Freud, bu yaş döneminde erkek çocuğun annesine karşı duyduğu aşk nedeniyle babası tarafından cezalandırılacağı korkusu sonucu yaşanan karmaşaya Odipal kompleksi adını vermiştir. Mitolojide çocuğun ebeveynine aşık olup evlenmesinin tatsız bir eylem olduğu ve sadece tanrılara özel bir uygulama olduğu kabul edilir.
Sigmund Freud; aşkı, “Anneden ayrışmanın yarattığı boşluktan önceki bir olma evresinin yeniden inşası” olarak tanımlar. Dolayısıyla aşık olduğumuzda aslında bebekliğimizde annemizle yaşadığımız ilişkiyi yeniden sahneleriz. Ötekine bebeğin annesine bağlandığı gibi bağlanırız. O olmasa, ölecekmişiz gibi.
Geleneksel rollerin etkisi ile baba koruyan güç ve disiplin objesi olarak algılanırken, anne daha çok sevgi objesi olarak vardır çocuğun hayatında. Anneler çocuğa ilgi, sevgi ve bakım verirken bir yandan da onun hayatta kalabilmesini sağlayacak olan yaşam becerilerini öğrenmesinde en etkili figürdür.
Altıncı aydan sonra anneden ayrıldığında sıkıntı yaşamasın diye annenin yerini “geçiş nesnesi” alır. Bu geçiş nesnesi oyuncak bir ayı ya da bir battaniye olabilir. Çocuk, annesi yanında olmadığında bu nesneye sarılarak, yalnız olmadığını, güvende olduğunu hisseder ve rahatlar.
Oedipus kompleksi, çocuğun yaklaşık 3-6 yaş aralığındayken karşı cins ebeveynine karşı bilinçsiz arzularını ifade eden bir kavramdır. Çocuğun ebeveynlerine karşı sevgi hissetmesi ve ebeveynleriyle bağ kurması doğal bir durumdur.
İlgili 37 soru bulundu
Çocuklukta fallik döneminde ortaya çıkan Oedipus kompleksi, erkek çocuğun annesini aşırı sahiplenmesi ve baba figürünü yani kendisi ile aynı olan cinsi rakip görmesi, düşman kesilmesi ile kendini belli eder. Erkek çocukta baba düşmanlığı, rakip kompleksi olarak açıklanabilmektedir.
Babalarını kıskanma, babalarının davranışlarını ve özelliklerini kopyalama isteğiyle ilişkilendirilebilir. Karşı Cins Kimlik: Kız çocukları, babalarını, ileride ilişkilerde erkekleri anlama ve ilişkiler kurma konusunda bir örnek olarak görürler. Babalarıyla daha yakın bir ilişki kurma isteği, kıskançlığı artırabilir.
Sigmund Freud(RUHSAL/PSİKOSEKSÜEL DÖNEM);
Anal-Oyun Çağı Dönemi(2-3 Yaş), 3. Fallik-Okul Öncesi Dönemi(4-6-7Yaş), 4.
Freud, kişilik ve ahlak gelişiminin büyük ölçüde ilk 6 yılda tamamlandığını, 6 yaşından sonra önemli gelişmeler olmadığını öne sürmektedir. Freud, çocukluğun insan yaşamındaki önemini vurgulamıştır.
(0-1 yaş arası) Anal Dönem.(1,5-2 yaş arası) Fallik Dönem.(3-6 yaş) Latent Dönem.(6-12 yaş)
Oidipus kompleksi ya da Oidipus karmaşası, Sigmund Freud'un kurucusu olduğu psikanalitik teoriye göre karşı cinsteki ebeveyni sahiplenme ve kendi cinsinden ebeveyni saf dışı etme konusunda çocuğun beslediği duygu, düşünce, dürtü ve fantezilerin toplamı.
Çalışan anneler çocuklarıyla geçirdikleri zamanı yetersiz buldukları için bir süre sonra kendilerini suçlu hissetmeye başlıyorlar. Suçluluk duygusunu yaratan en önemli neden; kadın kimliğini taşımaya başladığı günden beri anneliğin 'kutsal' bir görev olduğunu öğrenen kızların, bu rolü aksattıklarını düşünmeleridir.
Yutan anne; kızını boğar ve onun kendine özgü ihtiyaçlarını, isteklerini görmezden gelir. Kızını her açıdan kontrol etmeye ve onu tahakküm altına almaya çalışır.
O dönemde Freud'un aşık olduğu kız Gisela Fluss du. Fluss'lar Viyana ya taşınmıştı ve aileler görüşüyordu. Ancak Freud ona gerçek bir ilgi göstermedi.
Biyokimyasal açıdan ise, aşık olma sürecinde artan dopaminin, testosteronu da artırır. Testosteron, cinsel arzunun belirleyicisidir. Romantik aşkta salgılanan dopaminin testosteronu artırması, romantik aşkın cinsel arzuyu da artırabildiğine kanıt olarak düşünülebilir. Bu nedenle aşk, cinselliğin haz garantisidir.
Romantik sevgi, bir kişinin bir başkasına karşı derin bir bağlılık ve duygusal bir bağ hissetmesidir. Cinsel arzu ise cinsel birleşme ya da seks için duyulan güçlü bir istektir8. Romantik sevgi ve cinsel yönelim farklı nörobiyolojik ve sosyal süreçlere sahiptir.
Psikoloji literatüründe çocuğun temel olarak kişiliğinin oturduğu ve genel anlamıyla oluştuğu yaş aralığı, 5-6 yaş olarak kabul edilir. Bu yaşa kadar olan yaşantı içerisinde çocuklar, konuşmaya ve yürümeye başladıkları andan itibaren pek çok şeyi kişiliklerine katmaya başlar.
▶ Superego: Ahlak ilkesi ▶ Kişiliğin doğru ve yanlış hakkında sosyal standartları içselleştiren bileşenidir. ▶ Moral component that internalizes social standards about right and wrong. ▶ Mantıkla çalışır. ▶ Yaklaşık olarak 5-6 yaşlarında gelişir.
Madde 28- Kişilik, çocuğun sağ olarak tamamıyla doğduğu anda başlar ve ölümle sona erer.
Tuvalet eğitimi konusunda psikanalitik bakış ne diyor? Sigmund Freud psikoseksüel gelişim kuramında ikinci evre olarak “anal dönem”i ele alır. Bu dönemde çocuk yaklaşık 18 ay ile 3 yaş arasındadır. Freud, bu dönemde çocuğun bağırsak ve mesane hareketlerini kontrol ederek hazza ulaştığını öne sürmüştür.
Bu dönemde bebekler çok hızlı büyür ve gelişirler. Sonraki dönemlerde büyüme ve gelişme hızı düşer. Özellikle beyin gelişimi için 0-3 yaş dönemi hayati önem taşır. Beyin gelişiminin % 80'i bu dönemde tamamlanır ve beyin ölçüsü neredeyse yetişkinlikteki büyüklüğe ulaşır.
0-3 Yaş Neden Önemlidir? Bu dönem; anne ve çocuk arasındaki duygusal bağın çok güçlü olduğu ve büyümenin, gelişmenin en hızlı olduğu dönemdir. Erken çocukluk aynı zamanda çocukların çevre ile etkileşimlerinden en çok etkilendikleri dönemdir. Bu süre zarfında sağlık, büyüme, gelişme ve eğitimin temelleri atılır.
Elektra kompleksi, Sigmund Freud'un bir görüşü olan Oedipus kompleksinin kız çocukları için geçerli olanıdır. 3-6 yaş arası (fallik dönem) çocuklarının babaya aşırı düşkün olmaları ve anneyi rakip olarak görmeleri olarak tanımlanmaktadır.
Baba, tıpkı anne gibi çocuğun hem psikosoyal hem psikoseksüel hem de zihinsel gelişiminde rol oynar. Psikoseksüel kurama göre kız çocukları 3-4 yaş civarı babaya yakın olmak isterler. Buna engel olan kişinin anne olduğunu düşünüp anneye kıskançlık beslerler ve daha sonra anneyle özdeşleşerek bu süreci atlatırlar.
Kız çocuk babasından ne kadar beğeni ve takdir görürse kendine dış dünyada güveni o kadar gelişecek her türlü ilişkisinde kendini o derece rahat ortaya koyabilecektir. Kız çocuğun yapısı gereği ve babasına duyduğu hayranlık gereği hep babasına yakın olma arzusundadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri