Fırınızı ısıtmaya başlarken içi su dolu, ısıya dayanıklı bir kap koyduğunuzda o nem dengesi sağlanmış oluyor, ekmeğinizin içerisi yumuşacık pişiyor. Dışı da çıtır çıtır kalıyor. Bu sayede o hep hayalinizi kurduğunuz ekmekleri evlerinizde pişirebilirsiniz.
110 -140 ºC soğuk ve yavaş pişirme için uygundur. Yavaş yavaş pişmesini istediğiniz yiyecekler için fırını 150 – 160ºC'ye ayarlayabilirsiniz. 180 – 190- 200 ºC orta sıcaklıkta pişmesi gereken yiyecekler için idealdir. 220 – 230ºC hızlı ve yüksek ısıda pişirilmesi gereken yiyecekler içindir.
Temel olarak, çoğu fırına, sıcak havayı ve nemi dışarıya ileten çapraz akışlı fanlar kurulur – bu nedenle, kullanımdan sonra fırın kapağını açmak gerekli değildir ve bazı durumlarda zararlı bile olabilir.
Fırın, kapalıyken herhangi bir enerji tüketimi yapmaz ama içindeki ısı yemeğinizin pişmesini sağlar. 3. Fırınınızın tabanına ızgara, alüminyum folyo gibi metaller koymayın. Tabandaki yüksek ısı ve metaller fırın yüzeyinde kalıcı hasarlara neden olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Yemeği daha hızlı pişirmek ve suyunu kaybetmeden kurumasını önlemek istiyorsanız fırını fanlı bir şekilde çalıştırmanız gerekiyor. Bu yöntem rosto tarzı kızartılması gereken etleri pişirirken oldukça kullanışlı oluyor. Fırın fanı özellikle kavurma ya da tatlı yaparken ve ekmek pişirirken kullanmanız tavsiye ediliyor.
Fırının istenilen sıcaklığa gelmesini bekle.
Birçok fırının istenilen sıcaklığa gelmesi 10-15 dakika alır. Fırının eskiyse üzerinde farklı ısı derecelerini gösteren bir düğme bulunmayabilir; sadece açma kapatma düğmesi olabilir. Eğer öyleyse fırını çalıştır ve pişireceğin yemeği fırına koymadan 10-15 dakika bekle.
3. Çalışması bittiğinde fırının soğuması için kapağını açın. Bu yolla fırını havalandırmış ve kokuların içeride kalmasını önlemiş oluruz.
Fırın temizlendikten sonra ne zaman kullanılır? Temizlik işlemi bittikten sonra 10 – 12 saat fırının çalıştırılmaması tavsiye edilir. Temizlik işlemi bittikten sonra 10 - 12 saat fırının çalıştırılmaması tavsiye edilir.
Temizlik işlemi bittikten sonra 10 - 12 saat fırının çalıştırılmaması tavsiye edilir. Fırın çalıştırıldığında yaklaşık 40 dakika içerisine bir şey koyulmadan boş bir şekilde en yükse derece de çalıştırılmalıdır.
Fırının içine yerleştirilen fan, ısının eşit dağılmasına ve statik fırınların aksine birden çok yemeğin aynı anda ve oranda pişirmenize yardımcı olur. Böylelikle hem enerji hem de zaman tasarrufu yapabilirsiniz.
Dışı çıtır içi az pişmiş yemekler/yiyecekler elde etmek için kullanılan fanlı program bu nedenle özellikle kabarmasını istediğiniz kek, poğaça, börek gibi hamur işleri için uygun değil.
Fırın fanı, fırının içindeki sıcak havanın fırın her bir bölgesine eşit şekilde dağıtılmasını sağlar. Sıcaklık yemeğin her bir bölgesine ulaştığında hem yemeğin pişme süresi hızlanacak hem de yemek homojen şekilde pişecektir. Fırın fanı aynı zamanda yemeğin kurumasını da önler.
Ekmeğinizin fırında kabarmasını sağlamak için, pişirme esnasında üst ve alt fırın ısısını kullanın. Fan kullanmamaya özen gösterin, aksi durumda hamurun üstü çok çabuk kuruyacaktır.
Fırının altına su konur mu? Köftelerden akan yağların fırın tabanına dökülmemesi için de fırının en altına, içerisine bir miktar su koyduğunuz bir fırın tepsisi koymalısınız.
Buhar vermek için ankastre fırınların en altına metal tepsi yerleştirin. Ekmeği fırına attıktan sonra bir su bardağı kaynar suyu tepsiye boşaltın. Bu işlemi su ısıtıcısı veya çaydanlık ile yapabilirsiniz. Güvenli bir şekilde yapmaya özen gösterin ki eliniz yanmasın.
Elektrikli ankastre bir fırın bir saat boyunca çalıştığında ortalama olarak 2500 Watt enerji harcar. Haftada 3 kez fırın kullandığınızı varsayarsak tüketiminiz aylık yaklaşık olarak 12 TL'ye denk geliyor.
Birkaç kaşık karbonat ile biraz sirkeyi ya da suyu karıştırıp bir macun elde edin. Daha sonra temiz ve nemli bir bez ile bu macunu fırın yüzeyine uygulayın. Fırının kapağını kapatıp 1 gece kadar bekleyin. Ertesi gün fırın temizleyici ürünü sıkarak sünger ve fırça ile temizliği tamamlayabilirsiniz.
Fırını sıcakken temizlemeyin
Daha da kötüsü fırın sıcaksa alev almasına bile neden olabilir. Bu yüzden fırını sıcakken temizlemeyin.
Fırına konulan hamur, ilk aşamada hacminin yaklaşık 1/3'ü kadar ani bir kabarma gösterir. Buna "fırın sıçraması" denilir. Fırına konulan hamur içindeki su buharı ve diğer gazların hacmindeki ani artış, fırın sıçramasına neden olur.
Köftelerden akan yağların fırın tabanına dökülmemesi için de fırının en altına, içerisine bir miktar su koyduğunuz bir fırın tepsisi koymalısınız. Böylece köfteniz hem nemli bir ortamda pişip yumuşacık olacak, hem de fırınınız kirlenmeyecektir. Kek ve hamur işlerini pişirirken mutlaka ön ısıtma yapmalısınız.
Bazı ankastre fırınlar iki farklı pişirme bölmesine sahip olabilir, bu durumda iki tepsiyi aynı anda pişirmek mümkün olabilir. Ancak, genellikle tek pişirme bölmesi olan ankastre fırınlarda tek bir tepsinin kullanımı önerilir, çünkü bu, yemeğin daha homojen bir şekilde pişmesini sağlar ve fırının performansını artırır.
Ön ısıtma; fırın içerisine gıda koymadan önce 15-20 dakika maksimum (Max.) sıcaklıkta fırının çalıştırılması işlemidir. Bu işlemde sıcak ortama giren gıda yüzeyinde oluşan kabuk, gıda suyunun dışarı çıkmasını engelleyerek içeride kalmasını sağlar. Bu durum daha lezzetli bir pişirme deneyimi sağlar.
Böreğin çıtır çıtır olması içinse mutlaka böreği fırına vermeden önce fırınınızı belli bir süre ısıtmanız gerekir. - Börekler fırında 180 ile 200 derece arasında pişirilmelidir. Eğer fırın derecesini 180 dereceye ayarlamışsınız böreğini mutlaka 30 dakika boyunca pişmelidir.
Bu nedenle en uygun sıcaklıkların başında 180 derece gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri