Sıcak ekmek, soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır. Çünkü ekmek sıcak iken poşete konulduğunda nemlenir. Bu da ekmeğin küflenmesine neden olur. Sıcak havalarda küflenmeyi önlemek için ekmeğin buzdolabında saklanması tercih edilebilir.
Ekmeğinizi pişirmeden önce dinlenen hamur üzerine biraz su serpebilirsiniz. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı, yoğurt veya süt sürebilirsiniz. Eğer ekmeğinizin parlak bir kabuğu olmasını istiyorsanız, ekmeğinizi fırından çıkardıktan sonra biraz soğuk su ile fırçalayın.
Ekmeğinizi buzdolabına koymayın. Buzdolabına konan ekmek daha hızlı bayatlar. Ya oda sıcaklığında saklayın, ya da dondurucuya atın. Yeni pişmiş bir ekmeğin lezzetini anlamanın en iyi yolu üzerine ince bir katman tereyağı sürüp çok az tuz ekmektir.
Fırından çıkan ekmek sarılır mı? asla naylon poşete konmamalıdır, zira ekmekten çıkan su buharı naylon üstünde yoğunlaşarak ekmeği yumuşatacaktır. sıcak ekmek içi açıldıktan sonra derin bir nefes alıp koklamak suretiyle tereyağı sürmeye hazır hale getirilir. tercihe göre peynir, dometes, bal vs. konabilir.
Ekmeği su serpin ya da kabuğunu nemlendirmek için kabuğun üzerine bir buz küpü sürün. Ekmek somununu doğrudan fırın rafına yerleştirin. Ekmeği 12 ile 15 dakika arasında pişirin; tekrar yumuşamaya başladığından emin olmak için süre 12 dakikaya yaklaştığında ekmeği periyodik olarak kontrol edin.
İlgili 30 soru bulundu
Ekmeğinizin fırında kabarmasını sağlamak için, pişirme esnasında üst ve alt fırın ısısını kullanın. Fan kullanmamaya özen gösterin, aksi durumda hamurun üstü çok çabuk kuruyacaktır.
. Ekmeği poşetten çıkarın ve çözülene kadar buzdolabında bekletin (ekmek bütün halindeyse 1 gece, dilim halindeyse 2-3 saat). . Fırını 190 dereceye ısıtın ve ekmeğinizi 3-5 dakika 'tazeleyin'.
Fırından alınan hamur nasıl saklanır? Tüm mayalı hamurları, ağzı kapalı bir kabın içerisine yerleştirerek buzdolabında saklamanızı öneririz. Yumurtalı yaş mayalı hamurlar buzdolabında 1 gün, yumurtasız yaş mayalı hamurlar buzdolabında 2 gün, kuru mayalı hamur da buzdolabında maksimum 3 gün bekleyebilir.
Neden ekmekler buzdolabında saklanmamalı? Ekmek, buzdolabına girdikten sonra içindeki karbonhidrat molekülleri 'retrogradasyon' ya da daha Türkçe bir ifadeyle “geriye hareket” durumu yaşıyor. Bu durum da ekmeğin içindeki moleküllerin kristalize olduğu anlamına geliyor. Ekmek Şişmanlatmıyor!
Ekmek kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Gün içerisinde tüketilecek ekmeğin taze ve yumuşak kalabilmesi için; kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanması gerekir. Ekmeğin muhafaza edildiği ortam temiz tutulmalıdır.
Kurutulmuş Bayat Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır? Bayat ekmekleri genişçe bir kaba küçük küçük kopararak yerleştirin. 1-2 gün bu şekilde kurumaları için bekleyin. Kuruyan ekmeklerden galeta unu yapmak isterseniz bu aşamada 180-200 derecede ısıtılmış fırında 10-15dk fırınlayabilirsiniz.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
Buzdolabının soğutucu veya derin dondurucu kısımlarında kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Bu işlem bayatlama hızını arttırır fakat ekmeğin küflenmesini önler.
Pişirdikten sonra ekmeği hemen kesmeyin!
Hemen keserseniz içi hamur, hafif ıslak bir ekmekle karşılaşabilirsiniz. Tüm aşamalarda gösterdiğiniz sabrı piştikten sonra da gösterin. Ekmeğinizi oda sıcaklığında 30 dakika kadar mutlaka dinlendirin.
Eğer ekmekleri daha uzun süre saklamak istiyorsanız soğutup bezlerle fazla nemini aldıktan sonra streç filme sarın. Ardından hava almayacak şekilde kilitli poşetlere koyun ve buzluğa kaldırın.
Ekmekleri elektrikli fırında ısıtmadan önce fırınınızı 3-4 dakika kadar boşta ısıtın ve kapatın. Bayat ekmeklerinizi soğumakta olan fırınınıza koyun. Yaklaşık 5-6 dakika içinde fırın soğurken, ekmekleri de çok daha güzel bir şekilde ısıtır ve ekmeler tazeliğine geri kavuşur.
Ekşi mayalı ekmekler, sağlıklı içeriklerinde olduğu gibi saklama koşullarında da diğer ekmeklerden farklılık gösterir. Beyaz ekmeğe göre daha uzun ömürlü olan ekşi mayalı ekmek satınaldıktan sonra 3 gün bez torba içerisinde saklanmalıdır.
EKMEĞİ SOFRAYA TERS KOYMAK GÜNAH
Tacik kültürüne göre ekmeğin sofraya ters konması 'ubol' yani günah. Gelenek ve göreneklerine göre iki çeşit yastık var. Bunlardan birisi baş altı için diğeri ise sırta koymak veya üstüne oturmak için kullanılıyor.
3 güne kadar tüketilecek ise ekmek dolabı veya poşete koyarak erzak dolabınnda sakla. 1 haftaya kadar tüketilecek ise ağzı kapalı poşette buzdolabında sakla. 8-10 günden fazla tüketemeyeceksen paketleyip buzlukta sakla.
Yaş mayayla ve yumurtasız hazırladığınız bir hamursa mayalandıktan sonra, oda sıcaklığında (çok sıcak olmayan bir yerde) yaklaşık 3 saat kadar bekletebilirsiniz. Kuru mayayla yaptığınız hamuru ise oda sıcaklığında 4-5 saat kadar bekletebilirsiniz.
Daha önce söylediğimiz gibi mayalı hamur oda sıcaklığında maksimum 4 saat, buzdolabında ise maksimum 3 gün bekletilmelidir. 3. günün sonunda hamurda ekşimeler meydana gelir ve kıvamı bozulur. Bu yüzden mümkün olduğunca kısa sürede kullanılması önerilir.
Evet bu yöntem en bilineni. Ancak ertesi gün misafirlerinize taze taze hamur pişirmek istediğinizde ya da ertesi gün elinizin altında bir mayalı hamur olmasını istediğinizde dolapta hamur mayalandırma işlemi adeta hayatınızı kurtaracak. Üstelik bu şekilde 3 güne kadar taze bir şekilde dolapta kalabiliyor.
Mehmet Demirci, ekmeğin derin dondurucuya konarak uzun süre bayatlamadan saklanabileceğini söyledi.
Rüyada fırından sıcak ekmek alınması, para ve sağlığa işaret eder. Rüyada fırından alınan ekmek eğer çok sıcak ise o zaman bu rüya rüyayı gören kişinin yaşadığı bir hastalıktan kurtularak sağlığına yeniden kavuşacağı şeklinde tabir edilmektedir.
Ev yapımı ekmek fırın ve yapacağınız ekmeğe göre, önceden ısıtılmış 180 ila 200 derecede pişer. Ekmeğinizin fırında kabarmasını sağlamak için pişirme esnasında üst ve alt fırın ısısını kullanın. Fan kullanmamaya özen gösterin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri