Ayıklanmış olan ve ikiye ayrılan eriklerin kabuklu bölümleri yağlı kağıda temas edecek biçimde dizilir. Birbirlerine hiçbir tarafı değmeyecek biçimde erikler tepsiye dizilir. Hazırlanan tepsi 200 derecelik olan fırına verilir. Ortalama olarak 4 saat boyunca erikler pişirilir.
Erik Kurusu Tarifi Nasıl Yapılır? Erikleri ortadan keserek fırın tepsisine diziyoruz. İster güneş gören yere koyabilirsiniz en doğal haliyle yemek istiyorsanız, isterseniz de fırında turbo bölümünde 80 derece de 5 saat içerisinde kurutabilirsiniz.
Fırın tepsisinin içerisine yağlı kağıt serilir ve üzerine de kabuk bölümleri yukarı fırın kağıdına gelecek biçimde aynı zamanda da erikler birbirlerine değmeyecek şekilde dizilir. Fırın tepsisi 200 dereceye ayarlanmış olan fırına verilir yaklaşık olarak 3 ile 4 saat kadar fırında pişirilir.
İlgili 15 soru bulundu
Tüm erikler çekirdeklerinden ayrıldıktan sonra geniş bir tepsiye ya da temiz pamuklu olan bir örtünün üstüne eriklerin iç tarafları yukarı bakacak ve birbirine değmeyecek biçimde dizilir. Daha sonra bunları direkt şekilde güneş ışığı alan bir yere ya da söz gelimi balkona bırakılır.
Kışın da erik yemek için kurutma yöntemlerini kolaylıkla deneyebilirsiniz. Birçok cinsi olan eriğin her çeşidi kurutulmaya müsait değildir. Bunun için daha çok etli ve iri erikler tercih etmelisiniz. Erik iki şekilde kurutulabilir.
Erikleri güzelce yıkayın ve kurutun. Kuruyan erikleri ikiye bölün ve kabuklu kısımları alta olacak şekilde birbirine değmeyecek şekilde tepsiye dizin. Daha sonra güneş alan bir yerde 3-4 gün bekletin. Bu süre zarfında ara ara kontrol edip eşit olarak kurumasını sağlayın.
Kuru erik içerisindeki yüksek potasyum, kalp ve sinir tepkisinin düzgün çalışmasını sağlayan en önemli mineral. Günlük potasyum alımı düşük kan basıncına yardımcı olur, baş dönmesi, kalp rahatsızlığı, kalp krizi ve felç gibi problemlerin riskini azaltır.
Öncelikle eriklerimizi güzelce yıkayıp kuruluyoruz. Daha sonra tam ortalarından dairesel bir şekilde bıçakla çizerek eriği ikiye bölüp çekirdeğini çıkarıyoruz. Dilediğimiz gibi bölüp poşetlere dolduruyoruz. Dilediğiniz zaman nasıl değerlendirmek isterseniz eriklerinizi dondurucudan çıkarıp değerlendirebilirsiniz.
Erikler yıkanır, sapları ayıklanır. Suları aktıktan sonra istediğiniz gibi az veya çok olarak poşetlere koyulur. İçinde hava kalmayacak şekilde bağlanır ve buzluğa atılır.
Antioksidan açısından oldukça zengin bir içeriğe sahip olması, hastalıkların önüne geçer. Kemiklerin güçlenmesinde fayda sağlayan mürdüm eriği, osteoporoz (kemik erimesi) riskini azaltmaktadır. İdrar söktürücü özelliği vardır ve vücudun ödem atmasına yardımcı olur. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır.
Tavaya tereyağını alıp eritin süzdüğünüz erikleri ve şekeri ilave edip yaklaşık 15- 20 dakika kadar kavurun. Servis yapacağınız tabağa kavurduğunuz erikleri alıp üzerine dövülmüş cevizi serpin. Yemek sırasında sofraya sıcakken konulursa lezzetini daha iyi alırsınız. Afiyet olsun.
Elmalar içi temizlendikten sonra ay şeklinde yaprak yaprak doğranır. Tepsiye yan yan dizilir. Tepsilerin tamamı sabah güneşi gören bir yere konulur. Erikler 5-6 günde elmalar 4-5 günde kurur.
Erik çeşitlerinden de daha yaygın olarak kurutulanı mürdüm eriğidir. Mürdüm eriği halk arasında kara erik, bardak erik veya japon eriği olarak da adlandırılır.
Bir tencereye su ve kuru erikleri koyup ocağa alalım. Kaynadıktan sonra şekeri atarak 10 dakika daha kaynatalım. Şekeri damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
2 litre suda erikler iyice yumuşak oluncaya kadar haşlanır. Üzerine şeker ve limon suyu eklenip biraz daha kaynatıp süzgeçten geçirilir. Erikleri sakın ezmeyin yoksa meyve suyunuz bulanık olur. Onları da marmelat olarak değerlendirilirsiniz.
Güzelce yıkanmış olan erikler büyük bir tencereye konulur. Üzerini 4-5 parmak geçecek kadar su ve damak tadına göre şeker eklenir. (Erik ekşi ise şekeri fazla katabilirsiniz, tatlı ise 1- 1, 5 kg şeker yeterli olacaktır. ) Ara sıra karıştırarak iyice kaynayana kadar pişirilir.
ERİK İÇ KURDU ZARAR ŞEKLİ:
Erik iç kurdu'nun larvaları, eriğin meyvelerinde zarar yapar. Larvalar genellikle sap dibinden, yanlardan ve iki meyvenin birbirine değdiği yerlerden girer. Meyvenin hemen kabuk altını tipik olarak oyarlar ve meyve etinde tünel açarak çekirdeğe kadar ulaşırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri