Doğrulanmış Cevap. Sütten süt tozu elde etmek kimyasal bir değişimdir.
Süt tozu üretimi genellikle sprey kurutucular kullanılarak, tercihen yağsız veya yağlı sütten yapılır. Pastörize edilmiş süt, buharlaştırıcılarda % 50 katı madde oranı kalana kadar koyulaştırılır. Koyulaşan süt, sprey kurutucularda toz haline getirilerek süt tozu elde edilir.
Sütten peynir, yoğurt ve tereyağı yapılması kimyasal değişimdir.
“Örneğin erime, donma, buharlaşma, kaynama, yoğuşma ve çözünme gibi olaylar fizikseldir” (Kıngır, 2016, 90).
Sütten yoğurt elde edilmesi kimyasal bir değişim olmaktadır. Kimyasal değişimlerden sonra maddenin iç yapısında değişiklikler olur ve yeni maddeler oluşmaktadır. Buna bir örnek olarak da sütün mayalanıp yoğurt elde edilmesidir.
İlgili 40 soru bulundu
Doğrulanmış Cevap. Sütten süt tozu elde etmek kimyasal bir değişimdir.
Doğrulanmış Cevap. Sütten kaymak yapilmasi ==>Fizikseldir.
Kaynama noktasına ulaştıklarında ise normalde (her sıcaklıkta) sıvının yüzeyinde meydana gelen buharlaşma sıvının (bu durumda sütün) her noktasında meydana gelir. Bunlar yaşanırken ve yaşandıktan sonra süt hala süt olmaya devam eder yani kimyasal yapısı değişmez. Bu yüzden bu tepkime fizikseldir.
İnek sütü hafifçe asit, 6.6-6.8 pH değerine sahiptir. Bu hafif asit reaksiyona kazein olmak üzere fosforik asit ve sitrik anyonların varlığı neden olur. Sütün pH'sı sabit bir değere sahip değildir. Laktasyon periyodu süresince, beslenmeye de bağlı olarak değişiklik gösterir.
Yanma, çürüme, paslanma, bileşik yapma gibi özellikler kimyasal özelliklerdir. Kimyasal değişimde maddenin aynı zamanda molekül yapısı da değişir. Kimyasal değişimde maddenin geri dönüşümü olmaz. Buna bağlı olarak bu özelliklerde meydana gelen değişmelere de kimyasal değişmeler denir.
Sütün ekşimesi olayı kimyasal değişime örnek olmaktadır. Fiziksel değişim olması için sadece dış görünüşünde değişiklik olması iç yapısının bozulmaması gerekmektedir. Bu nedenle ekşime, çürüme, küflenme, yanma gibi olaylar kimyasal değişim içinde değerlendirilmektedir.
Yoğurttan ayran yapıldığı zaman maddenin özelliklerinde bir değişim meydana gelmemektedir. Yoğurttan ayran yapılması durumunda sadece dış görünüşte bir değişim olmaktadır. Bu nedenle yoğurttan ayran yapılması fiziksel bir değişim olarak adlandırılmaktadır.
Yumurtanın kırılması olayı fiziksel değişime örnek olarak verilmektedir.
1 kg süt tozu yaklaşık 12-15 kg sütün fiyatına eşit olması gerekir. Süt tozu ismiyle aldığınız ürünlerin etiket ve içerik bilgilerini mutlaka kontrol edin.
Sütün içindeki suyu buharlaştırdığımız vakit kalan maddeye süt tozu diyoruz. İçinde sütün dışında başka hiçbir madde yok ki. Burada sütün yüzde yüz aynısı dolayısıyla bu ürünün de kanserojenlikle alakası yok. Böyle bir şey duyulmuş bir şey değil.
Süt tozu Türk Gıda Kodeksi'nde yağlı, yağı kısmen veya tamamen alınmış sütten, kremadan veya bu ürünlerin karışımından suyun doğrudan uzaklaştırılması ile elde edilen ve son üründe nem içeriğinin ağırlıkça en fazla %5 oranında olduğu katı ürün olarak tanımlanmaktadır.
Çiğ süt, işlem görmemesi nedeniyle birçok fayda barındırsa da bu özelliği nedeniyle bruselloz ve tüberküloz gibi birçok hastalığa yol açan bakterileri de vücuda taşıyabiliyor. Sütün alındığı ineğin nasıl koşullarda yetiştirildiği ve sağıldığı bilinmediğinden hijyenik eksiklikler söz konusu olabiliyor.
İnek sütünün kuru madde içeriği ortalama olarak % 12,6 olup, bunun % 3,4'ü protein, % 3,7'si yağ, % 4,7'i laktoz ve % 0,7'i mineral maddeden oluşmaktadır. Keçi sütü, inek sütüne yakın olmakla birlikte koyun ve manda sütünün yağ ve proteini daha yüksek olup, koyun ve manda sütünde yağ oranı % 7,5'dir.
Bu tür pastörizasyon sürecinde patojen bakteriler öldürülürken, sütün kimyasal içeriği korunmaktadır. Bu amaçla, süt 63° C'de 30 dakika veya 72 °C'de 15 saniye boyunca ısıtılmaktadır.
Sütün içine koyulan maya bakterileri sütün kimyasal özelliklerini değiştirerek yeni bir maddeye dönüştürmektedir. Yoğurdun mayalanması "Kimyasal bir değişimdir.
Soruya dönecek olursak Hamurun mayalanması,mayalanma gibi olaylar KİMYASAL DEĞİŞİMDİR.
Geleneksel süt ürünlerimizden birisi olan yoğurt, laktik asit bakterilerini içeren, kendine özgü tat, aroma ve kıvama sahip fermente bir süt ürünüdür.
Kararma olayında fiziksel bir değişme olduğu için fiziksel bir olaydır(ö67,ö93).
Bütün yanma olayları kimyasal değişimdir.
İki ya da daha fazla kimyasal maddenin herhangi bir oranda bir araya gelerek oluşturdukları homojen karışıma çözelti denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri