İlk önce biberler yıkanır, ardından suları süzgeç yardımıyla süzülüp kurulanan biberler fırın ızgarasında orta bölüme dizilir. 65 ile 75 derece arasında fırın kapağını açmadan takibi sürdürülen biberler, büzüşmeye ve rengi matlaşmaya başladıktan sonra fırından çıkarılır.
İpe dizilen biberler balkon demiri ve ya uzak iki uca asılarak güneşte kurutulur. Güneşte kurutma yöntemi biberleri daha lezzetli bir hale getirecektir. Ayrıca biber fırında da kurutulabilir.
Biberleri uzun bir ipe, ortalarından iğne geçirerek dizin. Balkon veya bahçenizde en çok güneş alan yere ipi asın. Ortalama 3-7 gün içinde biberler kuruyacaktır. Kuruyan biberleri kavanoz veya buzdolabı poşetlerine doldurarak saklayın.
Kurutmak için asacak çok geniş bir yeriniz yoksa elinizdeki biberleri küçük küçük gruplayarak ayrı ayrı ipe dizebilirsiniz. İpe geçirdiğiniz acı biberleri güneş gören kuru bir yere asıp, yaklaşık 15 gün kadar iyice kurumasını sağlayın.
İlgili 25 soru bulundu
Biberlerin kuruması için uygun ortamı sağladıktan sonra 10-15 gün içerisinde biberlerimizin kurumuş halini ipten çıkartıp hava almayacak kuru bir kavanozun içinde rahatlıkla 8-9 ay saklayabiliriz.
Dolmalık biberleri tertemiz yıkayalım ve içini çıkarıp tohumlarını temizleyelim. İçi boş hale gelen biberlerin içine tuz serpelim. Tuz sayesinde biber suyunu salacak, böceklenme olmayacak ve daha çabuk kuruyacaktır.
Fırınınızı 75 dereceye ayarlayın ve yaklaşık 4-6 saat boyunca biberlerinizi fırında kurutun. Alüminyum folyo sayesinde biberler sularını bırakmıyor ve közlenmeden ağır ağır kuruyor. Ardından fırından alın ve kuruyan biberlerinizi buzdolabı poşetinde ya da bir kavanozun içerisinde bekleterek saklayın.
Güneşli yöntemi bir kenara bırakırsak fırında da biber kurutmak mümkündür. Fırında kurutulan biberler güneşte kurutma yöntemine nazaran daha çabuk su kaybettiğinden bu yöntemin daha sağlıklı olduğundan da söz edilebilir.
Güneşe serilen biber çok fazla sıcaktan pişip tadı rengi kokusu değişecektir, biberin bazı yerleri yumuşayıp rengi değişecek ve çürümeye başlayacaktır, buna güneş pişiği adı veriliyor. Bu nedenle biberi güneşte değil de fazla güneş almayan doğrudan güneş görmeyen bir yerde kurutmaya dikkat ediniz.
Evinizin, balkonunuzun, bahçenizin ya da varsa terasınızın en çok güneş alan yerine ipe dizdiğiniz biberleri yerleştirin. Havanın sıcaklığına ve güneş ışıklarının kuvvetine göre kuruma süresi değişecektir. Ortalama 3 gün içerisinde kuruma başlar. 7 gün içerisinde de biberleriniz tamamen kurumuş olur.
Poşetin havasını aldıktan sonra poşeti katlayıp, tekrar bir poşet içerisine yerleştirin. Biberler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz. Hazırladığınız bu yöntem ile yemeklik biberleri buzlukta üst üste yerleştirip, uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
Dilimlenmiş biberleri buzdolabı poşeti içine düzgün bir şekilde yerleştirin. Poşetin üzerine eliniz ile bastırıp, havasını alın. Poşetin havasını aldıktan sonra poşeti katlayıp, tekrar bir poşet içerisine yerleştirin. Biberler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz.
Bahçeden aldığınız biberleri ilk olarak büyük bir leğenin içine koyup güzelce yıkayıp kuru bir bezin üzerine serin. - Daha sonra ellerinizin yanmaması için elinize eldiven takın ve biberlerin içini boşaltıp çekirdeklerini ayıklayın. - Ardından içini boşalttığınız biberleri içini de güzelce yıkayın.
Biberleri pazardan alalım veya bahçenizden topladığınız biberleri alt kısımlarından ikiye bıçakla dilelim. Sonra iğneye biberleri taşıyacak kadar kalınlıkta iplik takıp baş kısımlarından iğne ile ipe dizelim ve güneşli bir yere ip gerip bu ipe dizdiğimiz biberleri takalım.
Biberleri ayıklayıp bit tavada kızartıyouz . Benim tavam küçük olduğu için iki tava kullandım, daha sonra tuz ve domatesle biraz alazlıyoruz, altını kapatıp soğuyunca buzluğa koyuyoruz . Bereketi üstünde olsun afiyet olsun.
Fazla sularını süzdürdükten sonra saplarından sağlam bir iple, güneş gören bir yere asın ve altlarına mutlaka bir kağıt, gazete ya da muşamba serin. Düşen parçalar mutlaka olacaktır. En pratik ve doğal şekilde salkım halde yaklaşık 1 haftada bu şekilde kurutabilirsiniz.
Pul pul bir görünüme getirdiğiniz biberleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine aktarın ve 200 derecede 5 dakika fırınlayın. Bu şekilde tamamen kuruyacaktır. Fırınladığınız pul biberleri çıkarın. Oda sıcaklığında soğuduktan sonra kavanozlara aktararak saklayın.
b- Yine doğal yöntemle olgunlaşmış biberler hasat edildikten sonra yıkanıp, doğrayıcıdan geçirildikten sonra doğal güneş enerjisiyle beton yada filer sergi alanlarında 1-3 gün arasında kurur, c- Fırın kurutma sistemlerinde ise, hasat edilen olgunlaşmış biberler yıkanarak ayıklanır ve doğrayıcıdan geçirilir.
Biberleri ortadan ikiye kesip iyice yıkayıp içlerine tuz sürüyoruz. 200-250 derece ısınmış fırında 10-15 dakika kızarana dek pişiriyoruz.
Biberleri uzun bir ipe, ortalarından iğne geçirerek dizin. Balkon veya bahçenizde en çok güneş alan yere ipi asın. Ortalama 3-7 gün içinde biberler kuruyacaktır. Kuruyan biberleri kavanoz veya buzdolabı poşetlerine doldurarak saklayın.
Biberlerin bir diğer közleme yöntemi ise fırında biber közleme yöntemi. Biberlerinizi yıkayıp kuruttuktan sonra üzerine bıçak yardımıyla üzerine delikler açın. Fırın tepsisine dizin ve 200 derecede 15 dakika kadar pişirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri