Nasıl Yenir? Kivi soyma işlemi için klasik tekniğin yanı sıra kaşık da kullanılabilmektedir. Uçları kesilen olgun kivilerin kabuğu kaşıkla meyveden kolaylıkla ayrılabilir. Bu vitamin deposu meyvenin, kivi tozu şeklindeki içeceği de mevcut olup bu içecek kivi oralet ya da kivi çayı isimlerini de alabilmektedir.
"C vitaminin yanı sıra A ve E vitaminin de bulunduğu kivinin çok fazla faydası var ama en bariz faydası, kanser türlerinin geciktirilmesi ve kansere yakalanma riskinin azaltılması. Antioksidan özelliğiyle kansere karşı koruyucu etkisi var. Kivinin yapısında bulunan lif oranı kabızlığı önlüyor.
Kivi, sonbahar ve kış meyvesi olarak bilinir. Ekim ayının sonları, Kasım ayının başlarında hasat edilir. Hasat edildikten sonra olgunlaşması için 2 hafta bekletilmesi gerekir. Bu yüzden kivi, Kasım ve Aralık aylarında afiyetle tüketilebilir.
Kivi, uzun süre korunabilen sert bir meyvedir.
İlgili 16 soru bulundu
Ancak pek çok kişinin bilmediği şey, kivi meyvesinin eti marine etmek ve yumuşatmak için de kullanılabileceği. Kivi, et liflerini parçalayan doğal bir enzim olan actinidin içeriyor. Actinidin, eti lapa haline getirmeden bağ dokularını parçalamada çok etkili.
Muz, süt veya yoğurt, bütün kiviyi karıştırarak kendinize bir ara öğün oluşturabilirsiniz.
Kivi, C vitamini, folik asit ve potasyum da içerir. Bu içeriğinden dolayı iştahı bastırma konusunda başarılıdır. Uyumadan önce kivi yemek, sindirim sisteminin korunmasına, iltihaplanmaların azaltılmasına ve kolesterolün azaltılmasına yardımcı olur.
Kivi Nerede Saklanır? Eğer kivi olgunsa ve hemen tüketilmeyecek ise kesilmeden buzdolabına konulması uygun görülmektedir. Fakat yeterince olgun görülmemekte ise birkaç gün oda sıcaklığında bekletilmesi gerekmektedir.
Kivi kabukları, lif, folat ve E vitamini bakımından zengindir. Kivinin içeriğindeki antioksidanların bir çoğu, kabuk kısmında bulunur. Kivi kabuğu, C vitamini ve E vitamini için oldukça iyi bir kaynaktır.
Yüksek oranda kivi tüketimine bağlı olarak da alerjik reaksiyonlar gelişebilmektedir. Ayrıca her gıdada olduğu gibi kivinin de aşırı miktarda tüketimine dikkat edilmelidir. Yüksek oranda kivi tüketimi, ishal, mide bulantısı gibi sorunlara yol açabilmektedir.
Kivinin yararları olduğu kadar zararları da vardır. Gastrit, ülser ve reflü gibi mide rahatsızlığı olan kişilerin bu meyveyi çok fazla tüketmemesi ya da tüketirken doktora danışması gerekir. Aynı zamanda kivi, bazı kişilerde alerjik reaksiyon gösterebilir.
Kivinin içinde bulunan K vitamini kan basıncını düzenler. Bu da tansiyonun dengelenmesini sağlar. Yüksek tansiyon için doktorlar tarafından da tüketilmesi önerilen kividen günde 2 ya da 3 adet tüketerek yüksek tansiyonunuzu doğal bir tedavi yöntemi ile düşürebilirsiniz.
C, E, B2 ve A vitaminleri ile bakır ve fosfor, yönünden zengin kivi, kanser oluşumunu ve kabızlığı önlüyor, kanı sulandırarak kalp ve damar hastalıklarına iyi geliyor.
C vitamini bakımından en zengin meyvelerden biri kividir. C Vitamini ise kolajenin en iyi besinlerinden biridir. Ayrıca kivi, bir miktar B vitamini ve zengin minerallerle doludur. Örneğin kalsiyum, magnezyum ve fosfor gibi.
En uygun toprak pH'sı 6.0-6.5 olmasına rağmen 5.5-7.6 pH aralığında da yetişmektedir. Bitki Özellikleri:Kivi asmaları üçüncü yaştan itibaren meyve vermeye başlarlar. Ekonomik ömrü 20-25 yıldır.
Olgunluğunu anlamak için kivinizi nazikçe sıkın. Biraz yumuşaksa olgun demektir. Biraz sert ise oda sıcaklığında 3-4 gün bekletirseniz daha tatlı hale gelecektir.
Kivide Muhafaza: iyi olgunlaşmış meyveler oda sıcaklığında kalitelerinden kaybetmeden 2 ay süre ile korunabilirler. Soğuk depolarda ise muhafaza süresi rahatlıkla 5 ay kabildir. Meyveler -1,5 ile -2,1 C sıcaklıklarda donarak soğuk zararına uğrarlar.
Sağlıklı kalp ve arterler
Araştırmacılar kivi meyvesinin trombosit aktivitesini ve plazma lipitlerini modüle edip etmediğine bakmış ve “28 gün boyunca günde iki veya üç kivi tüketmenin, trombosit agregasyonunun kollajene ve ADP'ye verdiği kontrollere kıyasla% 18 oranında azaldığını” bulmuşlardır.
Sebze ağırlıklı akşam yemekleri daha uygun bir tercih olacaktır. Süt ve yoğurt uykuya dalmayı kolaylaştırıyor. Yatmadan 1-2 saat önce tüketebilirsiniz. Rezene, papatya ve kedi otu gibi bitki çayları da uykuya dalmanıza yardımcı olabiliyor.
Az sayıda yaşlı gönüllülerde yürütülen bu araştırmada kivi meyvesinin yenilmesi ile dışkı miktarını artırdığı, yumuşamasını sağladığı ve çıkışını kolaylaştırdığı bildiriliyordu.
2) Bağırsakları Çalıştırır
Kivi suyunda bulunan mineraller, bağırsakların canlanmasını sağlar. Lifli yapısı sayesinde sindirimi kolaylaştıran kivi suyu, bağırsaklarda parazit oluşumunu önler ve sağlıklı işleyişi gerçekleştirir.
Kivi Sindirim Sistemini Kuvvetlendirir: Kivinin yüksek miktarda lif içermesi sindirim sitemi için çok faydalıdır. Ayrıca sindirim sistemi için çok faydalı olan protein açısından da zengindir. Lifler özellikle mide sağlığı için önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri