Enerji kaynağı olarak göz dolduracak ev yapımı fıstık ezmesi hem sofradaki hem de buzdolabındaki yerini uzun süre koruyacaktır. Bu önemli gıdayı sadece ekmek üzerine sürmekle yetinmeyip, tatlı tariflerinin de vazgeçilmezi haline getirebilirsiniz.
Fıstık ne kadar küçük parçalara ayrılırsa ayrılsın kuru bir gıda olduğu için akışkan bir gıdaya nasıl dönüşüyor diye düşünebilirsiniz. Ancak fıstık öğütüldüğünde içindeki yağlar serbest kalır. Dolayısıyla ortaya bir fıstık yağı çıkmış olur. Fıstık ezmesi kavanozlanıp zamanla oturduğunda yağ üste çıkar.
Fıstık ezmesini tüketmek için birçok seçenek bulunur. Tek başına tüketilebileceği gibi çay ve kahve yanında tüketilebilir. Süt yanında tüketebilirsiniz. Bir dilim ekmek üzerine bir miktar sürerek yiyebilirsiniz.
Kabuğu soyulmuş fıstıklar yanmaz tavada kısık ateşte beş dakika, sürekli karıştırarak kavrulur. Mutfak robotuna alınır iyice çekilir, zeytinyağı ve bal eklenerek beş dakika (ara ara durdurularak çalıştırılır) kıvam alması sağlanır( bal yerine pekmez, yada pudra şekeri kullanabilirsiniz).
İlgili 33 soru bulundu
Kıvamını, aromasını ve tatlılık oranını istediğiniz gibi ayarlayabildiğiniz için bundan sonra hazırını pek eve sokmak istemeyebilirsiniz :) Ben evde kestane balı olduğu için onunla tatlandırdım. Siz çiçek balı, pekmez, hurma özü, keçiboynuzu özü gibi eklemelerle de istediğiniz gibi tatlandırabilirsiniz.
1 yemek kaşığı şekersiz fıstık ezmesi tokluk sürecini uzatmakta, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olarak yağ yakımını hızlandırmakta. Yağ içeriği ve kalorisi yüksek bir besin olmasına rağmen içerdiği sağlıklı yağlar, protein, vitamin ve mineraller sayesinde bir çok olumlu etkiye sahiptir.
Antrenman sonrası hasar gören kas hücrelerinin onarımı ve yeni hücre sentezi için ihtiyaç duyulan proteini sağlar. Antrenman öncesi için de kaliteli bir enerji kaynağı olan fıstık ezmesi, içerdiği potasyum ve arjinin sayesinde antrenman sonu kas ağrılarının azalmasına da yardımcı olur.
Badem ve kaju ezmelerine benzeyen fıstık ezmesi ekmeğe, tosta veya krakerlere sürülüp sade yenilebilir, ya da fıstık ezmeli reçelli sandviç yapmak için kullanılabilir.
Fıstık ezmesinin bozulup bozulmadığını anlamanın en iyi yolu kokudur. Keskin, acı ve ekşi bir kokuya sahipse fıstık ezmeniz muhtemelen bozulmuştur. Bunun yanı sıra bozulmuş ezmeler, kuru ve sert bir yapıya sahip olacaktır. Fıstık ezmesinin tadında yaşanan değişiklikler de bozulup bozulmadığını anlamanıza yardımcı olur.
Fıstık Ezmesi Protein Oranı Analiz Edilmeli
Sporcular fıstık ezmesi satın alırken çoğu zaman fıstık ezmesini içindeki protein oranının yüksek olması nedeniyle tercih ediyor. Fakat her fıstık ezmesi aynı protein oranına sahip olmayabilir. Bazı ezmelerde yağ oranı daha yüksek olabilir.
Yer fıstığı tohumunun yağı alındıktan sonra geriye kalan küspesi, yüksek oranda protein içerdiği için bebek maması yapımında kullanılır. Bu yağ ayrıca yer fıstığı yağı kapsülü gibi gıda takviyeleri şeklinde de kullanılır. Yağ olarak satılan besin takviyesinden, günde bir ya da iki tatlı kaşığı içilebilir.
Şekersiz fıstık ezmesi içerisinde katkı maddesi, doymuş yağ gibi vücuda zarar veren maddeler bulunmaz. Bu maddelerin birçoğu açlık hissini artırdığı için kilo alınmasına neden olur. Ancak şekersiz fıstık ezmesi içerisinde bulunan yüksek lif ve protein sayesinde uzun süre tok tutar.
100 gram fıstık ezmesi 588 kaloridir. Bu değerlere baktığımızda fındık ezmesinin daha fazla kilo aldırdığı söylenebilir.
Fıstık ezmesi diyet listesinde kahvaltıda iki yemek kaşığı kadar fıstık ezmesinin yanında da 1 dilim kepekli ekmek tüketmelisiniz. Şekersiz olmak kaydı ile çay içebilirsiniz. Öğle menüsünde de 3 yemek kaşığı fıstık ezmesini ekmeksiz tüketip üzerine 2 su bardağı su içmelisiniz.
Yulaf kompleks karbonhidrat kaynağı olarak birincil enerji kaynağı olacaktır. Antrenmanlardan önce tüketildiğinde performansı olumlu etkileyebilir. Fıstık ezmesi de aynı faydayı sağlayabilir. Fıstık ezmesi ise günün her saatinde tüketilebilir.
Fıstık ezmesi, kas yapımına destek veren bir protein kaynağıdır. Özellikle düzenli spor yapanlar, kaslarının büyümesi için yüksek miktarda proteine ihtiyaç duyar. Her 100 gramında yaklaşık 25 gram protein olan bu yiyecek, zengin bir besindir.
Eğer bitkisel protein ağırlıklı beslenmeyi tercih ediyorsanız, spor yapıyorsanız ve daha lifli besinler tercih ediyorsanız; önceliğiniz fıstık ezmesi olabilir. Az yağ tüketmek istiyorum, kalorisi daha düşük olsun ve ben tam bir fındık tutkunuyum diyorsanız o zaman fındık ezmesi sizin için harika bir besin olacaktır.
Özellikle sağlıklı olması, trans yağ ve doymuş yağ içermemesi, diyetlerde tercih edilmesine olanak sağlamaktadır. Yağ oranı düşük ve protein bakımından zengin olması da diyet yapan kişiler tarafından sık tercih edilmesine neden olur. Protein içermesi, tok tutması ve açlık hissettirmesi yönünden oldukça önemlidir.
Üstelik de sizi egzersiz boyunca tok tutacağı için egzersiz sonunda yediğinizde aşırıya kaçmayacaksınız. Kahvaltınıza eklediğiniz fıstık ezmeniz gün içerisinde de canınızın tatlı çekmesini engelleyecektir. Bu da demek oluyor ki gün sonunda enerjinizi tüketip şekerlemelere sarılmayacaksınız.
En iyi fıstık ezmesi markaları arasında yer alan Fitnut, içerisinde ekstra yağ, şeker, tuz ve katkı maddesi bulundurmaz. Saf fıstık ezmesi tadı arıyorsanız ürünü kahvaltılarınızda ve ara öğünlerinizde güvenle tüketebilirsiniz. Tamamen doğal ürün, yerli fıstıklardan üretilir ve içinde domuz yağı ve türevleri yer almaz.
İçine tahin ilave ettik ve tok bir fıstık ezmesine ulaştık , Fıstık ezmesinin içinde kullanılan çok özel ve sağlıklı malzemeler ile sağlıklı ve lezzetli özel bir ezme.
Fıstık Ezmesi (İşlenmemiş Markalar): Buzdolabında
Kimi zaman doğal fıstık ezmesi olarak da adlandırılan fıstık ezmesinden kasıt yalnızca yer fıstığından yapılandır. Haftalarca oda sıcaklığında bekletilen yağlar acıyıp bozulacağından bunları saklamanın en iyi yolu buzdolabına koymaktır.
Fıstık Ezmesi Tarifi Nasıl Yapılır? ilk önce fıstıkları robotta konur toz oluna kadar çekilir. Üzerine pekmez ve süt ilave edilir ve 5-6 dk robotta çekilir ve servis edilir. Afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri