kaynayan tencerede ki suda ters çevirip vakumlayın. Aylarca dolapta hiç bozulmadan kalacaktır. Serin yerde saklayarak muhafaza edebilirsiniz. Ben özellikle bu sıcaklarda buzdolabında muhafaza ediyorum.
Pişen domatesler sıcak sıcak kuru ve iyice yıkanıp kurulanmış kavanozlara doldurulur. Kavanozların kapağı sıkıca kapatılır. Ters çevrilerek vakumlanır ve bir gün böyle bekletilir.
Fırının ızgara teline domateslerin kesik kısmı yukarı bakacak şekilde dizin. Kurutma işlemi için fırının sıcaklığını 150 dereceye getirin ve domatesleri 3 saat pişirin. Yavaş yavaş kurutmak isterseniz de fırın sıcaklığını 60 dereceye ayarlayarak yaklaşık 8 ile 10 saatte domatesleri kurutabilirsiniz.
Elde ettiğiniz domatesi derin bir tencereye koyun ve ortalama 45 dakika orta ateşte pişirin. Daha sonra domates püresini süzgeçten geçirin ve ılıması için bekleyin. Domates suyunu karton bardaklara veya kaplara doldurun. Üzerini streç film ile örterek buzlukta muhafaza edin.
İlgili 33 soru bulundu
Taze domatesleri buzlukta saklamanın en pratik yolu tabii ki onları bütün halde saklamak. Bunun için yapmanız gereken domatesleri güzelce yıkayıp kurulamak. Hemen ardından sap kısmında yer alan yeşil kısmı bir bıçak ya da oyacak yardımıyla güzelce ayıklamak ve buzdolabı poşetlerine ya da kilitli poşetlere pay etmek.
Kabuğunu soymadan domatesleri halka halinde dilimleyin. Geniş bir tepsiye dilimleri dizin ve tepsiyi buzluğa koyun. Buzlukta donan dilimleri bir bıçak yardımı ile tepsiden ayırarak buzdolabı poşetine koyabilirsiniz.
Domateslerinizi önceden ısıtılmış 110 derecelik fırına verin. Yaklaşık 3-3,5 saat kadar fırında tutun. 1 saatin sonunda domateslerinizi ters yüz edin. Bu derecede pişirmemizin sebebi domateslerin yavaş yavaş sularını bırakarak kuruması.
Kurutulacak domateslerin yağmurlu bir günde ve yağmur sonrasında toplanmamış olmasına, size ulaşmadan önce ıslatılmamış ve su değmemiş olmasına dikkat edin. Su değen domatesler kurutulurken kararır. - Yeteri kadar pamuklu kumaştan yapılmış örtü (naylon ve sentetik örtüler hava aldırmadığı için kullanılmamalıdır).
Domateslerinizin küflenmemesi ve daha hızlı bir sürede kuruması için, geceleri domatesleri iç mekana alın. Geceleri sıcaklık düşeceği için dışarıda kaldığında, kuruma süresi uzar. Ertesi sabah olduğunda domateslerinizi yeniden güneşe çıkarın. Alt ve üst yüzeyleri kuruyana kadar kurutma işlemine devam edin.
Domatesleri kaynayan suya atın ve 1 dakika sonra çıkarıp soğuk su dolu bir kaseye alın. Domateslerin kabuklarını soyun, büyük parçalara kesip, içindeki çekirdekleri çıkarın. Koroplast Buzdolabı Poşetine yerleştirin. Havasını alarak kapatın.
orta hararetli ateşte en az 45-60 dk kaynatılır. Kaynatma süresi çok önemli. 45 dk pişirdim altını kapatayım demeyin, bu noktada domatesin su miktarı size yol gösterici olacaktır. Eğer çok suluysa biraz daha kaynatın.
Kullanılacak kavanozlar ve kapaklar önce akan suyun altında yıkanmalıdır. Sonrasında bir tencerede su kaynatılıp, kavanozlar ve kapaklar tencerenin içinde 15 dakika kaynatılmalıdır.
Domates sosu, kışlık menemen, domates konservesi, sarımsak ve fesleğen eklenen aromalı domates sosları, buzluğa domates atma ve listede göreceğiniz değişik değişik yöntemler… Damak zevkinize uyacağını düşündüğünüz bir yöntemi seçerek hazırlıklara başlayabilirsiniz.
Bunun için domatesleri geniş bir meyve tabağına ya da derin bir cam kasenin içine baş aşağı koyun. Yani sap kısımları aşağıda kalmalı. Baş aşağı saklanan domatesler, daha uzun süre taze kalacaklardır. Domatesin sap kısmı aşağıda kalınca, sapın bağlandığı noktadan daha az hava ve nem girecektir.
Domatesin bütün olarak saklanması çok yer kaplaması bakımından tercih edilmeyebilir. Derin dondurucusunda yer problemi olmayanlar için kolay bir yöntem ancak derin dondurucusunda yeteri kadar yeri olmayanlar domatesleri rendeleyerek veya sos yaparak konserve şeklinde saklayabilirler.
Kurutulan domatesler cam bir kavanozun içerisinde ve ya bez bir torbada da saklanabilir. Kurutulmuş domatesler bez bir torbada bozulmadan aylarca saklanabilir. Ayrıca cam kavanozların içerisinde de domatesler uzun bir süre bozulmadan kalabilir.
Bazı püf noktalarını temel alarak yapım aşamalarına yer verilebilir. Bu şekilde elde edilen domates kurusunu istediğiniz zamana kadar saklayabilirsiniz. Öyle ki domates kurusu bozulur mu merak edenlere de hayır yanıtı verilir. Bozulması mümkün olmayan yiyeceklerden bir tanesidir.
Kuru domates yemeklerde ya da kahvaltılıklarda direkt olarak tüketebilir. Dilerseniz sandviç aralarına da koyulabilir. Bunun dışında salatalarda, kızarmış ekmeklerin yanında ya da peynirle de yenebilir. Tüketim alternatiflerinden hangisini seçeceğiniz tamamen damak zevkinize kalmıştır.
Domatesleri yıkayın süzgüye alın, boyuna boyuna doğrayın, yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizin ,ortalarına birer çimdik tuz koyun, önce 200 derece fırında 20 dk tutun ,sonra 180 derecede 30 dk tutun,sonra 150 derecede 3-4 saat tutun, ara ara domatesleri kontrol edelim ,yanmasın havlu kağı serdiğimiz tepsiye alt ...
Fırında domates közleme yapımında; 6 adet büyük boy domatesi kabuğu ile birlikte 4 eşit parçaya kesin. Kestiğiniz domates dilimlerini fırın kabı içine dizin. Daha sonra domatesleri önceden ısıtılmış 190 derece fırına verin. Domatesleri yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirin.
Kullandığınız domateslerden çıkan kabukları parçalara ayırın. Hava durumu ve yeriniz müsaitse, güneş alan bir yerde tamamen kuruyana kadar bekledin. Mümkün değilse veya daha hızlı olmak istiyorsanız fırında içindeki tüm sıvıyı kaybedinceye kadar pişirin. Soğumasını bekleyin.
Domatesleri yıkayıp kabuğunu soymadan doğruyorum küçük küçük küp şeklinde. Birer pişirimlik saklama poşetlerine koyup pipetle havasını alıyorum. Bu şekilde dondurucuya yerleştiriyorum. Kullanacağım zaman buzluktan çıkarıp çözülmeden öylece atıyorum tencere/tavaya.
Nitekim dondurulmuş domates dilimleri çözülünce, adeta ezilmiş gibi bir nitelik kazanarak dokusunu tümüyle kaybetmektedir. Hatta "130 ppm Ca/taze ağırlık" düzeyindeki kalsiyum uygulaması bile dokuyu önemli düzeyde etkilemediği saptanmıştır. Bu nedenlerle halen domatesler, hemen hemen hiç dondurulmamaktadır.
Buzdolabı poşeti ya da saklama kaplarının içinde derin dondurucuya koyabilirsiniz. İçeride hava kalmadığına emin olmalısınız. Haşlanıp soğutulmuş sebzeleri dondurucuya koymadan önce çok iyi süzmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri