Yer fıstığının kalorisi yüksektir ve çok fazla tüketilmemesi gerekir. Yağ bakımından zengin bir besin kaynağı olan yer fıstığının aşırı tüketimiyle kilo alımı mümkündür. Bu nedenle yer fıstığı tüketilirken bir sınır koyulması ve mutlaka kontrollü bir şekilde tüketilmesi gerekir.
İçeriğindeki B vitamini, magnezyum ve diğer mineraller metabolizmayı artırarak yağ yakımını hızlandırabilir. Yer fıstığı aynı zamanda yağ kaybını artıran oleik asit gibi sağlıklı yağlar içerir. Bu sağlıklı yağlar, vücudun yağ yakmasına yardımcı olur ve kilo kaybına katkıda bulunur.
Kalori açısından zengin olmasına rağmen yer fıstığının kilo yapmamaktadır. Bu nedenle yer fıstığını gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz. Birçok diyetisyen yer fıstığı diyeti yapmayı tavsiye etmektedir.
Yağ bakımından oldukça zengin olan yer fıstığı, aşırı tüketmemeye dikkat edildiği durumda kilo aldırmayacaktır.
Yağ içeriği %44-56 arasında değişir ve esas olarak çoğu oleik ve linoleik asitlerden oluşan tekli ve çoklu doymamış yağlardan oluşur. Yer fıstığı iyi bir protein kaynağıdır. Protein içeriği, toplam kalorisinin %22-30'u arasında değişir ve yer fıstığını bitki bazlı protein için harika bir kaynak yapar.
İlgili 45 soru bulundu
Yer fıstığı günde ne kadar yenmeli
Yer fıstığının faydalarını görebilmek için haftada 4-5 gün 1 avuç tüketebilirsiniz. Eğer fıstık ezmesi şeklinde tüketiyorsanız, şekersiz fıstık ezmelerini tercih etmeye özen gösterebilirsiniz. Böylelikle şeker alımının önüne geçebilirsiniz ve kilo problemlerini önlemiş olursunuz.
Yer fıstığı içerdiği sağlıklı yağlar ile de metabolizmanın çalışmasına yardımcı olur. Kalp ritmini dengeleyen yer fıstığı kişilerin sağlıklı bir kas ve kemik yapısına sahip olmalarını da sağlar.
Yer fıstığı lif açısından da zengindir, tüketimi gaz, ishal ve şişkinliğe neden olabilir.
Fıstıkların bazıları yüksek kalorili olduğu için kilo aldırır. Yer fıstığının kalorisi az olduğu için kilo aldırmaz.
Bunun yanı sıra çiğ taze ve kavrulmuş yer fıstığının çok fazla tüketilmesi bazı kişilerde şişkinliğe de sebep olabilmektedir. Özellikle midede şişkinlik ve gaz problemlerine neden olması nedeniyle tüketilecek miktara dikkat edilmesi gerekmektedir.
Her gün 10 tane tüketilen Antep fıstığı vücudun yağ ihtiyacını karşılar. Ayrıca vücudun ihtiyacı olan B1, fosfor, vitamin ve protein eksikliği içinde günde 100 gram tüketilmesinde fayda var. Kabuklarıyla beraber tuz da yüksek ateşte kavrulan Antep fıstığı kuruyemiş olarak da tüketilir.
Kalori miktarı yüksek olan bu besin, uzun süre tok tutma özelliğine sahiptir. Ara öğünlerde ölçülü şekilde tercih ederseniz; kaçamak öğünlerden kendinizi uzaklaştırabilirsiniz. Uzun bir süre tok tutma etkisi sayesinde, daha dengeli beslenmiş olursunuz.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Fıstık metabolizmayı çalıştırır mı? Daha hızlı ve verimli kalori harcanması da yağ yakınını hızlandırır. Fıstık ezmesi : 1 yemek kaşığı şekersiz fıstık ezmesi tokluk sürecini uzatmakta, kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olarak yağ yakımını hızlandırmakta.
Antep fıstığı: Antep fıstığı kalorisi yüksek bir kuruyemiş olsa da ölçülü miktarda tükettiğinizde yemek yeme isteğinizi azaltıp uykunuza geri dönmenize yardımcı olacaktır. Antep fıstığında yoğun olarak bulunan melatonin de uyumanıza yardımcı olacak bir besin maddesidir.
Uzman görüşlerine göre kuruyemişleri sabah kahvaltı esnasında tüketmek, gün içerisinde tüketeceğiniz diğer zaman dilimlerine karşı daha çok faydası vardır. Gün içerisindeki yorgunluğunuzu direkt olarak alan kuruyemişler kan basıncınızın düzenlenmesine yardımcı olur.
Yüksek lifli içeriği sayesinde bağırsak hacminin ve hareketlerinin artmasına destek veren fıstık ezmesi kabızlık ve sindirim sistemi problemlerinin tedavisine yardımcı olur.
İçerdiği E Vitamini sayesinde cilt sağlığına oldukça faydası dokunur. Omega 3 yağları sayesinde saç dökülmesi ve kırılmasına karşı koruma sağlar, ayrıca saçların parlak ve güçlü görülmesini sağlar. Potasyum, Magnezyum, Bakır, Kalsiyum, Demir, Selenyum, Çinko gibi vücut için faydalı vitamin ve mineralleri barındırır.
Proteinleri oluşturan 20 amino asidin tamamını içeren yer fıstığı özellikle sporcu beslenmesinde önemli rol oynayan arginin açısından da zengin bir kaynaktır. Arginin bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra kas hücrelerinin onarımı ve yeni hücre sentezinde etkilidir.
Fıstık ezmesi protein deposudur, kas yapımına ve onarımına yardımcı olur. Protein açısından o kadar yüksektir ki, düzenli olarak egzersiz yapanlar için beslenme listelerinin başındadır.
Bir avuç yer fıstığı: 227 kalori. Bir yemek kaşığı kadar yer fıstığı: 57 kalori. Bir fincan yer fıstığı: 80 kalori. 100 gram yer fıstığı: 567 kalori.
Çünkü bu kuru yemiş, bebeğe protein takviyesi yapacaktır. Ancak tuz miktarı yüksek olduğu için annede ödeme de neden olabilir.
Yer fıstığı tohumu %30 – 60 oranında yağ içerdiği için “yer fıstığı yağı iştah açar mı” gibi sorular gündeme gelebilir. Kilo almak isteyenler, yer fıstığını yüksek oranda tüketirlerse belki faydasını görebilirler. Fakat yer fıstığı yağı tüketimi, kilo almaya ya da iştah açmaya etken değildir.
Bu yüzden özellikle kilo vermek isteyen kişilerin kuru fıstık tüketimine dikkat etmesi, az ama yeterli miktarda tüketmesi gerekir. Bunun yanı sıra tuzlu fıstık her gün düzenli olarak belirli miktarlarda tüketildiği takdirde içerisinde bulunan lif, protein ve sağlıklı yağlar sayesinde hayat kalitenizi yükseltir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri