Kullanıcılar telefonlarını aldıktan sonra fabrika çıkışında bulunan bu enerji bitirmelidir. Ardından yeni telefonun ilk şarj işlemini gerçekleştirmek gerekecektir. Yeni alınan telefonların ilk şarj süresi 6 saat ve üzeri olabilir.
Cihaz şarjı minimum %30'a geldiğinde şarj etmeli ve %80'e geldiğinde ise şarjdan çıkarmalısınız. Son olarak büyük bir alışkanlık olan gece yatarken telefonu şarjda bırakmak oldukça zararlıdır. Bu alışkanlık nedeniyle telefonunuz %100 dolacak ve batarya performansınız zamanla düşecektir.
Li-ion pillerde hafıza etkisi yoktur, dolayısıyla şarj etmek için tamamen boşalmasını beklemek gerekmez. Gönül rahatlığıyla istediğiniz seviyede şarja takabilirsiniz. Yeni alınan telefon kullanılmadan evvel 8-12 saat arası şarj edilmelidir iddiasının kaynağı da aynı.
Telefonunuzun pili bitip kapanana kadar şarj etmeyin. Bu da lithium-ion pillerle ilgili bir başka mittir. Telefonunuzun bataryası tam olarak bitmeden şarja takmak ona zarar vermez, aksine faydalı bile olabilir.
%0 ile %20 ve %80 ile %100 aralığında kesinlikle telefonunuzu şarjdan çekmemelisiniz. Orijinal şarj aleti ve şarj kablosu kullanmalısınız. Şarjınız tamamen dolduktan sonra, saatlerce telefonu şarjda bırakmamalısınız. Telefonunuzun şarjı tamamen bitmeden telefonunuzu şarja takmalısınız.
İlgili 34 soru bulundu
Ardından yeni telefonun ilk şarj işlemini gerçekleştirmek gerekecektir. Yeni alınan telefonların ilk şarj süresi 6 saat ve üzeri olabilir. Özellikle yeni nesil iyon lityum bataryalar için 6 saat cihazın tam kapasite dolması için yeterli bir süredir.
Eğer telefonunuz sıfır ise tavsiyem tamamen pilini bitirip sonrasında takmanızdır, sonrasında %30-%40 civarlarında şarja takarsanız bataryanızın ömrünü en verimli şekilde kullanırsınız.
Pil teknolojisindeki ilerlemeye rağmen, tüketicilere yeni akıllı telefonlarını ilk kez kullanmadan önce en az 8 saat şarj etmeleri söyleniyor. Bunun nedeni, telefonunuzun maksimum kapasitesinde (yüzde 100) şarj olmasını ve sonraki her şarj döngüsünde bu seviyeye ulaşabilmesini sağlamaktır.
Düzgün doldurup yine düzgün boşaltmazsa, pil kısa bir sürede sorun çıkartmaya başlar. Bu sadece telefon bataryası için değil, bilgisayar bataryası için de geçerli. Yüzde 50'iken veya yüzde 80'iken 'telefonum boş kalmasın' diyerek yine şarja takıyorsanız, bataryanızı öldürüyorsunuz anlamına gelir.
Akıllı telefonların sahip olduğu yazılımlar, bataryanın tam dolup dolmadığını anlayabilecek seviyedeler. Bununla beraber cihaz, batarya tam dolduğu sırada, yani şarj yüzde 100'e ulaştığında otomatik olarak enerji akımını keser. Dolayısıyla telefonu gece boyunca şarjda bırakmak, zararlı değildir.
Cep telefonları %50'nin altına düştüğünde şarja takılmalıdır. Daha verimli bir şarj içinse, %30 civarındayken telefonunuzu şarja takmanız gerekir. Şarjın tamamen doldurulması yerine, %70 ya da 80 civarındayken şarjdan alınması bataryanız açısından en verimli yaklaşım olacaktır.
Bu bataryaları %20 ile %90 arasında tutmak en iyisidir ömrü için. Ayda bir kere de %0'a indirip sonra tam doldurursan en uzun ömrü elde edersin. %90'a şarj etmek, bunu kontrol altında tutmak zor fakat sana tavsiyem şarjını mümkün olduğunca %20'nin altına düşürme.
Battery University'e göre, pil voltajındaki her 0.1V'luk düşüş, döngü ömrünü iki katına çıkarır. Bu nedenle telefonunuzu %30 - %80 aralığında şarj etmeniz voltajı daha düşük tutar ve pilin ömrünü biraz uzatabilir. Li-ion piller için daha kısa ancak düzenli doldurma uzun tam şarj döngülerinden çok daha iyidir.
Yeni model akıllı telefonlarda telefonu şarja takmak için tamamen bitmesini beklemenize gerek yok. Dilediğiniz zaman şarja takabilirsiniz. Hatta batarya ömrünü korumak için %20 altına inmeden şarja takmanız tavsiye ediliyor. Bunun dışında da mutlaka orijinal şarj aleti kullanmak gerekiyor.
En İyi Cevaplar. Yeni nesil bataryalarda, 20 iken tak. 5 iken takma gibi bir durum yok. Şarjı tam bitirmeden takıp, 100 olunca çıkarmak veya 40-50-60 olunca takmak, bataryanın ömrünü biraz daha uzatır.
Şarj etmek için de şarjınızın çok azalmasını beklemenize gerek yok. 40-60-70 gibi seviyelerde gördüğünüzde sık sık şarj edebilirsiniz. 80 üstündeyken tekrar şarja takmayın.
Genel olarak modern akıllı telefonlar için şarj sırasında telefonun kullanılmasından kaynaklanan bir tehlike yoktur. Pil için uygun koruma sağlanıp telefonun aşırı ısınması önlenerek şarj sırasında kullanım için uygun bir şekilde tasarlanmıştır.
Bilgisayardan şarj olursa 2 saat.. Prizden şarj olursa 30-45 dk.. Pilin özelliklerine göre değişiyor...
5000 mAh kapasitesinde bir bataryası bulunan 'Oppo Realme 5i'; tek şarjda 49 saat konuşma, 32 saat müzik dinleme ve 19 saat video izleme deneyimi sunmayı vadediyor. Ters şarj özelliği de bulunan telefonda kullanıcılar, diğer cihazlarını da şarj edebiliyor. Bu sayede cihaz, şarj istasyonu gibi kullanılabiliyor.
Özellikle yüzde 20'nin altına düşmesine izin verilen batarya kapasitesi, ileride sorunlara yol açabiliyor. Her ne kadar akıllı telefonların günlük kullanımda tam şarjı önerilmese de ayda bir kez tamamı boşalmış bir bataryanın yüzde 100'e kadar şarj edilmesi, faydalı olarak görülüyor.
iPhone'unuzu ayarladığınızda veya iOS 13 ya da sonraki bir sürümüne güncellediğinizde İyileştirilmiş Pil Şarjı özelliği saptanmış olarak etkindir. Özelliği kapatmak için Ayarlar > Pil > Pil Sağlığı ve Şarj Etme'ye gidin ve İyileştirilmiş Pil Şarjı'nı kapatın.
iPhone'unuz şarj olurken biraz ısınabilir. Yazılım, pilinizin ömrünü uzatmak için, pilin çok ısınması durumunda aygıtın yüzde 80'in üzerinde şarj olmasını engelleyebilir. iPhone'unuz soğuduğunda şarj olmaya devam eder. iPhone'unuzu ve şarj aygıtınızı daha serin bir yere götürmeyi deneyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri