Kastrasyonun temsiliyeti ise çocuğun cinsiyetini üstüne giymesi ve sınırlılıklarını keşfetmesine imkân tanıyacaktır. Freud'da kastrasyon; “herkesin hatta annemin de penisi vardır” mitik zamanı ile “penik eksikliğinin algılanması”na geçiş olarak tanımlanmaktadır.
Klasik Freudçu teoriye göre kastrasyon, cinsler arasındaki anatomik farklılığa (penisin varlığı ve yokluğu) ilişkin çocuğun karşı karşıya kaldığı muammaya cevap olarak üretilen bir fantazi ve bu fantazi temelinde örgütlenen karmaşadır.
Kastrasyon, cerrahi bir müdahale ile erkek üreme organı olan testislerin vücuttan izalesi yoluyla yapılabileceği gibi, bireyin vücuduna ilaç zerk etmek suretiyle testislerin, testosteron hormonu salgılaması engellenerek de gerçekleştirilebilir.
Erkek çocuğun cinsiyetler arası farklılıklardan dolayı cinsel etkinliklerin bir sonucu olarak penisinin babası tarafından kesileceğine dair olan inancı, kastrasyon korkusu olarak tanımlanmaktadır. Bu düşünceye göre aynı zamanda kız çocukları da geçmişte annesi tarafından kastre edilmiştir.
Babanın kendisini cinsel organından yoksun bırakacağından korkar. Freud bu korkuya “kastrasyon anksiyetesi”, yani hadım edilme korkusu demiştir.
İlgili 45 soru bulundu
Kastrasyon kişinin, cinsel faaliyette bulunma ve üreme yeteneğini geri dönüşümlü veya geri dönüşümsüz olarak sonlandırmak amacıyla yapılan tıbbi müdahalelerdir (1).
Hayvanlarda cerrahi kastrasyon genellikle kısırlaştırma olarak adlandırılır. Genellikle hayvanların daha uysal olması sağlamak veya aşırı nüfus artışını önlemek için tatbik olunur.
3-6 yaş arası çocukta kastrasyon anksiyetesi olarak adlandırılan kendisine ceza verilmesi amacıyla pipisinin kesilmesi endişesi bulunmaktadır. Aynı zamanda bu dönem beden bütünlüğünün önem kazandığı, korkuların yoğun yaşandığı, küçük yaralanmaların abartılabileceği bir dönemdir.
Daha sonra ki dönemlerde 3 ve7 yaşları arasında kastrasyon kompleksi başlar.
Kastrasyon Korkusu
Erkek çocuk kız çocukta penisin olmadığını fark etmesiyle, kendi penisini kaybetme korkusu yaşar. Çocukluk döneminde “pipini keserim” şeklinde yapılan şakalar bu korkunun devam etmesine neden olur.
Kastrasyon: Hadım Etme
Kastrasyon, memelilerin erkeklerinde genital organlarının kısmen ya da tamamen alınmasıyla üreme ve cinsel faaliyette bulunabilme yetisinin ortadan kaldırılmasıdır. Kastrasyon, tarih boyunca öncelikle hayvanlarda daha sonraları ise insanlarda çeşitli sebeplerle uygulanagelmiştir.
Babanın Yasası fallus olarak çocuğu anneden kastre eder, anneyle dolayımsız ilişkiye son vererek çocuğu kültürün dünyasına bağlayacak olan Oidipal özdeşleşme sürecini başlatır. Lacan bu sürece “insanlaştırıcı kastrasyon” adını vermektedir.
Üstün rakibi olan babasının kendisine kötülük yapacağından endişe duyar ve bu cezanın cinsel organına yönelik olacağını düşünür. Bu korkuya Freud kastrasyon adını vermiştir. Bunun sonucu oluşan hadımlık (kastrasyon) kompleksi babaya olan düşmanca duyguların ve anneye duyulan cinsel isteğin bastırılmasına neden olur.
Fallik dönem (fallus dönemi; cinsel organ dönemi), psikoseksüel gelişim evrelerinin üçüncüsüdür. 3.yaşın sonundan 6. ya da 7. yılın sonuna dek sürecek olan bu evrede, çocuklar cinsel organlarına, cinsel farklılıklara ve onların anlamlarına yönelir.
Psişik determinizm (nedensellik) klasik psikanalizde ve bu akımın kişilik oluşumu üzerindeki varsayımlarında önemli bir yer teşkil eder. Bu fikre göre psikolojik etmenler davranışlara ve semptomlara sebep olur. Zihindeki her oluşum, ondan öncekiler tarafından belirlenir. Dolayısıyla hiçbir şey şans eseri olmaz.
Psikoseksüel gelişimin sistemli bir biçimde gerçekleşebilmesi psikomotor gelişimin düzenli olmasıyla olanaklıdır. Psikoseksüel gelişim kuramına göre insanın cinsel yönden gelişimi beş evrede tamamlanır.
Freud, kişilik gelişimini beş psikoseksüel gelişim döneminde incelemiş: Oral, anal, fallik, gizil ve genital dönemlerdir.
Psikoseksüel evrelerin üçüncüsü olan fallik dönem 3 – 6 yaşları arasını kapsar ve bu dönemde çocuğun libidosu giderek cinsel organları üzerinde odaklanır. Erkek çocuklarda Oidipus kompleksi ve kızlarda ise Elektra kompleksi başlar.
Sigmund Freud(RUHSAL/PSİKOSEKSÜEL DÖNEM);
Anal-Oyun Çağı Dönemi(2-3 Yaş), 3. Fallik-Okul Öncesi Dönemi(4-6-7Yaş), 4.
Çocuklukta fallik döneminde ortaya çıkan Oedipus kompleksi, erkek çocuğun annesini aşırı sahiplenmesi ve baba figürünü yani kendisi ile aynı olan cinsi rakip görmesi, düşman kesilmesi ile kendini belli eder. Erkek çocukta baba düşmanlığı, rakip kompleksi olarak açıklanabilmektedir.
Freud'a göre cinsel kimliğin ilk belirleyicisi ödipal dönemdir. Erkekler ve kızlar bu süreci farklı şekilde geçirirler.
Oidipus kompleksi ya da Oidipus karmaşası, Sigmund Freud'un kurucusu olduğu psikanalitik teoriye göre karşı cinsteki ebeveyni sahiplenme ve kendi cinsinden ebeveyni saf dışı etme konusunda çocuğun beslediği duygu, düşünce, dürtü ve fantezilerin toplamı.
Kastrasyon, kişilerin cinsel faaliyette bulunma ve üreme kabiliyetini geri dönüşü olmayacak bir şekilde tamamen sonlandıran veya geçici olarak donduran cerrahi ya da kimyevi olarak gerçekleştirilen bir müdahale olarak tanımlanabilir3.
Kedilerin kısırlaştırma işlemlerinde kullanılan bir çengel ürünüdür. Kastrasyon işlemi için gereklidir. Ürünün net uzunluğu 18 santimetre kadardır. Ürün paslanmaz ana malzemeden imal edilmektedir.
Bir erkek kedinin kısırlaştırılması kastrasyon olarak adlandırılır ve her iki testisin çıkarılmasını içerir. Dişi bir kedinin kısırlaştırılması, hem tek başına uterusun hem de iki yumurtalığın çıkarılmasını içerir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri