İlk olarak fırın 50 ya da 60 ° C'de ayarlanır. Fırının üzerine yağlı kâğıt serilir ve dilimlenmiş olan kabaklar bir santimetre aralıklar ile koyulur. Daha sonra ise her 30 ya da 40 dakikada bir olacak şekilde kabaklar ters çevrilir. Bununla beraber kabaklar buruşuk bir hal aldığında fırından çıkarmak gerekmektedir.
Kabakları iç kısmı aşağı bakacak şekilde bir iğne yardımıyla ipe dizin. Ancak kabakları ipe dizerken aralarında boşluk bırakmaya özen gösterin. İpe dizdikten sonra kabakları güneşe asın. Birkaç gün sonra kuruyan kabakları bez torbalarda saklayabilirsiniz.
Kabakları yıkayalım ortadan ikiye yarıp yarım ay şeklinde dilimleyip temiz bir sofra bezine serelim tahmini iki veya üç günde kuruyor.
Bütün balkabağını serin ve karanlık bir yerde, ortalama 10-15 dereceli bir ortamda 3 aya kadar muhafaza edebilirsiniz. Rutubetlenmesini önlemek için, sakladığınız yerin hava aldığından ve kabağın kuru kaldığından emin olun. Balkabağını bütün bir halde buzdolabında da muhafaza edebilirsiniz.
Kabak çok çabuk kurur. Etkili sıcakta,en geç iki gün içerisinde kabaklar kuruyacaktır. Kuruyan kabakları temiz bir bez torba içinde kuru bir yerde saklayın. Cam bir kavanoza da koyabilirsiniz.
İlgili 25 soru bulundu
Pazardan veya manavdan aldığımız taze dolmalık kabakları ortadan ikiye kesiyoruz. Sonra dolma oyacağı ile içlerini çıkarıp dışlarına çizgiler atıyoruz ve hepsini böyle hazırlayınca iğneye ipliği saplayıp onar tane ipe diziyoruz. Güneş alan bir yere ipi gerip kurutuyoruz.
Bal kabağını soyup kalınca dilimler halinde dilimleyin. Fırın tepsisine dizip üzerine toz şekeri gezdirin. Streç film ile kapatıp oda sıcaklığında bir gece bekletin. Sabah, üzerini ıslatılmış yağlı kağıt ile kapatın ve 190 derecede ısınmış fırına atın.
İlk olarak fırın 50 ya da 60 ° C'de ayarlanır. Fırının üzerine yağlı kâğıt serilir ve dilimlenmiş olan kabaklar bir santimetre aralıklar ile koyulur. Daha sonra ise her 30 ya da 40 dakikada bir olacak şekilde kabaklar ters çevrilir. Bununla beraber kabaklar buruşuk bir hal aldığında fırından çıkarmak gerekmektedir.
Bu tarif için 2. bir yöntem; küp küp doğradığımız kabaklarımızı uygun bir kap içerisine alalım. Üzerine kabuğunu soyarak doğradığımız domatesi ilave ederek kaşık yardımı ile karıştıralım. Daha sonra kabaklarımızı buzdolabı poşetlerine paylaştırarak yine havasını alalım ve ağzını kapatalım.
Kabak kurutmak için ideal zaman, yılın en sıcak ayları olan temmuz ve ağustos aylarıdır.
Çiğ Kabak Dondurulur mu? Evet taze çiğ kabaklar buzlukta yıl boyu saklanabilir. Fakat hiçbir işleme tabi tutulmadan buzluğa atılan kabaklarda lezzet ve renk kaybı bariz olacaktır. Fakat buzluğa atmadan önce kabakları blanch etmek gözle görülür bir fark yaratın.
Buzluk poşeti
İlk olarak kabakları yıkıyoruz ve iyice kuruluyoruz. Sonra alacalı soyuyoruz ve yarım daire biçiminde doğruyoruz. Poşetlere yerleştiriyoruz ve poşetlerin havasını pipet yardımıyla alıp ağzını sıkıca bağlıyoruz. Dondurucuya atıyoruz.
Kuru biberleri kabakları bolca suyun içine koyup yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz (yaklaşık 15-20 dk). Kurular şişeceği için suyu az koymayın ve miktarına aldanıp çok atmayın. Yumuşayınca süzün ve zeytinyağlı birlikte biraz kızartın.
Tuzlu suya bandırılıp çıkartılır, iyice yıkanır ve kuruması için güneş ile buluşturulur.
İndirimli Fiyat: 20,00 TL.
Kabak çekirdeğinizi bir kurabiye veya fırın tepsisine yayın. Üst üste binmeden tek bir katmanda düzenlendiklerinden emin olun. Fırın rafını en alt konuma yerleştirin ve fırın tepsisini üstüne yerleştirin. Fırınınızı en düşük sıcaklığa ayarlayın ve 3 ila 4 saat bekleyin.
Bal kabağı yaklaşık %94 civarında su içerir. Bu nedenle kurutma sonucunda yaklaşık 15 kg bal kabağından 1 kg bal kabağı kurusu kalmaktadır. Kurutma esnasında üründeki su uçar ve ürünün özü kalır.
Bal kabağını kestikten sonra saklamak istiyorsanız ilk olarak kabukları soymalısınız. Sonrasında küçük boyutlara ayırıp güzelce yıkayın. Ardından kabakları iyice kurutup buzdolabı poşetine porsiyonlayın. Poşeti vakumladıktan sonra iyice düğümleyin ve buzluğa atın.
Kabakları iyice yıkayarak ince uzun dilimler halinde kesin. Kabak dilimlerini unlu karışıma iyice bulayarak, yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsiye aralıklı olarak dizin. Üzerine zeytinyağı gezdirin. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika boyunca pişirin.
Pul biber, nane, kekik ve tuz bir kasede karıştırılıp kabakların üzerine serpiyoruz ve iyice karıştırıyoruz. Zeytinyağını ilave edip tekrar karıştırıyoruz. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş fırın kabına kabakları diziyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kabaklar kızarana kadar pişiriyoruz.
3- Şeker ve baharatları ekleyip, kestiğiniz kapağı kapatın. 4- Pişirme kağıdı ile her tarafını paketleyip, önceden 220 derecede ısıttığınız fırında, kabağın büyüklüğüne göre yaklaşık 70-90 dakika aralığında kadar pişirebilirsiniz.
Balkabağı Şoklama Yöntemi İle Nasıl Saklanır? Balkabaklarını şoklayacaksanız önce sıcak suya atın, sonrasında soğuk suya koyun. Ardından suyunu güzelce süzdürüp buzdolabı poşetlerine yerleştirin. Bu şekilde buzluğa kaldırın.
Doğranmış, rendelenmiş, halka halka veya küp küp olacak şekilde dilimlenmiş taze kabakları dondurmak mümkün olmaktadır. Yazın mevsiminde doğru şekilde dondurulan kabakları kış mevsimi boyunca, tıpkı yaz aylarında olduğu gibi lezzetli bir şekilde tüketmek mümkündür.
Kabaklar tamamen yada alacalı olarak soyulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri