Pedalda yumuşakça bir his olması da fren hidrolik yağının azaldığının veya bittiğinin bir göstergesi olabilir. Fren hidroliği, fren balataları da dahil olmak üzere fren sisteminin parçalarıyla birlikte çalışır.
Hidrolik yağ biterse, direksiyon çalışmaya devam eder ancak sürüş esnasında sesler gelebilir. Yanık kokusu gibi bir koku hissedilebilir. Sürüş konforu azalır ve değiştirilmesi gereken hidrolik yağ değiştirilmezse kaçağa dönüşebilir ve bu daha büyük sorunlara yol açabilir.
Hidrolik yağ sıvısı çok azalır veya tamamen biterse fren mekanizmasında sorun yaratabilir. Bu tür bir durumda otomobilin gösterge panelinde uyarı lambası yanar. Eğer yağ en kısa sürede yenilenmezse fren silindirleri, fren pompası, fren hortumları ve diğer parçalar zarar görebilir ve onarım veya tamirat gerektirebilir.
Fren hidroliğinin kaynama noktası 200°C'nin altına inmeden, ortalama 2 yılda bir veya her 40.000 kilometrede yenilenmesi gerekir. Ayrıca fren hidroliği yağının miktarını aracınızın gösterge panelinde yer alan ışığı takip ederek öğrenebilirsiniz. Yağın azalması durumunda panelde uyarı ışığı yanar.
Aracın fren sisteminde oluşacak sızıntılar nedeniyle fren hidroliği azalırsa hidrolik deposundaki bulunan seviye sensorü tarafından sinyal gönderilir ve gösterge panelindeki ikaz lambası yanar. Bu uyarı ışığı birçok araçta kendine has sembole sahip bir ışık değildir.
İlgili 34 soru bulundu
Fren Hidroliği Değişmezse Ne Olur? Fren hidroliği seviyesi kontrolü sonrası örneğin Dot 4 Fren Hidroliği yağıının değişmesi gerektiği tespit edilirse ve değiştirilmeden araç kullanılırsa durma mesafesi artabilir veya araç hiç frenleme yapmayabilir.
Fren Hidroliği Ne Zaman Kontrol Edilir? Fren hidroliğinin kaynama noktasının 200°C'nin altına inmemesi gerekir. Buna bağlı olarak ortalama 40.000 kilometrede bir yenilemeniz gerekir. Bu da genellikle iki senede bir veya her sene düzenli olarak yenilenmesi gerektiğine işarettir.
Fren hidrolik yağı azalırsa frenleme ilgili önemli sorunlar söz konusu olabilir. Frenin sürüş güvenliği açısından önemi düşünülünce bu sorunlar çok tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Fren pedalı düşebilir.
fren hidroliği koymak içinde ustaya gidecekseniz araba kullanmayın. kapağı açıp dökeceksin olay bundan ibaret. Aracınız için uygun olan hidroliği ya da muadilini temin ettiyseniz siz koyabilirsiniz. Ancak bu sıvının belirli periyotlarla değişmesi gerekir ki bu da, sistemin uzun süre sorunsuz çalışması için şarttır.
Fren hidrolik yağının kaç kilometrede bir değişeceği hakkında pek çok bilgi vardır. Farklı kaynaklarda farklı kilometre rakamlarını görebilmek mümkündür. Örneğin bazı kaynaklarda 40.000 ila 60.000 kilometrede bir değiştirilmesi önerilir.
Fren hatları veya bağlantı parçaları dahil olmak üzere fren sistemindeki arıza, fren sıvısı sızıntısına neden olabilir . Fren hatlarında bir delik veya fren bağlantılarında hasar olup olmadığı – her ikisinin de fren sistemi üzerinde olumsuz etkisi vardır. Hatta frenin çalışmayı bıraktığı bir noktaya bile ulaşabilir.
Frene Pedalı Çok Yumuşak (Fren pedalı yumuşaması)
Fren sistemi hava yapmıştır ya da fren servosu (westinghouse) arızalıdır. Frene basınca üfleme şeklinde ses gelmesi, frenlerin tutmaması, fren pedalının aşırı sert veya yumuşak olması, fren servosu (westinghouse) arızasındandır.
Eğer bu çalışma ayarı, ayarsız olursa araç kendi kendine stop edecektir. Frene basınca rölanti düşmesi veya yükselmesi olursa da, aracınız fazla yakıt harcayacaktır. Bu da maddi anlamda sizlere zorlayacaktır. Araçlar üretilirken, rölanti, fabrikada tespit edilmektedir.
- Fren ve debriyaj hidroliği aynıdır. Fakat benim araçta debriyaj hidroliğinin değişim yapılmasına gerek yoktur.
Fren hidroliği deposundaki sıvının hareketini gözlemleyin. Fren hidroliğinde hafif bir çalkalama, işi doğru yaptığınızı gösterir . Bununla birlikte, önemli bir sıvı püskürmesi fark ederseniz , fren sisteminde hala bir miktar hava kabarcığı vardır. Bu durumda, fren hava alma prosedürünü tekrarlamanız gerekecektir.
1 ARAÇ İÇİN EN AZ 500 ML FREN HİDROLİK YAĞI GEREKMEKTEDİR.
Hidrolik yağların ömrü sınırsız değildir. Hidrolik yağ üreticileri ürettikleri yağlarını aşırı basınç ve sıcaklık ortamında deneme ve testlere tabi tutarlar ve makul sürelerde bu koşullara dayanım sağlanması beklenir. Ancak müşteriye yağ ömrünü belirleyen genellikle makina üreticileri olur.
Aracın fren hidroliğinin azalması durumunda otomobil uyarı verebilir. Normal şartlarda ortalama iki yılda bir fren hidroliğinin değiştirilmesi önerilmektedir.
Fren hidroliği sıcaklığı bazı sürüşlerde özellikle de yüksek hızda sürekli seyir halinde çok ısınır. Bu ısınmada sıvı içinde buharlaşma olabilir. Buharlaşma da gaz parçalarına neden olur. İşte bu durumda fren pedalına basıldığında fren hidroliği değil içerdeki gaz sıkışır.
Yağ, su ile kirlendiğinde köpüklü veya sütlü bir renge dönüşür. eskidiğinde, sıvı siyah veya kahverengiye döner. Bu renkler, hidrolik direksiyon yağını daha az değiştirmeniz ama değiştirmeniz gerektiğinin bir işaretidir ve direksiyon sistemine zarar verir.
Fren Hidroliği Azalırsa Ne Olur? Arabanın fren sisteminde oluşacak sızıntılardan dolayı, fren hidroliği azalırsa gösterge panelindeki ikaz lambası yanar. Bu uyarı, çoğu araçta kendine has bir sembole sahip değildir. Kırmızı el freni ışığının yanması muhtemeldir.
Bahar bakımı, kış bakımı ve periyodik olan tüm bakımlarda fren hidroliği kontrol edilir ve aracın yola güvenle çıkması sağlanır. 10 bin km bakımı ya da ağır bakım çalışmalarında yine uzmanlar bu kontrolü yapar ve aracın fren sisteminin iyi çalışıp çalışmadığından emin olurlar.
DOT 5 veya DOT 5.1 kullanılamaz. Bütün DOT 5'ler silikon esaslıdır diğer DOT 3 veya 4'le karışamazlar. Sadece DOT4, DOT 3 yerine kullanılablir.
Ağır bakım çalışmaları 10 bin km bakım çalışmaları veya periyodik bakımlar esnasında frenler kontrol edilir. Bu bakımlarda periyodik olarak tanımlanan süreçlerde önce fren kontrolü sonrasında ise gerekirse fren hidroliği kontrolü yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri