Islak bir tavuğu fırına attığınızda olacak tek şey, nem oranının artmış olmasından dolayı derisinin çıtırlaşmak yerine yumuşayıp yapış yapış bir hal almasıdır. Siz siz olun tavuğun içini ve dışını iyice kurulayın.
Ya koyduğunuz yüksek ateşte ya da orta ateşte tavuk etini çevirerek pişirmelisiniz. Tavanızın boyutundan fazla tavuk göğsü pişirmeyin. Tavayı istiflemeyin. Bu şekilde tavanın ısısını düşürür ve tavuğun içindeki suyu salmasına neden olursunuz. Tavuk göğsünü ne kadar çok pişirirseniz o kadar çok kuruyacaktır.
Bu da pişirme süresini ve enerji tüketimini azaltır. Fırında veya ocakta ilave bir soğutma fanının olması sayesinde ön yüzeyin soğumasıyla birlikte nem, en soğuk noktada yoğuşur ve sıklıkla su damlacıkları gözlemlenir.
Yemeğin suyunu çekmesi için ne yapılmalı? Tencerenin üzerine kağıt havlu veya temiz kuru bir bez koyup kapağını kapatın. Ocağın altını en kısık dereceye getirin. Tencerenin kapağını açmadan pilavın suyunu azar azar çekmesini sağlayın.
Tavuğu buzdolabından çıkarıp oda ısısına yaklaşması için serin bir yerde 15-20 dakika bekletmeniz gerekiyor. Çünkü tavuk buzdolabından çıktığı için fırına girer girmez ısıyı değiştireceğinden yeterli şekilde ısınamayacak ve nem oluşacağından derisi tekrar yumuşayacaktır.
İlgili 19 soru bulundu
Tavuğu fırında pişirmeden önce üzerine bir kat fırın kâğıdı yayın. Böylece kurumasını önlersiniz. Tavuk kanat pişirirken, etlerinizi yağa atmadan önce tuz ve karbonata güzelce bulayın. Bu tavuğun fazlalık nemini alır, kabuğunun çıtır çıtır olmasını sağlar.
Tavuklar temizlenip yıkanır ve bu sosa batırılır. Buzdolabında bir kaç saat dinlendirilir. Dinlendirme süresi ne kadar uzun olursa o kadar yumuşak ve lezzetli olur. Pişirileceği zaman marine malzemesinin fazlası süzdürülür ve tepsiye dizilir. 200 dereceye ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
Tavuk göğsünü pişirirken tavayı önceden ısıtmıyorsunuz
Tavuğu henüz ısınmamış tavaya koyarsanız tavuk göğsü suyunu kaybedecek ve sert kalacaktır. Aynı fırını önceden ısıtır gibi tavayı ısıtmak ise tavuk göğsünün yumuşacık olmasını, ağızda lokum gibi dağılmasını sağlar.
Tavuk kaç dk da suyunu çeker? Tavuk haşlama kaç dakika sürer sorusuna gelirsek, bu soru kullanacağınız tavuk etinin cinsinden tutun da ocak ısısına, hatta tencere türüne göre değişiklik gösterecektir ama bir bütün tavuğun ortalama 40-50 dakikada rahatlıkla haşlanabileceğini söyleyebiliriz.
Tad alma duyuları az gelişmiştir. Damakta bulunan yarık ağız boşluğunda negatif basınç oluşturamadığından tavuklar su içerken başlarını yukarı kaldırırlar.
Fırında yemeğin suyu nasıl çekilir? Özellikle fırında et pişirme sırasında başlangıçta yüksek ısı kullanılır; pişme süresinin sonuna doğru ısı düşürülür. Yüksek sıcaklıkla yiyeceğin üzeri mühürlenir ve bu sayede sıvıları içinde kalır.
Ovaladığınız limonun kabuklarını da aynı zamanda tavuğun içine ve üzerine rendeleyebilirsiniz. - Tavuğu fırında pişirecekseniz, fırına atmadan önce üzerine mayonez sürerseniz, içindeki yağ sayesinde çıtır çıtır bir tavuk elde edebilirsiniz. - Tavuk göğsünün eşit şekilde pişmesi için dövülmesini gerektiğini söylemiştik.
Fırın kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirelim. Üzerine tuz serpelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 45 dakika pişirelim. Kızardıktan sonra fırından alabilirsiniz.
Tavukları yıkayıp tencereye alın. Üzerine yıkayıp iri doğradığınız soğan, havuç ve kereviz saplarını ilave edin. Soğuk suyu, baharatları ve sarımsağı ekleyerek 1,5 saat etler pişinceye kadar(kaynamayacak usul usul pişecek). Tavuk suyunu süzüp soğutun ve buzdolabına muhafaza edin.
Fırın tepsimize tavukları koyuyoruz ve fırına veriyoruz. 180 – 200 derecede kızarıncaya kadar yaklaşık 1 saat pişiriyoruz. Pişirme derecesi ve özelliği fırından fırına değişebilir, kendi fırınınızı göz önünde bulundurarak ayarlayabilirsiniz.
- Tavuk eti orta ateşte ve içi çiğ kalmayacak şekilde iyi pişirilmelidir. Eti az pişirerek içini çiğ bırakmak veya çok uzun süre pişirme işlemlerinden kaçınılmalıdır. Tavuk eti, iç sıcaklığı 72 dereceye geldiğinde pişer.
Haşlanan tavukların üzerine yağ eklenir ve bir iki dakika kavrulur. Daha sonra üzerine soğan ve sarımsaklar da eklenerek kavrulur.
Tavuğu haşlamadan önce yapılması gerekenler
Bir başka yöntem olarak çiğ tavukları haşlamadan önce bir kaseye koyup üzerine su ve birkaç damla sirke ya da 1 yemek kaşığı limon suyu koyup 4-5 dakika bu şekilde bekletebilir, ardından durulayarak haşlanmaya hazır hale getirebilirsiniz.
Pişirirken tavuk nemini kaybeder ve sıkılaşır. Çiğ tavuk, lastik gibi veya titrek bir his verirken, pişmiş tavuk, sert hissetmeli ve dokunuşunuzdan geri dönmelidir. Tavuğunuzun hazır olup olmadığını test etmek için beyaz/berrak meyve suyu olup olmadığını kontrol edin.
Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla doldurmalısınız. Haşlama suyuna 1-2 tatlı kaşığı tuz ilave ederek bütün tavuk etinizin ve tavuk suyunun daha lezzetli olmasını sağlamayı unutmamalısınız. Pişirme işlemi boyunca tencerenin kapağını kapalı tutmalı ancak taşma ihtimaline karşı aralarda kontrol etmelisiniz.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır ve köy tavuğunun rengi sadece biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
Bütün tavuğu alacak büyüklükte bir tencere seçin ve tavuğu içine yerleştirin. Tavuğun üzerini geçecek şekilde su ilave edin ve bir yemek kaşığı tuz da eklemeyi unutmayın.
Borcamın üzeri açık bir şekilde 190 derecelik fırında tavukların üzeri kızarana kadar 35-40 dakika kadar pişirin. Pişince çıkarıp sıcak sıcak servis edin.
Bu yüzden tavuğu fırına koymadan önce dereceyi 180'e getirmek gerekmektedir. Böylece tavuklar kızarana ve suyu alana kadar 45 ila 50 dakika süre içerisinde fırında tutulur.
Bütün haldeki tavuğumuzun üzerine ovarak tereyağı sürmek de bu işin sırlarından biri. Özellikle iç kısmına ve deri kısmına ovarak süreceğimiz tereyağı lezzetine lezzet katacak ve fırında nar gibi kızarmasına neden olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri