Öpüşme ile Frengi Bulaşır mı? Çoğunlukla cinsel ilişki ve temas ile bulaşmaktadır. Açık yaralara temas yani kan yoluyla bulaşabilen bu hastalık öpüşmek ile düşük ihtimalle bulaşır.
Frengi, etkin bulaştıncı bir hastayla kurulan cinsel ilişki sonucu sağlıklı kişiye geçen bulaşıcı bir hastalıktır. Bu bakterinin bulaşması için üreme organlarının mukozasında ufak sıyrıkların bulunması bile yeterlidir. Öpüşme ve ısırma, hamilelik veya kan nakli de bulaşma yollan arasında yer alır.
Cinsel yolla bulaşan diğer enfeksiyonlar gibi vajinal, oral, anal yolla bulaşmaktadır.
Frengi nasıl bulaşır? Frengi (sifiliz) vajinal, oral veya anal seks sırasında frengi yarası ile direkt temasla bulaşmaktadır. Frengi yaraları penis, vajina, anüs, rektum, dudaklar veya ağız içinde bulunmaktadır.
Frengi (Sifiliz) bulaşma yolları nelerdir? Sifilizin başlıca bulaşma yolu cinsel yolla bulaşmadır. Bulaşmada derideki taze lezyonların sızıntıları, meni ve vajina salgısı gibi vücut sıvıları önemlidir. İkinci önemli bulaşma yolu ise, anneden bebeğe geçiş yoludur.
İlgili 19 soru bulundu
Sifiliz (frengi), genellikle cinsel temasla bulaşan bakteriyel bir enfeksiyondur. Hastalık, tipik olarak üreme organlarında, rektumda veya ağızda ağrısız bir yara olarak başlar. Frengi, bu yaralarla cilt veya mukoza zarının teması yoluyla kişiden kişiye yayılır.
Frengi hastalığı kadın erkek fark etmeksizin herkese bulaşabilen bir hastalıktır ve daha çok korunmasız cinsel ilişkiler sonrasında ortaya çıkmaktadır.
Yara ağız rektum ya da genital bölgede bakterinin vücuda ilk girdiği yerde başlayıp, ağrısız ve bulaşıcılığı çok fazladır. Şankır bakterinin bulaşmasından çoğunlukla 3 hafta sonra ortaya çıkmasına rağmen ilk yaranın görülmesi 10 ile 90 gün içinde olabilir. Sifiliz yaraya direk temas ile bulaşır.
Frengi yaygın olarak cinsel yolla bulaşan bir hastalık olduğundan, hastalıktan korunmanın en etkili yönteminin güvenli cinsel ilişki olduğu söylenebilir. Cinsel korunma yöntemleri olarak prezervatif, vajinal kondom ve diyafram kullanılabilir.
Sifiliz ile enfekte olduktan sonra, belirtiler görülmeden önce 10-90 günlük (ortalama 21 gün) bir inkübasyon süresi başlar. Tedavi edilmeyen sifiliz, farklı klinik (semptomatik) aşamaların yanı sıra gizli (asemptomatik) aşamalardan geçer. Asemptomatik dönem sırasında teşhis ancak seroloji ile konulabilir.
Tükürük, meni ve vajinal sekresyonlarda virüs bulunabilir. Hastalığın belirtisi vajina, anüs ve kalçalarda içi su dolu lezyonların olmasıdır. Yakın bölgedeki lenf bezleri şişebilir ve ateş olabilir. Genital herpes normal doğum esnasında bebeğe bulaşabilir.
Erken enfeksiyonlarda hızla düşerken (6-12 ay) ve hatta negatif olurken, geç enfeksiyonlarda ise daha yavaş (1-2 yıl) düşebilir. Negatifleşme için kabaca primer, sekonder ve tersiyer sifilizde geçmesi gereken zaman sırasıyla 1, 2 ve 5 yıldır.
İlgili yasa md. 122 uyarınca evlenecek kişiler, tıbbi muayene yaptırmalıdır. Frengi, belsoğukluğu, yumuşak şankr, cüzzam veya akıl hastalığı bulunanların evlenmesi yasaktır.
Menenjit, verem, boğmaca, difteri, dizanteri, tifo, kolera gibi hava ve tükürük yoluyla yayılan tüm bulaşıcı hastalıkların öpüşme ile bulaşma riski vardır.
Dünya genelinde, korunmasız vajinal ilişki HIV enfeksiyonunun en yaygın sebebidir. Pek çok gelişmiş ülkede ise anal ilişkiden sonraki en yaygın ikinci sebeptir. Araştırmalara göre vajinal ilişki sırasında erkekten kadına HIV bulaşması, kadından erkeğe bulaşmasından anlamlı derecede daha yüksektir.
Türkiye'de en büyük artış sifiliste
Sağlık Bakanlığı verilerine göre Türkiye'de bu enfeksiyonlar arasında en fazla sifilise rastlanıyor. Sifilis vakaları 2012'den bu yana hızlı artış gösterdi. 2012'de 281'e kadar düşen vaka sayısı 2022'de 3533'e yükseldi.
Erken teşhis ve tedavi edilmemiş frengi hastalığı, kalıcı olabilir ve ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu hastalık, beyin ve sinir sistemi sorunlarına, kalp hastalığına, görme kaybına, işitme kaybına ve hatta ölüme neden olabilir. Bu nedenle, frengi hastalığının erken teşhisi ve tedavisi önemlidir.
Frengi, cinsel temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Enfekte bir kişiyle cinsel ilişki (vajinal, anal veya oral) sırasında, partnerin vücut sıvıları (kan, sperm, vajinal sıvı) veya yaralarla temas ettiğinde bulaşır. Bu yolla bulaşan hastalıklar arasında frengi, oldukça bulaşıcı bir enfeksiyondur.
Birinci Aşama Frengi Tedavisi: Frengiye neden olan Treponema Pallidum bakterisi 1 yıldan az bir süredir vücuttadır. Penisilin tedavisi ile hastamız sağlığına kavuşabilir.
Aynı zamanda ağız ve dudakta da görülebilen bu yaralar 2 ila 3 hafta sonra kadar kendiliğinden geçer.
Korunma Yolları Güvenli cinsel yaşam en önemli korunma yoludur. Frengi Tanısında Kullanılan Testler; Frengi tanısı için TPHA(Treponema pallidum Hemaglünitasyon) ya da Microelisa gibi test yöntemleri kullanılır.
Laboratuvar teknisyenleri tarafından birkaç saat içinde yapılan test onaylanır ve mikrobiyoloji uzmanları tarafından raporlanır. VDRL TESTİ POZİTİF OLAN HASTALAR NASIL TEDAVİ EDİLİR? VDRL testi pozitif çıkan hastalar, cinsel yolla bulaşan frengi (sifiliz) açısından değerlendirilir.
Yapılan araştırmalar 18-44 yaş arası kişilerin %85'inin hayatında bir kere oral sex yaptığı bildirilmiştir. Oral sex ile cinsel yolla bulaşan mikropların bulaşmayacağı düşünülse de bu bilgi doğru değildir ve cinsel ilişki ile bulaşan pek çok bakteri veya virüs oral ile de bulaşabilir.
Hepatit B cinsel yolla da bulaşan bir hastalıktır. Bir taşıyıcıyla cinsel ilişkiye girilmesi durumunda aşı yaptırmış olmak, durumdan haberdar olunmaması riskine karşılık da mutlaka kondom yoluyla korunmak gerekir. Hemofili veya diyaliz hastası olanlar risk grubundadır. Hepatit B'nin belirtileri nelerdir?
Bu hastalık erken dönemlerinde antibiyotiklerle kolayca tedavi edilebilmektedir. Bu tedavilerle frengi mikrobunun daha yıkıcı tesirler bırakmadan öldürülmesi sağlanır. İlk aşmalarında tedavi 2-3 ay sürerken ileri safhalarında 1-2 yıl sürebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri