Frenleme anındaki yüksek sıcaklık, kampana-balata (veya disk-balata) arasında ani sürtünme kaybına (fading), erken aşınmaya, fren sıvısının buharlaşmasına, termal çatlaklara ve vibrasyona neden olabilir [10-13].
Herhangi bir ciddi sıcaklık artışı, diskin farklı yerlerindeki disk metalinin bozulmasına neden olabilir. Bu sıcak noktalar balata ile disk arasında aralıklı bir temasa neden olur. Bu da titreşimle sonuçlanır.
Rahat olun ısınması gayet normal. Frenleme esnasında diskler 600-700 dereceye kadar ısınabiliyormuş. Eğer diskler dokunabileceğiniz kadar sıcaksa çok normal, ben elimi yaktığımı bilirim. Ani frenlemelerden sonra su birikintilerinden geçmemeye özen gösterin.
Balatalar kokacak kadar ısındı ise artık freni yoğun kullanmak doğru değildir, frenler tutmaz duruma geliyor. En iyisi vites küçülme yaparak freni en az seviyede kullanarak yol almaktır. Isındığı için performans kaybı yaşıyorsanız daha kaliteli bir balata ve karbonfiber disk ile sorunu çözebilirsiniz.
Ya balata diske tam basmıyodur balatanın bir kısmı aşınmadığından fren diskinin içinde bir yere sürekli temas vardır. Ya da fren kaliperi paslanmıştır freni bıraksan da ayırmıyodur. Balatada sorun varsa yenile yok o değilse kaliperin cıvatalarını sök balatayı sök sonra bir bezi yağa bandırıp kaliperin pasını temizle.
İlgili 37 soru bulundu
Sıcak diske soğuk su dökmek diskin yamulmasına neden olur. Sıcak diske su dökülmez. Balatanız yan sanayi olabilir o yüzden frenler boşalmış olabilir.
Fren diskinin yamulması ve eğilmesi aşağı yukarı aynı sebeplerden ötürüdür. Disklere aşırı bir baskı uygulandığından dolayı burada yoğun bir ısınma söz konusudur. Eğer fren balataları gibi sistem parçaları yanlış monte edilirse burada daha fazla ısınma oluşur.
Aşırı ısınma: Aracınızın debriyajı kayarsa, debriyaj sistemi çok fazla ısı üretir. Debriyaj hasarı ayrıca baskı balata gibi parçaları aşırı ısıya maruz bırakarak daha hızlı eğrilmelerine veya aşınmalarına neden olur.
Balata yanar mı? : Balata ateşe attığınızda alev alıp yanmaz. Yüksek ısıya dayanıklı imal edilmiştir.
Fren hidroliği sıcaklığı bazı sürüşlerde özellikle de yüksek hızda sürekli seyir halinde çok ısınır. Bu ısınmada sıvı içinde buharlaşma olabilir. Buharlaşma da gaz parçalarına neden olur.
Fren diskleri normal şartlar göz önüne alındığında 60.000 – 80.000 km aralığında bir ömre sahiptir. Diskinizin ömrünü kişisel kullanım alışkanlıklarınızla uzatıp kısaltabilirsiniz.
Standart kullanımlarda fren disklerinin 60 veya 70 bin kilometrede bir değiştirilmesi gerekiyor. Ancak disklerdeki hasarı tespit etmek her zaman mümkün olmadığından, her balata değişiminde fren disklerini de değiştirmekte yarar var. Bu sayede hem fren performansını artırabilir hem de zamandan tasarruf edebilirsiniz.
İlk olarak, eğer aracınızla yaptığınız frenlemeler esnasında titreme ve savrulma hissediyorsanız muhtemelen diskleriniz deforme olmuş demektir. Bu vibrasyon, yüksek süratlerde seyrederken yaptığını sert dozajlı frenlemeler sırasında direksiyonda hissedilir.
Motor gücüne rağmen araç hızlanmıyor veya devirler artıyor ancak hızda bir değişiklik olmuyorsa, baskı balatanın değişmesi gerekebilir. Ayrıca, bitmiş olduğunu gösteren bir belirti de baskı balata yanması kokusudur. Debriyaj kullanımı sırasında yanık bir koku alınıyorsa, baskı balatanın aşınmış olma ihtimali yüksektir.
Fren balatası bittiği nasıl anlaşılır derseniz, bunu anlamanın oldukça pratik bir yolu var: Frene basıldığında duyulan metalik sürtünme sesi. Bu ses, frenlerin artık daha zayıf tuttuğunun göstergesi olarak biliniyor. Yeni model araçlarda bunun daha kolay anlaşılır olması için balata sensörü de kullanılıyor.
“Baskı balata yanarsa ne olur?” çok merak edilse de böyle bir endişe duyulmamalıdır. Çünkü balata yüksek ısıya dayanıklıdır. Balatanın yanması olarak düşünülen durum aşırı ısınma sonucu duman çıkmasından kaynaklanır. Diğer taraftan baskı balatası ömrünün de bir sınırı bulunur.
Aracınızın baskı balatasının bitip bitmediğini test etmek için bir diğer yöntemde, el freni çekikken aracı 5. vitese takıyor debriyajı hafif kaldırıp gaz vermeniz gerekiyor. Eğer araç stop ederse baskı balata sağlam, yok stop etmeyip gaz yemeye devam ederse baskı balata arızalı bitmeye yaklaşmış demektir.
Baskı balata değişmezse yolda kalmak yüksek olasılık taşımaktadır. Baskı balatanın bitmesi durumunda aracın performansı düşer, yakıt tüketimi artar ve debriyaj sisteminde sorunlara neden olur. Baskı balatanın bitmesi sürüş esnasında güvenliğin azalmasına neden olur.
Baskı balata değişimi için şanzımanı indirilir ve baskı parçasının tamamı değiştirilir.
Sıcak diskin üstüne doğrudan su tutmadıkça sorun olmaz.
Fren kısmında balatalar, fren diskine oranla daha uzun süre dayanıklı kalabilmektedir. Standart bir araba kullanıcısının 40 bin km'de fren diskini kontrol etmesi oldukça fayda sağlayacaktır. Buna ek olarak uzmanlar, 60 bin ile 70 bin km arasında yeni fren diskinin takılması gerektiğini de savunmaktadır.
Debriyaj Balatasından Kaynaklanan Yanık Kokusu
Manuel araçlarda sıkça görülen bu sorun, özellikle dik yokuşlu yollarda sürüş yaparken yaşanabiliyor. Debriyaj sisteminde sürtünmenin artmasıyla ağır bir koku ortaya çıkıyor. Bu durumda yapılması gereken aracı biraz dinlendirmek ve debriyaj balatasının soğumasını beklemek.
Otomobillerin fren balataları ya da fren pabuçları gibi aksamlarında oluşan kir ve özellikle de yağ birikintisi su ile yıkamayla temizlenememektedir. Fren balata temizleme spreyi; fren sistemleri üzerinde oluşan kir, toz ve yağ birikintilerinde temizlenmesinde etkili bir işlev sunar.
Özetle fren balataları frene basıldığında fren diskini sıkıştırarak aracın durmasını sağlıyor. Kinetik enerjinin sürtünme yoluyla ısı enerjisine dönüştüğü bu olayda sürtünmeden kaynaklanan yüksek ısıya maruz kalan diskin soğuması için çeşitli hava kanalları kullanılıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri