İlk önce biberler yıkanır, ardından suları süzgeç yardımıyla süzülüp kurulanan biberler fırın ızgarasında orta bölüme dizilir. 65 ile 75 derece arasında fırın kapağını açmadan takibi sürdürülen biberler, büzüşmeye ve rengi matlaşmaya başladıktan sonra fırından çıkarılır.
Biberlerin üzerindeki tüm tozlar, kirler iyice aksın. Ardından biberleri kağıt havlu üzerine alın, iyice kurulayın. Ardından yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisi üzerine, birbirlerine değmeyecek şekilde yerleştirin. Alt üst ayarlı 75 derece fırında kontrollü bir şekilde 4-5 saat kadar kurutun.
Evinizin, balkonunuzun, bahçenizin ya da varsa terasınızın en çok güneş alan yerine ipe dizdiğiniz biberleri yerleştirin. Havanın sıcaklığına ve güneş ışıklarının kuvvetine göre kuruma süresi değişecektir. Ortalama 3 gün içerisinde kuruma başlar. 7 gün içerisinde de biberleriniz tamamen kurumuş olur.
Biberleri uzun bir ipe, ortalarından iğne geçirerek dizin. Balkon veya bahçenizde en çok güneş alan yere ipi asın. Ortalama 3-7 gün içinde biberler kuruyacaktır. Kuruyan biberleri kavanoz veya buzdolabı poşetlerine doldurarak saklayın.
Poşetin ağzına düğüm atın. Poşete düğüm attıktan sonra biberleri tekrar bir poşete daha koyun. Biberler 2 poşet içinde olursa, bulunduğu dondurucuda diğer donan sebzelerin kokusunu almaz. Hazırladığınız bu yöntem ile dolmalık biberleri buzlukta uzunca bir süre saklayabilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
İlk önce dolmalık biberlerin içi güzelce temizlenerek yıkanır ve sonra bir iğne yardımıyla ipliğe sıralanan biberler güneş gören bir yere asılır. Renkleri pembeleşmeye başladığında diziliminizi serin bir yere alabilir ve üzerini bir bez yardımıyla kapatarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
En klasik biber kurutma yöntemi biberleri ipe dizmekle başlıyor. Çarliston, sivri, dolmalık... Dilediğiniz biber çeşidini güzelce yıkayın. Ardından kurulayın.
İlk önce dolmalık biberlerin içi güzelce temizlenerek yıkanır ve sonra bir iğne yardımıyla ipliğe sıralanan biberler güneş gören bir yere asılır. Renkleri pembeleşmeye başladığında diziliminizi serin bir yere alabilir ve üzerini bir bez yardımıyla kapatarak uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
Güneşe serilen biber çok fazla sıcaktan pişip tadı rengi kokusu değişecektir, biberin bazı yerleri yumuşayıp rengi değişecek ve çürümeye başlayacaktır, buna güneş pişiği adı veriliyor. Bu nedenle biberi güneşte değil de fazla güneş almayan doğrudan güneş görmeyen bir yerde kurutmaya dikkat ediniz.
Dolmalık biberleri dip kısmından ipe dizip, asarken ağzı aşağı gelecek şekilde asalım. Yine ipe dizerken kıl biberden birer adet bağlarsak dökülme yapmaz biberler sabit kalır. İpe dizilen biberleri balkonda demire yada güneş gören çatı katında gazete ve bez üzerinde kurutabilirsiniz.
Dolmaların üst yüzeylerinin çok fazla kızarmasını istemiyorsanız fırın torbasının içinde, 190 derece fırında 45 dakika pişirebilirsiniz.
Gaziantep'te patlıcanlar kurutulmaya hazırlanırken önce çekirdeklerinden ayrıştırılır ve iplere dizilerek bol miktarda güneş alan çatılarda, teraslarda veya balkonlarda kurutulmaya bırakılır. Bu şartlarda ortalama 10 veya 12 gün içinde kurumuş olurlar. Gölgede ise bu süre 3 haftaya kadar uzayabilir.
Önceden ısıtılmış 100 derece fırında 1-2 saat kadar kontrollü bir biçimde kurutun. Ardından çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Eviniz fazla güneş alıyorsa yaz mevsiminde fırınsız da meyve kurutabilirsiniz.
Biberlerinizi yıkayıp kuruttuktan sonra üzerine bıçak yardımıyla üzerine delikler açın. Fırın tepsisine dizin ve 200 derecede 15 dakika kadar pişirin. Biberlerinizi kolaylıkla soymak için ise mutlaka kapaklı bir kabın içerisine dizip kapağını kapatın.
"Kurutulmuş sebzeler nasıl saklanır?" diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Bu noktada özenle kuruttuğunuz sebzeleri; ipe dizili şekilde buzdolabının derin dondurucu bölümünde, konserve yapılarak ya da ufalanıp kavanozlara doldurularak güvenle saklanabilir.
Kurutulmuş sebzeler, temiz bez torbalar içinde kuru ve nemsiz ortamlarda saklanmalıdır.
Biber dolmasının iyi bir şekilde pişmesi için biber içini harç ile çok fazla doldurmamaya dikkat etmelisiniz. Pirinçler pişirme esnasında şişeceği için iç harcı biraz boşluk bırakacak kadar doldurmanız gerekir. İdeal limiti aştığınızda pirinçler çiğ kalacak ya da hepsi taşıp kötü bir görüntüye neden olacaktır.
Temiz bir bezin üzerine serip güneş alan bir yere koyun. Kurumaya bırakın. 7-10 gün arasında bir sürede patlıcanlarınız kuruyacaktır.
Patlıcanların içerisine tuz döküp sallayalım. Tuzlanan patlıcanlar çift kat ipliğe arkalarından ağzı aşağıya gelecek şekilde asılır. İpliğin bittiği yere biber bağlayalım ki ipe geçirilen patlıcanlar kaçmasın. Balkon demirine, pencere kenarına astığınız patlıcanlar 1 hafta – 10 günde kurur.
Biberin optimal gelişme sıcaklığı 18-26 ºC'dir. Biber erken devrelerde daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar. Toprak neminin fazla, besin maddelerince yeterli ve hava sıcaklığının 24-26 ºC olduğu zamanlar iyi gelişim gösterir. Gündüz sıcaklığı 21-26 ºC, gece sıcaklığı 15-17 ºC olduğunda gelişme iyi olur.
Patlıcan, salatalık ve biber kurutmak isteyen ailelerin, sebzelerin en ucuz ay olduğu ağustosu tercih ettiklerini kaydeden Tunçkaya, "Alınan sebzelerin içleri komşularla işbirliği yapılarak oyulur. Oyulduktan sonra ipe dizilerek güneşe bırakılır.
Özellikle kuruyan gıdalarda güve çok büyük bir sıkıntı. Meyve kuruları, kurutulmuş domates, baklagiller en çok güvelenen gıdalar tabi sadece kışlık gıdalardaki tehlike güvelenme ile kalmıyor uygun ortamda saklanmayan gıdalar çürüyebiliyor küflenebiliyor..
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri