biriside bu ekmeklerde kullanılan unların karışım olmaması %100 olarak hazırlanmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri