Fırını önceden 150° (fanlı 140°) dereceye getirin. Ekmek pişirme kalıbını kapatın ve fırına verin. Ekmeği fırında (altta) yaklaşık 45 dk. kadar üzeri altınımsı kahverengi olana kadar pişirin.
180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Pişirirken fırının içerisine içi su dolu minik bir kap koyun. Özellikle ince kabuklu ekmekler için ekmeğinizi bir fıs fıs yardımıyla hafifçe ıslatın. Bu şekilde dokusu daha güzel bir ekmek elde edeceksiniz.
Genel olarak, ev yapımı ekmekler 190-220 derece arasında pişirilir. Fırına yerleştirilen ekmek kabı, yaklaşık olarak 30-45 dakika arasında pişirilir. Pişirme süresi, fırın sıcaklığına ve ekmek büyüklüğüne göre değişebilir. Ekmek, fırından çıkartıldığında, kabı dikkatlice açılır ve ekmek kabından alınır.
Önceden 230 derece ısıtılmış fırında 20-30 dakika pişirin. 12. Fırın tepsisinin altına ısıya dayanıklı cam bir kapta su koymak ekmeklerinizin buhar sayesinde daha yumuşak olmasını sağlar. 13. Fırından çıkan ekmeklerin üzerini bir bezle örtüp 20 dakika kadar bekletin.
- Mayalandırmaya bırakılan ekmekler 15 dakika kadar üzeri kapalı tepside bekletilir. - Bekletme işleminin ardından ekmekler 180 derece önceden ısıtılmış fırına konulur. Bu şekilde ekmeklerin üzerinin iyice kızarması sağlanır. - Yaklaşık 20 dakika kadar ekmek fırında bekletilir.
İlgili 15 soru bulundu
2. Yoğurma el robotuyla 1/2 l el ılık su ekleyerek pürüzsüz bir hamur elde edene dek yoğurun. 3. Hamuru kalıba alın ve önceden ısıtılmış fırında 200° (orta, fanlı 180°) yaklaşık 50 dakika pişirin.
Ekmek tam kıvamında olması için ve kıvamın yumuşacık ve son derece leziz olması için öncesinde ısıtılmış olan fırına ekmek hamuru yaklaşık olarak 180 derecede önceden ısıtılmış olan bir fırında pişirilmelidir.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Ekmek, fırından çıktıktan sonra soğumaya bırakılmalıdır. Sıcak ekmeğin iç yapısı hala oturmakta olduğu için, kesilip servis edilmeden önce bir süre dinlendirilmesi önemlidir. Genellikle 15 ila 30 dakika arasında bir süre yeterlidir. Bu süre içinde ekmek içerideki sıcaklığı korur ve kendini tamamlar.
Fermantasyon süresini uzatın: Fermantasyon süresi, ekmeğin gözenekli olması için kritik bir faktördür. Hamurunuzun yeterince uzun süre fermante olmasına izin vermek, mayaların ve bakterilerin beslenme ve çoğalma sürecine daha fazla zaman tanır. Bu da ekmeğin kabarmasını ve gözeneklerin oluşmasını sağlar.
Tepsi mayası gelen hamurlarımızın üzerlerini açalım, çırptığımız yoğurdu fırça yardımı ile tüm hamurlarımızın üzerine sürelim. Bu sayede ekmeklerin üzeri nar gibi kızaracaktır.
180 derece ısıtılmış fırında ekmeklerin rengi dönüp, kıtırlaşana kadar pişirin.
Hamurun içeriği, ülkeye ve bölgeye göre değişebilir. Ancak, tüm ekmek hamuru tariflerinde, yağ kullanmak yaygın bir uygulamadır.
Son olarak mayalanan köy ekmeğinin üzerine biraz un serpiştirip, orta kısmına keskin bir bıçak ile derin bir çizik atın. Kabın kapağını kapatıp, ekmeği önceden ısıtılmış 200 derece fırına verin. Ekmeği yaklaşık 20 dakika pişirin.
Hamurlar boyutlarına göre ve oda sıcaklığına göre ortalama 40 dakika - 1 saat arasında mayalanır.
Fırınınızı 200 derece ısıtmaya başlayın. Fırınınızın içinde su dolu bir kap durmaya devam etsin. Fırınınızın ısındığında ekmeğinizi fırına verin. 40 dakika kapağı kapalı, 20 dakika kapağı açık bir biçimde pişirin. Piştiğinde afiyetle tüketebilirsiniz.
İlk olarak hazırlayacağınız hamurun büyüklüğüne uygun olarak belirlediğiniz miktarda unu, kullanmış olduğunuz unun etkisine göre %60 ya da %65 oranında soğuk su ile birlikte kazanın içerisine ilave etmelisiniz. Ardından hamurunuzu yaklaşık yarım saat ya da 45 dakika boyunca kazanın içerisinde yoğurabilirsiniz.
Fırınızı ısıtmaya başlarken içi su dolu, ısıya dayanıklı bir kap koyduğunuzda o nem dengesi sağlanmış oluyor, ekmeğinizin içerisi yumuşacık pişiyor. Dışı da çıtır çıtır kalıyor. Bu sayede o hep hayalinizi kurduğunuz ekmekleri evlerinizde pişirebilirsiniz.
Üzerini çok hafif unlayın ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırının içerisine içi su dolu ısıya dayanıklı bir kap koyun. Ardından ekmeğinizi fırınlayın. Yaklaşık 30 -35 dakika kadar üzeri kızarıp kabuğu çıtırlaşana kadar pişirin.
Ekmek karışımına maya eklemediyseniz ya da az miktarda maya eklediyseniz ekmek kabarmayacaktır. Aynı zamanda karışıma eklediğiniz su sıcak ise, maya tuzla karıştı ise veya makinenin bulunduğu oda sıcaklığı çok düşük ise ekmeğiniz yine kabarmayacaktır.
Ekmeğin Bıçak Açmaması
Bir ekmeğin en önemli kalite kriterlerinden biri olan bıçak açma işlemi, hamur yüzeyiyle doğrudan ilişkilidir. Eğer ekmeğin üst yüzeyi kuruysa, ekmek bıçak açamaz ve iyi bir görüntü oluşmaz.
Katlama tekniği uygulanması başta bahsettiğim glüten yapısının güçlenmesini sağlar. Hamurun esnekliğini arttırarak baloncukları sağlamlaştırır. Böylece havayı hapseder. Katlama diye ifade ettiğimiz şey ise; hamuru bir yanından tutup çekerek ters tarafına kat olarak bırakmaktır.
Büyük bir tencerenin içine su koyun. Ekmeği ise küçük bir tencereye koyup, üzerine bir bez örtüp kapağını kapatalım. 20 dakika tencerenin kapağı kapalı, 15 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.
Hamurun üzerini fırça yardımıyla ıslatın ve dilediğiniz şekilde süsleyin. Önceden 180 dereceye ısıtılmış fırında 40-50 dakika pişirin. Ekmek pişince fırından çıkarıp soğutma teli üzerinde dinlendirin ve soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Fırınımızı 200 dereceye ayarlıyoruz. Fırının alt tabanına fırın ısısına dayanıklı bir kabin içine su doldurup fırına koyuyoruz. Önceden ısıtılmış fırında 30 dakikada üzeri kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Soğuduktan sonra dilimleyerek tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri