Temettü almak için hisseyi bir sene gibi bir süre tutmanız veya belli bir lot sayısından fazla almanız gerekmiyor. Temettü dağıtan bir şirketten kâr payı alabilmek için temettü tarihinden önceki günün kapanışında ilgili hisseye sahip olmanız yeterlidir.
Temettü dağıtım tarihleri önceden BIST'te bildirilir ve kamuoyuna duyurulur. Bu tarihten bir gün önce hisse senedine yatırım yapmanız dahi temettü almanız için yeterlidir.
Temettü Nasıl Alınır? Temettü hak etmek için, temettü tarihinden önceki gün kapanışta hisseye sahip olmanız yeterli. Temettü almak için hisseyi belli bir süre tutmanız veya belli pay sayısından fazla almanız gerekmiyor.
Temettü tarihleri, şirketin yıllık genel kurul toplantısında belirlenir ve genellikle bu toplantının ardından açıklanır. Hisse Senetlerinizi Temettü Tarihinden Önce Satmayın: Temettü alabilmek için hisse senetlerinizi temettü tarihinden önce satmamanız gerekmektedir.
Yani yatırımcı temettü ödeme gününden önce aldığı hisseleri kaç gün önce almış olursa olsun ödeme günlerinde temettü alabilmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Temettü dağıtımının ardından ilk işlem gününde hisse senedinin fiyatı dağıtılan brüt miktar kadar düşüş gösterir. Örneğin 10 TL değeri olan bir hisse senedinden, hisse başı brüt 2.00 TL'lik bir temettü dağıtımı olması halinde, hisse fiyatı sonraki işlem günü 8 TL olarak işleme başlamaktadır.
Temettüyü alabilmek için hisse senetlerine yatırım yapmanız yeterlidir. Hisseyi temettü tarihinden bir önceki gün alsanız bile temettü ödemelerinden faydalanabilirsiniz.
Bir şirketin dağıtacağı temettüye hak kazanabilmek için temettü tarihinden önceki gün şirketin hissesine sahip olmak gereklidir. Temettü tarihi geldiğinde şirketin borsadaki hisse fiyatı, hisse başı brüt temettü miktarı kadar düşer.
Temettüden Sonra Hisse Düşer mi? Evet düşer. Temettü yani kâr payı şirketin varlıklarından, kasasından çıkan bir parayı temsil ettiği için, genellikle hisse başına ödenen temettü tutarı kadar hisse fiyatı da düşer. Bu olay her borsa ve her hisse senedi için geçerlidir.
Eğer hisse fiyatları düşerse, temettü ödemeleri, hisse sahiplerine hisse senedinin fiyatından bağımsız bir getiri sağlar. Bir şirketin temettü oranı, hisse fiyatlarına da etki edebilir. Yüksek temettü oranı olan şirketler, genellikle yatırımcıların ilgisini çeker. Bu da hisse fiyatlarının yükselmesine neden olabilir.
Temettü veya diğer adıyla kâr payı; bir işletmenin elde ettiği dönemlik kârdan miktarından nakit ya da hisse senedi olarak şirket ortaklarına pay vermesidir. Önemli bir ortaklık hakkı olan temettü, işletmedeki her bir ortağın sahip olduğu hisse senedi miktarına göre bir pay verilmesi anlamını taşır.
Temettü ödeme günü hisse fiyatı, önceki işlem günü kapanış fiyatından brüt temettü miktarı kadar çıkarılarak işleme açılır. Maliyet de hisse başına net temettü oranı kadar düşer. GYO ve Yatırım Ortaklığı hisselerinde ise maliyet brüt temettü oranı kadar düşer.
Evet, borsaya uzun vadeli bakan yatırımcılar için temettü (kâr payı) verimi önemli bir gösterge. Her yıl temettü ödeyen, temettü verimi yüksek olan, her yıl büyüyen miktarlarda temettü veren, sektöründe söz sahibi olan şirketler uzun vadede yatırımcısı için 'kumbaradan' farklı değil.
Temettü veren hisseler, yatırımcılara düzenli gelir akışı sağlayarak emeklilik dönemi veya pasif gelir hedefleyenler için avantaj sunmakta. Ayrıca, hisse senedi değerindeki dalgalanmalardan etkilenme riskini azaltıp, uzun vadeli getiri potansiyeli sunarak, enflasyon karşıtı koruma sağlayabilir.
Bu sebeple, eğer bir şirket yıllardır kâr elde etmesine rağmen hiç kâr dağıtmıyor, sürekli kârın yedek akçelere ayrılmasına karar veriyorsa, şirketin kuruluş amacına aykırılık söz konusu olur. Türk Ticaret Kanunu'na göre, şirket kârının dağıtılıp dağıtılmamasına genel kurul karar verir.
TTK'da konuya ilişkin en önemli hükümlerden biri, kanımızca, birinci temettünün zorunlu olarak dağıtılmasını öngören, TTK m. 519/2(c)'dir.
Şirketlerin bedelli sermaye artırımı yaptığı durumlarda mevcut hissedarlara yeni çıkarılan hisse senetlerini öncelikli olarak alma hakkı tanınır. Rüçhan hakkı adı verilen bu durum, hissedarlara şirketin gelecekteki büyüme potansiyelinden adil bir şekilde yararlanma fırsatı sunar.
Yani bir şirketin toplam sermayesi 100.000 TL ya da diğer bir deyişle şirkete ait toplam 100.000 adet pay bulunmaktayken, bizim elimizde şirkete ait 10.000 adet pay bulunması durumunda ortaklık oranımız 10.000 / 100.000 = yüzde 10 olur. Zaman zaman “Pay (Hisse) Başına Temettü” kavramı da kullanılabiliyor.
Hesaplara otomatik olarak yansıtılır. Yatırımcılarımızın herhangi bir işlem yapmasına gerek yoktur. Kayıtlı sermaye sisteminde bedelsiz hisse senetleri, sermaye artırımına gidilen günden (T+2) iki iş günü sonra hesabınıza geçer.
En SD Net Kâr, şirketin operasyonel gelirinden giderler, vergi, faiz, amortisman ve özel kalemler çıkarıldıktan sonra elde edilen net kârı temsil eder. Şirketin temel işletme performansını değerlendirmek amacıyla kullanılır.
Bir şirketin elinde olan varlıklar o şirketin pazar değerini ortaya koyar. Şirketin kasasındaki para da bu değerlenmenin içindedir. Şirket dönem içindekini kârını dağıttığında, kasasından para çıkışı olur. Bunun sonucunda şirketin pazar sayısal değeri, dağıtılan temettü miktarı kadar düşer.
Temettü gelirlerinizde ilk olarak %10 stopaj vergisi uygulanır. Bu vergi ödeme size gelmeden aracı kurum tarafında gerçekleşir. Diğer bir uygulama ise gelir vergisidir. Elde edilen brüt temettü gelirinin yarısı bu vergiden istisna olur.
Temettü emeklisi olmak için belli bir sayıda hisse senedi almanıza gerek yoktur. Bunun bir alt ya da üst sınırı yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri