Doğa kelimesi dil devrimi yapılırken arapça kökenli olan tabiat kelimesinin yerine türetilmiştir. Tabiat arapça kökenli bir kelime olup, “taba'a” fiilinden gelmektedir. Damgaladı, mühürledi kökünden gelen tabiat, bu kusursuz düzenin bir yaratıcı tarafından damgalanıp, mühürlendiğini bizlere anlatmaktadır.
Doğa, natür veya tabiat, en geniş tanımıyla doğal, fiziksel, maddi dünya ve aslında tüm evrendir. Doğa, fiziksel dünyanın olgusunu ve genel olarak yaşamı belirtmek için de kullanılır. Doğayı inceleyen bilim alt kümesine doğa bilimleri denir.
Doğa ismi, Türkçe kökenlidir ve tüm dünya dillerinde benzer karşılıkları bulunan evrensel bir kavramı ifade eder. Doğa sevgisi, ekolojik değerler ve doğal yaşam, bu ismin tercih edilmesindeki temel motivasyonlar arasındadır.
"Doğa" kelimesi, Sokrates öncesi Yunanca'da bulunan ve doğal büyüme fiilinden türetilmiş "phusis" teriminin Latince çevirisi olarak kullanılan ve doğmak fiilinden türetilmiş olan "nātūra" sözcüğünden İngilizceye "nature" olarak geçmiştir.
Conversation. Doğa sözcüğünün kökü Eski Türkçe tog “yükselmek, çıkmak”tır.
İlgili 20 soru bulundu
Doğa Filozofu, herhangi bir gelir kaynağı olmayan, bilim, sanat ve felsefe alanında yazılar paylaşarak toplumsal farkındalığı arttırmayı amaçlayan ve tamamen gönüllülerden oluşan bir topluluk.
Doğa kelimesi dil devrimi yapılırken arapça kökenli olan tabiat kelimesinin yerine türetilmiştir. Tabiat arapça kökenli bir kelime olup, “taba'a” fiilinden gelmektedir. Damgaladı, mühürledi kökünden gelen tabiat, bu kusursuz düzenin bir yaratıcı tarafından damgalanıp, mühürlendiğini bizlere anlatmaktadır.
doğa - Nişanyan Sözlük. Türkiye Türkçesi doğ- fiilinden Yeni Türkçe +A ekiyle türetilmiştir. Daha fazla bilgi için doğ- maddesine bakınız. Yeni Türkçe sözcük Fransızca nature "tabiat" < Latince nasci, nat- "doğmak" sözcüğüne kıyasla türetilmiştir.
Tabi kelimesinden türetilmiş olan tabiat sözcüğü, dilimize Arapçadan geçmiştir. Tabi, doğal ve el değmemiş anlamına gelirken tabiat da doğa demektir. Bu kelime aynı zamanda bir kişinin huylarını ve karakteristik özelliklerini nitelerken de kullanılır.
Doğa kelimesinin bir tane eş anlamlısı kelime bulunmaktadır. Bu doğrultuda doğa eş anlamlısı "Tabiat" kelimesi olup aynı zamanda doğa da demektir.
Doğa sözcüğü canlı ve cansız varlıkları, nesneleri veya buna benzer unsurları içeren bir bütündür. Bu kelimenin aynı anlama gelen eş anlamlısı ise tabiat şeklinde bilinir. Yani iki kelime arasında anlam yönünden benzerlik söz konusudur.
Tabiat kelimesinin tam 4 eş anlamlısı vardır. Tabiat ile aynı anlama gelen eş anlamlı kelimeler aşağıdaki gibidir; Tabiat sözcüğüne ait eş anlamlı kelimeler alışkanlık, doğa, huy ve mizaç sözcükleridir.
TABİAT KELİMESİ CÜMLE İÇİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
İnsan zekâsı tabiatın içinde değil tabiatın yanında, ayrı bir kuvvettir. Arazinin tabiatı. Mağrur, bazen zalim olacak kadar hiddetli, bazen çok müşfik ve hassas bir tabiattadır.
Her gün doğanın pek çok hareketine tanık oluruz. Rüzgâr eser, şimşek çakar, gök gürler, yağmur yağar, deniz dalgalanır, fırtına olur, sel olur, kar yağar, çığ düşer, toprak kayar, kaya düşer, deprem olur, volkan püskürür… Doğanın bu hareketlerine doğa olayı denir.
Tabiat taklidi kelimeler (yansımalar) için ses özellikleri açısından herhangi bir sınırlama yoktur. Bunlar hangi sesle başlarsa başlasın, içinde hangi ses bulunursa bulunsun Türkçe kabul edilir: fıs fıs, horul horul, hışırtı, melemek, miyavlamak, havlamak, vır vır, vız vız, şırıl şırıl.
Doğa kelimesinin eş anlamlısı 'tabiat' olarak değerlendirilir.
“Dünya” kelimesinin kökeni “dünüvv” kelimesi olup, gerek bizzat gerekse hüküm olarak “yakın olmak” anlamına gelmektedir ve çoğu- lu “dünâ” şeklindedir.2 Yakınlık ifade ettiğinde bu kelimenin zıddı, uzak anlamındaki “aksâ” olur.
inek - Nişanyan Sözlük. Eski Türkçe ingek “dişi hayvan, özellikle dişi sığır” sözcüğünden evrilmiştir. Karş. Eski Türkçe ingen "dişi deve", Moğolca ünige(n) "inek".
Felsefenin model kavramlarından biri olan “doğa”, kendine ait yaşamı, düzeni, bağımsız işleyişi, özsel yapısı, esnekliği içinde kendi istek ve ahengine göre gelişen, ilerleyen, değişen, dönüşen doğal döngüye sahip bir gerçeklik alanıdır.
Türkçe, kökleri binlerce yıl önceye uzanan yeryüzünün sayılı dillerindendir. Türkçe, dünya dilleri arasında yapı yönüyle sondan eklemeli diller grubunda; köken bakımından da Ural - Altay dil grubunun Altay dilleri ailesinde yer almaktadır. Ural - Altay dilleri, diğer dil aileleri gibi sağlam bir aile oluşturmazlar.
Türkçe, Türkmence, Salarca ve Azerice'nin, Ana Oğuzca denilen bir dilden evrilerek oluştuğu varsayılır. Bu ön dilin Türkçeyi oluşturacak batı kolu, 11. ve 15. yüzyıllar arasında Anadolu Selçuklu Devleti ile Anadolu Beylikleri etrafında gelişerek Eski Anadolu Türkçesine evrilmiştir.
başlagıç, gelişim ve bu sürecin sonucu kendini oluşturan şey anlamındaki yunanca terim... ilkçağ filozoflarınca "doğa-süreci" anlamında kullanılmıştır. phusis diye yazılan natura eşdeğeri sözcüğün aslıymış.
Bu bağlamda Aristoteles'e göre dört neden sıralanabilir; birin- ci neden olarak formel neden yani bir şeyi o şey yapan şey, ikinci olarak madde ve dayanak olarak maddi neden, üçüncüsü değişimin nedeni olarak fail neden, son olarak da ereksel neden.
Din ve mitolojinin dışına çıkarak var olanların ve nedenlerinin araştırılmasını başlatan Thales olmuştur. Thales bu anlamda felsefenin babası sayılmakta ve onunla başlayan felsefi düşünce de doğa felsefesi olarak değerlendirilmektedir.
Tabiat kelimesinin eş anlamı olan sözcükler şu şekildedir: Doğa. Huy. Mizaç
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri