Sıcak ve soğuk sıvıların aniden bir araya gelmesi tatlınızın kıvamına zarar verebilir. Sütlacın lezzetinin bir diğer kuralı da şekerini en son ilave etmektir. Sütlü tatlılar genellikle soğuk yenir, bu nedenle tüketmeden önce buzdolabına kaldırılır.
Fırın Sütlaç ısıtılır mı? Fırını çalıştırıp 200 derece pişirmek zaten kıvamlı olan sütlacın daha çok koyulaşmasına sonrasında da pilav gibi bir hal almasına neden olabilir. Benim tavsiyem fırınınızın tamamını ısıtmak yerine ızgarasını kullanmanız.
Pişen sütlacı tepsiden alıp önce dışarda soğuyana dek bekletelim sonra buzdolabına koyalım. Üzerini streçle kapatalım. İkram yaparken süsleyelim. Deneyenlere afiyet olsun.
Uludağ Üniversitesi (UÜ) Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ömer Utku Çopur, patates ve balık kızartmaları, aşırı kızartılmış ekmek ile fırın sütlaç gibi gıdalarda ortaya çıkan "akrilamid" maddesinin yüksek toksik etkisiyle sağlık açısından zararlı olduğunu vurguladı.
Sütlacı kaselere paylaştırın. Soğuyunca sütlaçların üzerlerine tarçın serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
İlgili 19 soru bulundu
Diyet sütlacınızı sabah kahvaltı olarak ya da spordan sonra tüketebilirsiniz. Bu yüksek proteinli tatlı sizi bütün gün tok tutabilir. Yüksek proteinli ve düşük kalorili olan diyet sütlaç, spor boyunca kaybettiğiniz vitamin ve mineralleri size geri verir.
Sütlacınızı hazırlarken hem kıvamının çok daha kolay tutması için hem de üzerinin nar gibi kızarması için pişirme aşamasındayken içerisine yumurta sarısı ilave edebilirsiniz.
Güçlü bir antioksidan, antibakteriyel, antialerjik etkilere sahiptir. Tarçının içerdiği prosiyadin tip a polimerleri insülin direnci ve diyabet gibi hastalıkların önlenmesinde kullanılabilmektedir. - HbA1C seviyesini düşürmesi faydaları arasında yer almaktadır. Sütlacın mutlulukla ilişkisi var.
İçerisindeki bulunan pirinç ve şekerden dolayı kalorisi de yüksek bir tatlı olmaktadır. Fırında Sütlaç az miktarda tüketildiği zaman kilo aldırmamaktadır. Haftada bir kase sütlaç bir kere yendiği zaman diyet listelerini bozmamaktadır.
1 orta porsiyon = 1 orta kase (215 gr) fırın sütlaç 286 kcal. 1 büyük kase (300 gr) fırın sütlaç 399 kcal.
Sütlaç kaselerini, derin bir fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Kapların yarısına gelecek kadar soğuk suyu, sütlaçlara değdirmeden tepsiye dökün. Fırına verdiğiniz sütlaçları, önceden ısıtılmış 200 derece fırında 12-15 dakika kadar pişirin.
Pirinçlerin diri kalmadan iyice yumuşaması için kısık ateşte pişirilmesi gerekir. Bu tarifte güveç veya porsiyonluk fırın kapları kullanabilirsiniz. Kapların yarısına gelecek kadar su doldurduğunuz tepsiyi fırına verebilirsiniz. Fırının sadece üst kısmını çalıştırarak sütlaçları 5-10 dakika içinde kızartabilirsiniz.
Sütlacı kaselere boşalttıktan sonra üzerine yumurta sarısı sürüp toz şeker serperek hızlı bir şekilde üzerlerinin nar gibi kızarmasını sağlayabilirsiniz.
Sütlü tatlılar genellikle soğuk yenir, bu nedenle tüketmeden önce buzdolabına kaldırılır. Siz de bu işlemi yapabilirsiniz. Ancak tatlıyı buzdolabına kaldırmadan önce oda sıcaklığına geldiğinden emin olun. Tatlıları sıcakken buzdolabına kaldırmanız durumunda kıvamı ve lezzeti bozulabilir.
Peki normal sütlaç ile fırında sütlaç arasındaki fark nedir? Fırında sütlacın normal sütlaçtan farkı, fırında yapılması ve üst kısmının hafif yanık olmasıdır. Lezzeti ve aroması, normaline göre kat kat fazladır.
Yöresel Yemekler
Sütlaç yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, mercimekli tarhana çorbası, tavuk kapama, fırında mor lahana ve fırın sütlaç son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Sütlaç, Türk mutfağına özgü bir lezzettir. Kuzey, Batı Avrupa ve Balkan ülkelerinde de tüketilir. Kalsiyum ve potasyum değeri yüksek olduğu için kas gelişimini destekler. Özellikle gelişim çağındaki çocukların tüketmesi önerilir.
Hem şeker hem de sütle hazırlandığı için özel önem verilen sütlacın adı, 15. yüzyılda tıp kitaplarında da geçiyor. Şekerin enerji verme özelliği ve sütün sağlıklı olduğunun bilinmesi nedeniyle sütlaç, bir dönem en sağlıklı yemekler listesinde adını üst sıralara yazdırmış desek yeri.
Sütlaca tuz, sütlacın tadını dengelemek için (eser miktarda) atılır. Nişasta kullanımadan yapılan sütlaca tuz ilave edilmezse, sütlacın tadı dengesiz olur. Çoğu damak bu tat dengesizliğini fark eder.
Sütlaç "Karadeniz" bölgesine aittir. Orada yaygın olarak yapılır ve sevilir. Ama diğer bölgeler de bu tatlıya ilgi duyar.
SÜT, SÜTLAÇ VE DONDURMA YEMEYİN
Bağırsaktaki şeker yükü artıyor, bu yüzden vücuttan bağırsak içine su kaçışı tetikleniyor. Bu nedenle de ishal ortaya çıkıyor. Birçok insanın başına gelebiliyor. Hasta 24-48 saat içinde yiyip içtiklerine dikkat ederse sorun ortadan kalkıyor.
5. Adım: Kaseler, fırın tepsisine yerleştirilir ve tepsiye yaklaşık bir parmak kalınlığında sıcak su doldurulur. Tepsiye sıcak su doldurulmasının nedeni, sütlaç yüzeyinin çatlamasını önlemektir.
Tepsiye sıcak su doldurulmasının nedeni, sütlaç yüzeyinin çatlamasını önlemektir.
Tuzlu Sütlaç Yapılışı:
Pirinçler 2 su bardağı suyun içinde 10 dakika kısık ateşte pişirilir. Suyunu çeken pirinçlerin üzerine süt ilave edilir. Pirinçler yumuşayana kadar pişirilir, tuzu ilave edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri