Frekans: 1 saniyede oluşan ses dalgası sayısına frekans denir. Bir kaynaktan bir saniyede üretilen dalga sayısı ne kadar fazla ise sesin frekansı o kadar büyük olur. Dalga sayısı arttıkça frekans artar, frekans arttıkça ses incelir.
İnce sesi kalın sesten ayıran özellik, sesin yüksekliğidir. Frekans arttıkça ses incelir ve yüksekliği artar. Kadınların ses telleri kısa olduğu için ses frekansları büyük ve sesleri incedir.
Girişim deneylerinde dalgaların frekansı artırılırsa düğüm çizgilerinin sayısı artar. Bunun sonucu olarak düğüm çizgileri arasında yayılan dalga katarlarının sayısı da çoğalır. Frekans azaltılırsa bu durumun tersi gözlenir buna rağmen frekans ne kadar değişirse değişsin desenin görünüşü değişmez.
Kablosuz erişim sistemlerinde frekans arttıkça, yani daha yüksek frekanslar kullanıldıkça iletişim kalitesi artar. Fakat frekansın yükseltilmesine bağlı olarak aktarılan güçte azalma meydana gelir. Aktarılan gücün azalmasına neden olan bir başka unsur ise iletişim mesafesidir.
rilmesi su dalgasının hızını değiştirmez. Su dalgalarının frekansı sürekli artırıldığında dal- Frekans artırıldığında hız sabit olduğu için v= λ.f for- gaların hızı, dalga boyu ve kırınım olayı için ne söy- mülüne göre dalga boyu azalacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Dalga boyu frekans ile ters orantılıdır, dolayısıyla dalga boyu uzadıkça frekans azalır.
Dalgalar bir ortamdan başka fiziksel yoğunluğa sahip bir ortama geçtiklerinde frekansları değişmez ancak hızları ve dolayısıyla dalga boyları değişir.
Gerilim kaynağının frekansı arttıkça, kapasitif reaktans azalırken maksimum akım artar.
Frekans arttıkça direnç azalır, frekans azaldıkça direnç artar. Kondansatöre AC gerilim uygulandığında gerilim artarken kondansatör yüklenmeye başlar ve akım azalır. Gerilim maksimum olunca kondansatördeki yük miktarı da maksimum olur ve akım sıfıra düşer.
Dolayısıyla, frekans artarsa, ikincil voltaj veya emf artar. Ve ikincil voltaj, besleme frekansının azalmasıyla azalır. İkincil emf yükseldikçe yüksek frekansla, kasıtlı olarak yüksek frekans kullanırsak, daha az dönüşlü kompakt bir transformatör tasarlayabiliriz.
Dalga boyu frekansa bağlı olup aslında frekans ile ters orantılıdır. Yani bu durumda frekans uzadıkça dalga boyu kısalmakta, frekans kısaldıkça dalga boyu uzanmaktadır.
Dalgalar bir materyalde belirlenmiş bir hızda gittiklerinden, dalga frekansını arttırdığımızda, dalga boyu azalır. Matematiksel olarak, dalga hızı = frekans x dalga boyu, yani sabit dalga hızı için, frekans ve dalga boyu ters orantılıdır.
Türü ne olursa olsun bir dalganın hızı (v) dalga boyu (l) ve frekansa (f) bağlıdır. Dalgalar arasındaki ayırt edici bir özellik de dalganın titreşim doğrultusu (genliğinin doğrultusu) ile dalganın ilerleme doğrultusunun birbirine göre durumudur.
Sesin yüksekliği, sesin ince(tiz) veya kalın(pes) olması frekansına bağlıdır. Frekansı arttıkça incelir, ince seslere yüksek ses de denilir. Frekans dalgaların birim zamandaki titreşim sayısıdır. Frekans Hertz ile ifade edilir.
– Frekans yalnızca kaynağa bağlıdır. Kaynaktan üretilen sesin frekansı ortam değiştirse de değişmez. Frekansı büyük olan ses, ince (tiz), Frekansı küçük olan ses kalın (bas) dır. – Genellikle bayanların sesi ince (frekansı büyük), erkeklerin sesi kalın (frekansı küçük) dır.
Frekans: 1 saniyede oluşan ses dalgası sayısına frekans denir. Bir kaynaktan bir saniyede üretilen dalga sayısı ne kadar fazla ise sesin frekansı o kadar büyük olur. Dalga sayısı arttıkça frekans artar, frekans arttıkça ses incelir. Dalga sayısı azaldıkça frekans azalır, frekans azaldıkça ses kalınlaşır.
Dalga boyu, bir dalga örüntüsünün tekrarlanan birimleri arasındaki mesafedir. Yaygın olarak Yunanca lamda (λ) harfi ile gösterilmektedir. Dalga boyu frekans ile ters orantılıdır, dolayısıyla dalga boyu uzadıkça frekans azalır. Dalga boyu / frekans ilişkisini gösteren bir illüstrasyon.
Frekans arttıkça kondansatörün kapasitif direnci azalır. Uygulamada bunun anlamı; düşük bir harmonik gerilim yüksek kondansatör akımı çekilmesine sebep olabilmesidir.
Titreşen bir telin frekansı; 1- Telin boyuna ;Telin boyu arttıkça frekansı küçülür yani ses kalınlaşır. 2- Telin gerginliğine ; Telin gerginliği arttıkça frekans büyür,ses incelir. 3- Telin kesitine ;Tel kalınlaştıkça frekans küçülür ve ses kalınlaşır.
Dalga boyu frekans arttıkça azalır, taşınan enerji miktarı ise frekans ile doğru orantılıdır; yani frekans arttıkça taşınan enerji artar.
Yüksek enerji kısa dalga boyuna ve frekansın artmasına neden olur. Çünkü E=hf, “h” değeri sabit (enerji =frekans x Planck sabiti) enerji ve frekans yoğunluğu doğru orantılı, yani enerji artarsa frekans da artar.
uygulanan AC gerilimin frekansı arttırıldığında motorun hızı artar. Frekans azaltıldığında ise motorun hızıda azalır. Yani asenkron motorun hızı şebeke frekansı ile doğru orantılıdır.
Sahip olduğu frekansa göre ışığın rengi değişir. İnsan gözü kırmızı ve mor arasında renkleri görebilecek yetenektedir. Eğer ışığın frekansı daha da artarsa görme sınırımızın dışına çıkar ve morötesi ışık adını alır. Tam tersine frekans azalarak kırmızıdan daha düşük frekansa inerse kızılötesi ışık adını alır.
n olduğuna göre atmanın hızı, yayı geren kuvvete ve yayın birim uzunluğunun kütlesine bağlıdır.
Teknik olarak bakıldığında; yüksek frekansla çalışan sistemlerde frekans arttıkça sistem ve ısıl kayıplar artarken, düşük frekansla çalışan sistemlerde titreşme (flicker) ile materyal büyüklüğü sorunları oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri