Fındık, fıstık, bademleri açtıktan sonra tazeliğini kaybetmeden korumak için havayla temas etmesini engellemek gerekir. Bunun içinde hava almayan cam kavanozları tercih etmek daha doğru olur. Böylece kuruyemişleri hava almadan aylarca tazeliğini koruyabilirsiniz.
Kuruyemişler, kapalı kapların içerisinde uzun süre saklanabilir. Hava ile etkileşime girmesi, raf ömrünü kısaltır. Kuruyemişleri cam kavanozlara veya buzdolabı poşetine doldurarak ağızlarını kapatın. Serin, kuru ve güneş görmeyen bir yerde muhafaza edebilirsiniz.
Bayatlamış kuruyemişlerin tazeliğine kavuşabilmesi için yapılabilecek en etkili yöntemlerden bir tanesi, yağsız teflon tavada kavurmaktır. Bu işlemi kısık ateşte uzun süre yapınız. Kısık ateş kuruyemişlerin yanmasını da önlemektedir.
Kuruyemişlerin taze olarak tüketilmesi, besin değerinin yitirilmemesi oldukça önemli bir noktadır. Bu nedenle kuruyemişleri mutlaka hava almayacak cam saklama kaplarında muhafaza etmeniz yeterli olacaktır.
Paketi açılmış kuruyemiş ürünleri, buzdolabında hava almayan kilitli buzdolabı poşetlerinde uzun süre saklanabilir. Uzun süre ısı ve ışığa maruz kalan kuruyemiş,baharat ve bakliyat ürünleri, çabuk bayatlar. Işık almayan ve serin bir yerde muhafaza etmeniz ideal saklama yöntemi olacaktır.
İlgili 25 soru bulundu
Taze Antep Fıstıklarının güneşte kurutulması esastır. Kuruyan Antep Fıstığı yaklaşık olarak bir yıl kuru yerde muhafaza edilmesi şartıyla bekletilebilir. Kısacası Antep fıstığı saklarken hava koşullarına dikkat edilmesi gerekir. 0 ile 10 derece arasında olan bir yerde Antep fıstıkları güvenle saklanabilir.
Kuruyemişler de eğer birkaç ay içinde tüketilmeyecekse buzdolabında saklanmalı. Zira kuruyemişler oda sıcaklığında dört ay kadar bir süre, bir yıl kadar buzdolabında, hatta bir yıldan biraz daha uzun süre derin dondurucuda taze olarak saklanabilir. Bunun sebebi de çok çok az sıvı içermeleri.
·Kuruyemişleri bir cam kavanoz içerisine alın içinde hava kalmayacak şekilde doldurun. Kavanozun kapağını hava almayacak şekilde kapatın ve buzdolabına kaldırın. Kavanoz içerisinde hava almadan soğuk ortamda uzun süreli saklanabilir.
Yağ asidinden dolayı oksijen, nem ve sıcaklık bozulmalarına sebep olur. Serin ve kuru alanda saklamanız gereken kuruyemişleri tükettikten sonra hava almayacağı şekilde paketlemeniz gerekmektedir. Açık unutma ihtimaline karşı yiyeceğiniz miktarda kuruyemişi alıp hemen serin ve kuru yere kaldırmanız ömrünü uzatır.
Yerfıstığı hasat edildiğinde meyveleri % 35-60 nem içerir. Bu nedenle yerfıstığının uzun süre bozulmadan (özellikle aflotoksine karşı) depolanması için, ürün depoya konmadan önce nem oranı kabuklu olarak % 9'un, iç olarak %7'nin altına düşmelidir. Kavrulmuş fıstıklarda rutubet miktarı % 1,5-2'yi geçmemelidir.
Derin dondurucuda kuru yemiş nasıl saklanır? İşte detaylar: Fındık, fıstık gibi kuru yemişleri ağzı iyice kapatılarak kapalı plastik torbalara koyup derin dodurucuda saklaya bilirsiniz.
Açıldıktan sonra ise bir ay içerisinde tüketilmesi gerekir. Buna karşın buzdolabında saklanan ürünler açılmadığı sürece bir yıl, açıldıktan sonra 3 ila 4 ay kadar bozulmadan saklanabilir. Yüzde yüz oranında fıstık içeren ezmeler ise oda sıcaklığında çok daha hızlı bozulmaktadır.
1- Taze Kuruyemişi Anlamanın En Kolay Yolu: Tadı
Taze kuruyemiş, tadından anlaşılabilir. Bayat kuruyemişler, acı bir tada sahiptir. Bunun nedeni, kuruyemiş çeşitleri içindeki yağ dengesinin kaybolmasıdır. Yağ dengesi kaybolan ürünler, bozulmaya başlayan ürünlerdir.
Tuz, nemi çektiğinden evde yağlı tohumları saklarken iri tuz kullanılmalıdır. Yer fıstığı, fındık, diğer fıstıklar, ceviz, nemli ve sıcak yerlerde saklandıklarında küflenirler. Bu nedenle yağlı tohumlar, serin yerde saklanmalıdır."
Paketi açılmış olan çerezler ısı ile oksijen ve nem gibi sebepler yüzünden kısa bir sürede hem bayatlamaya hem de bozulmaya başlar. Çerezlerin tazeliklerini uzunca bir süre koruması için mutlaka hava almayan kaplar ya da poşetler içerisinde ve özellikle buzdolabında saklanması gerekir.
Nem derecesinin yüksek olduğu yerlerde Antep fıstıkları nemlenir ve bozulur. Dalından koparılan Antep fıstığı uzun süre taze kalmaz. Bunun için fıstıkların kurutulması şarttır. Taze Antep Fıstıklarının güneşte kurutulması esastır.
Toz fıstık ezmesi de kiler gibi serin, kuru ve karanlık bir yerde saklanmalıdır.
Besinlere eklenen tuz mikroorganizmalara karşı koruyucu, ağırlık dengeleyici (ürünün kaybettiği neme karşılık tartıda kayıp yaşamayı önleyici) ve aroma artırıcı etkinlik gösteriyor. Kabuklu yer fıstıkları olgunlaştıktan sonra hasat ediliyor.
Karaciğer kanserine yol açan aflatoksin içerdiği için, bayat ve küflü kuruyemişlerle baharatlardan uzak durulması uyarısı dile getirildi.
Ürünleri doğru saklama koşulları altında ortalama olarak 6 ay içinde tüketmenizi öneririz.
Badem ve fındığı 8-12 saat, cevizi ise 4 saat suda bekletmek kuru yemişleri fitik asitten arındırmak için uygun sürelere örnektir. Kuruyemişleri ıslattığımızda içeriğindeki fitik asit oranı büyük ölçüde azalır ve bu işlemle kuruyemişlerin biyo yararlanımını arttırmış oluruz.
Öncelikle güvenin neden oluştuğunu öğrenmeli, güvelenen tüm tahıllarınızı ve kuru bakliyatlarınızı ne yazık ki çöpe atmalısınız.
Bu yüzden ışık almayan serin bir yerde saklamanız kuruyemişlerin daha taze kalmasını sağlar. ⇒ Ayrıca evde bulunmayacağını dönemde evde bulunan kuruyemişlerin bozulmaması için buzdolabı poşetine koyup ağız kısmını hava almayacak şekilde kapatıp derin dondurucu da muhafaza edebilirsiniz.
Kuruyemişlerin ısıya ve ışığa maruz bırakılmaması, kuru ve serin bir ortamda saklanması gerekir. Doğru yöntemlerle paketlenmiş olan fındık çeşitleri bir yıl boyunca tazeliklerini ve vitaminlerini korurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri