Konumlandırıldığı noktalarda, kırmızı ışık ihlallerini otomatik olarak tespit eder ve ihlal anının dijital kanıtlarını oluşturur.
Kırmızı Işık İhlal Tespit Sistemi, EDS. Kırmızı Işık ihlal tespit sistemi, sinyalize kavşaklarda kırmızı ışık ihlalinden kaynaklı kazaların engellenmesi ve ihlali gerçekleştiren araçların tespit edilmesi amacı ile geliştirilmiş bir sistemdir.
EDS'lerde; kırmızı ışık, ortalama hız, park, emniyet şeridi, tramvay yolu, ters yön, yaya yolu, ofset taralı alan, dönüş yasağı ve Mobil İhlal Tespit Sistemi olmak üzere, toplam 455 adet ihlal tespit sistemi bulunuyor.
Eds sistemi 90 ve üstü araçlara flash patlatıp sisteme alsa dahi kameralardan eleme yapılıyor ve hızınız (otomobil için) 110KM altı ise ceza gelmiyor.
Artış oranıyla birlikte 2022 yılında 427 TL olan kırmızı ışıkta geçme cezası 2023 yılında 951 TL olacak. Aynı şekilde hız sınırını yüzde 10 - yüzde 30'a kadar aşmanın cezası da 951 TL oldu.
İlgili 30 soru bulundu
Hayır, sarı ışıkta geçmenin tam olarak belirli bir cezası yoktur fakat bilmelisiniz ki yollarda EDS kamera sistemleri bulunmaktadır. Bu kamera sistemleri sizi denetleyen ve belirlenen kurallara uymadığınızda sizlerin araç plakalarınızı çeken bir sistemdir.
E-Devlet sistemine giriş yaptıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü'nün “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama (Gerçek Kişi)” sorgu hizmetinden son bir yıl içinde adınıza kayıtlı araç plakasına yazılan cezaları sorgulayabilirsiniz.
Günümüzde pek çok işlemde olduğu gibi araç trafik cezası sorgulama işlemi de e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. T.C. kimlik numaran ve e-Devlet şifren ile Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama sekmesine ulaşarak trafik cezası sorgulama işlemini tamamlayabilirsin.
Araçların fotoğraflarının ön cepheden çekildiği sistemde, hız ihlali yapan bir sürücüye, emniyet kemeri takmadığı ya da telefonla konuştuğu için de ayrıca ceza verilebilecek.
EDS kameraları, hız ihlali yapan aracı iki açıdan fotoğraflıyor. Sistem, ilk olarak aracın kameraya yaklaşırken önden, daha sonra da arkadan fotoğrafını çekiyor.
EDS'ler gece görüşlü yüksek çözünürlükte uzak mesafeleri görebilen lenslere sahip özel kameralara sahiptir. Kamera ile alınan dijital görüntü üzerinde görüntü işleme yapılarak aracın plakası belirlenir. Hız kontrolü aynı kamera ile yapılabileceği gibi ek radar sensörleri ile de yapılabilmektedir.
RADAR CEZASI NE ZAMAN GELİR? Hız kullanımını aşan veya kırmızı ışık ihlaline uymayan araç sürücülerine ceza yazılmaktadır.
Trafik cezası tebligatı ne zaman gelir? Ceza kesinleştikten sonra 10 iş günü içerisinde tebligat gelmektedir.
Elektronik denetleme sistemi hız ihlali yapan araçların tespiti için kullanılıyor. Mobese kameralar ile birlikte çalışan bu sistem kırmızı ışıkta geçen araçları da tespit ediyor. EDS sistemi merkezi bir sistemden yönetilmektedir. Tüm fotoğraflar ve veriler bu merkezde arşivleniyor.
EDS sistemi trafikte yapılan ihlaller konusunda caydırıcı elbette. Bu sistem beyaz ışık teknolojisiyle çalışıyor. Bu şu demek; bu sayede gece karanlığında bile net görüntü elde etmek ve plaka tespiti yapmak mümkün.
EDS, kural ihlali yapan araçların sensörler aracılığı ile tespiti sonrası, görüntü işleme yazılımları ile aracın plakasının tespit edilerek ilgili kanunda öngörülen cezaya tabii tutulmasını kapsar. EDS sistemi tüm şehir içi trafikte denetim boşluğundan oluşabilecek kural ihlallerinin önüne geçmek için tasarlanmıştır.
Trafikte bolca gördüğümüz EDS Kameralarından tahmin ettiğiniz gibi yakında yavaşlamanız sizi kurtarmıyor. EDS Trafik Radarları, 800 metre hatta yol düzse 1000 metre mesafeye kadar hız ölçümü yapabiliyor. Bildiğimiz trafik radarlarıysa 3000 metreye kadar arabanın hızını ölçüyor.
TRAFİK CEZASI E-DEVLETE NE ZAMAN DÜŞER? Trafik cezalarının e-devlete düşme süreci, cezanın veriliş tarihinden itibaren 7 gün içerisinde başlar. Bu süre içinde ceza, ilgili kurum tarafından e-devlet sistemine işlenir ve sürücü tarafından sorgulanabilir hale gelir.
Emniyet şeridini ihlal etmenin cezası bin 823 TL'den 4 bin 64 TL'ye çıkarıldı. Yine EDS sistemleri tarafından sıkça tespit edilen bir diğer kural ihlali ise takip mesafesine uymamadır. Takip mesafesine uymamanın cezası 196 TL'den 436 TL'ye çıkarıldı.
Aman Dikkat!... Trafik'te aybaşından itibaren EDS kameraları 7/ 24 saat hizmette, Özellikle kent içi kavşaklar, şehir girişleri ve önemli görülen yollarda bulunan EDS kameraları her şeyi kayıt ediyor.
SMS olarak radar cezasını sorgulama işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi hattı üzerinden yapılıyor. TPC PLAKANO TESCİLTARIHI TCKKNO (VKNO) yazarak 1189'a gönderilen mesajlara, kısa süre içinde yine SMS olarak dönüş sağlanıyor.
Karayollarının 47. maddesine göre kırmızı ışıkta geçen sürücülere 47/1-b cezası uygulanır ve 20 ehliyet puanı kesilir.
Yasal prosedür duramayacak kadar hızlı iseniz geçebilirsiniz yönündedir. Ancak kırmızı ışık yandığı anda ışık durma çizgisi ile 5-10 metre kala geçerlidir bu durum diğer durumlarda cezai işlem uygulanıyor.
"Sarı ışığın yeşil ışıktan sonra yanması, yolun trafiğe kapanmak üzere olduğunu bildirir. Bu ışık yandığında, emniyetle durulamayacak kadar yaklaşılmış ise normal geçiş yapılır, aksi halde yaya geçidi işgal edilmeden durulur."
Kırmızı ışık cezası sisteme düştükten yaklaşık 3 iş günü sonra e-Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri