Tohumunda yaklaşık olarak %45 ile %60 oranlarında yağ bulunur. Çok yağlı olduğu için yer fıstığı yemiyorsanız, bunu bir kere daha düşünmelisiniz. Çünkü yoğun miktarda potasyum, sodyum, protein ve magnezyum barındıran yer fıstığı aynı zamanda E ve B vitamini bakımından da zengindir.
Yer fıstığının kalorisi yüksektir ve çok fazla tüketilmemesi gerekir. Yağ bakımından zengin bir besin kaynağı olan yer fıstığının aşırı tüketimiyle kilo alımı mümkündür. Bu nedenle yer fıstığı tüketilirken bir sınır koyulması ve mutlaka kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerekir.
Yağ içeriği %44-56 arasında değişir ve esas olarak çoğu oleik ve linoleik asitlerden oluşan tekli ve çoklu doymamış yağlardan oluşur. Yer fıstığı iyi bir protein kaynağıdır. Protein içeriği, toplam kalorisinin %22-30'u arasında değişir ve yer fıstığını bitki bazlı protein için harika bir kaynak yapar.
Yer fıstığının tohumunda %45 ile %60 oranında yağ bulunur. Bünyesinde bulundurduğu fosfolipidlerin az olması nedeniyle yer fıstığı yağının rafine edilmesi, özellikle pamuk yağına oranla çok daha kolaydır. İçerik olarak zeytinyağına en yakın yağ çeşididir ve yüksek oranda oleik asit içerir.
İyi bir protein kaynağı olmasının yanı sıra pek çok vitamin ve mineral çeşidi açısından da doğal bir kaynak olarak kabul edilen tuzlu yer fıstığının yağ oranı bir hayli yüksek seyreder.
İlgili 32 soru bulundu
Yer fıstığı kilo verme hızını arttırmaktadır. O nedenle yer fıstığı önemli bir atıştırmalık olarak ön plana çıkar. Besin değeri oldukça yüksek olan yer fıstığı spor yapanlar ve diyette olanlar için tüketilebilecek en faydalı fıstık çeşididir.
Yer fıstığının kalorisi, 100 gramlık bir üründe 567 kaloriye tekabül etmektedir. Kalori açısından zengin olmasına rağmen yer fıstığının kilo yapmamaktadır. Bu nedenle yer fıstığını gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.
Ortalama 8-10 adet fındık ya da badem, 1-2 tam ceviz, 6-7 fıstık 1 tatlı kaşığı sıvı yağa eşdeğer kabul edilir. Kilo problemi olmayan yetişkinlerde bu miktarlar yeterlidir. Kilo kontrolü sağlamaya çalışanlarda ise yağ tüketimi ayarlanmalı ve buna göre yağ azaltarak kuruyemiş miktarları ayarlanmalıdır.
Siirt fıstığı özellikleri Antep fıstığı gibi yağlı ve kalorili değildir. Bir çok benzer kuruyemişler kadar kalori içermediği anlaşılmıştır. Uzmanlar 100 gram Siirt fıstığı 500 kaloriye denk geldiğini belirtmektedirler.
İçeriğindeki B vitamini, magnezyum ve diğer mineraller metabolizmayı artırarak yağ yakımını hızlandırabilir. Yer fıstığı aynı zamanda yağ kaybını artıran oleik asit gibi sağlıklı yağlar içerir. Bu sağlıklı yağlar, vücudun yağ yakmasına yardımcı olur ve kilo kaybına katkıda bulunur.
Yer fıstığı günde ne kadar yenmeli
Yer fıstığının faydalarını görebilmek için haftada 4-5 gün 1 avuç tüketebilirsiniz. Eğer fıstık ezmesi şeklinde tüketiyorsanız, şekersiz fıstık ezmelerini tercih etmeye özen gösterebilirsiniz. Böylelikle şeker alımının önüne geçebilirsiniz ve kilo problemlerini önlemiş olursunuz.
Dengeli tüketilen yer fıstığı kansere, cilt hastalıklarına, kalp hastalıklarına, saçlara, depresyona ve daha birçok olumsuz durumlara karşı iyi geldiği bilinmektedir. Aynı zamanda kemiklerin güçlenmesini, hafızanın güçlenmesini, yaraların iyileşmesini, safra taşları oluşumlarının engellenmesini sağlar.
olan Antep fıstığı yüksek yağ içeriğine sahip bir besindir. Ancak, bu korkulacak bir şey değildir; çünkü, kalp hastalıkları ile ilişkilendirilen yağlar, sağlıksız olan doymuş yağlardır. Antep fıstığının içerdiği yağlar, kalbi koruyan tekli ve çoklu doymamış yağlardır.
Kulağa garip gelse de kalori bakımından fazla olan yer fıstığının doğru miktarda tüketildiğinde kilo vermeyi kolaylaştırdığı kanıtlanmış. Yaklaşık 32 tane yer fıstığı hem 164 kalori olması hem de 14 gram yağ olmasına rağmen kilo vermeyi kolaylaştırıyor.
Kalori miktarı yüksek olan bu besin, uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Ara öğünlerde ölçülü şekilde tercih ederseniz; kaçamak öğünlerden kendinizi uzaklaştırabilirsiniz. Uzun bir süre tok tutma etkisi sayesinde, daha dengeli beslenmiş olursunuz.
Antep fıstığı: Antep fıstığı kalorisi yüksek bir kuruyemiş olsa da ölçülü miktarda tükettiğinizde yemek yeme isteğinizi azaltıp uykunuza geri dönmenize yardımcı olacaktır. Antep fıstığında yoğun olarak bulunan melatonin de uyumanıza yardımcı olacak bir besin maddesidir.
Endüstriyel değeri yüksek Antep fıstığı, uygun miktarlarda yenildiğindee vücudun ihtiyacı olan tüm vitamin, mineral ve proteinleri sağlıyor. Diğer kabuklu yemişlere göre düşük bir yağ ve enerji içeriği olan Antepfıstığı, antioksidan özelliği ile ön plana çıkıyor.
Fıstığın daha yağsız olması insan vücudu için oldukça önem arz etmektedir. Ayrıca Siirt fıstığının içerisinde bulunan kalsiyum, demir, fosfat ve potasyum oranları Antep fıstığına oranla daha fazladır. Bu nedenle Siirt fıstığı insan sağlığı için daha çok tercih edilmektedir.
Özellikle kuru fasulye ve soya fasulyesi gibi yer fıstığı da gaz yapan besinler arasında yer almaktadır. Ayrıca yer fıstığının çok fazla tüketilmesi fazla kilo alımına sebep olabilmekte ve cilt sorunlarına neden olabilmektedir.
Kızartılmış mısır fıstığı, kavrulmuş mısır fıstığından daha fazla yağ içeriğine sahiptir. Mısır fıstığı diğer kuruyemişler kadar sağlıklı değildir, ancak yine de bazı beslenme faydaları vardır.
1) Kalp Dostu Fındık
Fındık, her yönüyle sağlık dostunuz olacak. Uzmanlar fındığın kanser düşmanı, bağışıklık dostu olduğunu ifade etmektedir. Özellikle de çiğ fındık tüketen kişilerin kolesterol oranı ideal dengede olmaktadır.
YER FISTIĞI NE KADAR YENMELİ? Günde 1 avuç yer fıstığı veya 1 yemek kaşığı yer fıstığı ezmesi yiyerek sağladığı yararlardan faydalanabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri