Fıtratullah'ın Evrenselliği: Fıtratullah, Allahu Teâlâ'nın kusursuz ilim ve hikmetinin düzenlenmesini ve uyumlu biçime sokulmasının ( ta'dil ) içimizde hazır bulduğumuz yankısıdır. Kısacası fıtratullah tüm insanlarda saklı ve gizli güç olarak bulunması, Allâh'ü Teâlâ'nın aynı zamanda tazim insanlara bağışıdır.
Fıtrat, İslam dininde bir kavram, özellikle tasavvufta önemli bir yer tutar. Bir şeyi başlangıcında yarmak, kazmak anlamına gelen ve “fatr” kökünden türemiş olan fıtrat kelimesi, “ilk yaratılış” manasına gelir. Yani, mutlak yokluğun yarılarak, içinden varlığın çıkmasıdır.
İlahiyat Fak. 23 elime olarak fitrat, yapı, karakter, tabiat, mizaç ve kalb-i selim manalarına gelir. Ayrıca fitrat, tabiî eğilim, huy, cibilliyet, içgüdü, istidat gibi anlamları da ifade eder.
Buna göre fıtrat “hakkı benimseme yatkınlığı” şeklinde anlaşılmalıdır (Kurtubî, XIV, 29). İnsanlar genellikle bedenî bakımdan olduğu gibi ruhî ve zihnî bakımdan da hissetmeye, algılamaya, doğru biçimde düşünmeye ve inanmaya elverişli olarak dünyaya gelirler.
içinden varlığın çıkması şeklinde telakki edildiğinden fıtrat kelimesiyle ifade edilmiştir. Buna göre fıtrat ilk yaratılış anında varlık türlerinin temel yapısını, karakterini ve henüz dış tesirlerden etkilenmemiş olan ilk durumlarını belirtir.
İlgili 22 soru bulundu
Fıtrat, ‚yarmak, ikiye ayırmak; icat etmek‛ anlamındaki fatr kökünün isim hâlidir ve ‚yaratılış, belli yetenek ve yatkınlığa sahip oluş‛ anlamlarına gelir. İlk yaratılış, mutlak yokluğun yarılarak içinden varlığın çıkması şeklinde düşünüldüğünden fıtrat kelimesiyle ifade edilmiştir.
İnsanın fıtrat üzere doğması, her çocuğun mükemmel bir yaratılışla dünyaya gelmesi, yaratılış özelliği itibariyle ve isteyerek hakkı kabul etmeye hazır hâlde yaratılmış olmasıdır.
İslâm'ın fıtrat dini oluşunun iki önemli boyutu vardır: Birincisi onun mit ve sır dini olmaması, diğeri ise buyruklarında insanı aşan şeyler olmamasıdır. İslâm dininin akılla ilişkisi bir denge içerisindedir. Ne aklı hakikatin tek kaynağı kabul eder, ne de aklı bir kenara bırakıp dogmatik bir inanç önerir.
Bediüzzaman Hazretleri, “Fıtrat yalan söylemez” diyor. Canlı olsun cansız olsun, bitki olsun hayvan olsun her varlık, fıtratının icabını yerine getirir. Çekirdekteki büyüme ve gelişme meyli der, “Ben sümbülleneceğim, meyve vereceğim”, doğru söyler.
Fıtrat, en geniş mânâsıyla hakkı, gerçeği idrâk etme ve bilme yeteneğidir. İnsan bu yeteneği yeme-içme, sevme-sevilme, öfke vb. içgüdü ve duygular gibi bilkuvve halinde içinde taşır. Meselâ yukarıda geçen rivâyette olduğu gibi İslâm inancına göre bir çocuk dünyaya masum olarak gelir.
Fıtrat kökeni Arapçadan gelen bir kelimedir.
Fıtrat: İnsanın doğuştan Allah'ı bulabilecek kabiliyette yaratılması ve varoluşunda O'na inanma eğiliminin bulunmasıdır.
Fıtrat kelimesi, yarmak, ikiye bölmek, yaratmak, icat etmek anlamlarına gelen fatr kökünden doğan 'yaratılış, belli yetenek ve yatkınlığa sahip olma' anlamlarına gelmektedir.
Estetik ameliyatlar genel olarak, ya dikkat çekmek, daha güzel görünmek ya da tedavî amacına yönelik olmaktadır. Dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslâm dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır.
İnsanın yaratılışında bulunan ve hayatı anlamlandırma çabalarına yön veren, çalışmakla elde edilemeyen ve inanmayı da içeren, insanın doğuştan getirdiği yetenektir. Allah'ın buyruğu olan din,insanları faydalı ve iyi işler yapmaya yönlendirir.
Bidayet, TDK sözlük anlamı başlama ya da başlangıç demektir.
Bu en temel unsurlar şunlardır: 1) Kötü Aile Ortamı 2) Günahlar 3) Kötü Arkadaş Ortamı ve Sosyal Çevre 4) Fiziksel Engellilik 5) Fakirlik 6) Kendini Tanımamak 7) Yanlış Din Algısı 8) Fakir Düşme Korkusu 9) Aşırı Öfke 10) Aile Pasifliği 11) Liderlik Tutkusu 12) Güçlülük ve Güç Tutkusu Fıtratı Bozan Temel Unsurların ...
Fıtrat, burada iman ve İslâm anlamlarına gelir. Fıtrat üzere ölmek ise iman ve İslâm üzere ölmek demektir.
Kötülükleri terk edip iyiliklere sarılmalıdır. Bunun için en önemli ilkelerin başında vicdan, rahmet ve utanma duygusunu içinde barındıran hayâ gelir. Hayâ; kişinin mahremiyet sınırlarını bilmesini sağlayan ve onu hayra yönelten fıtri bir duygudur.
Fıtrat; ilk yaratılışı kavramlaştırdığı gibi, sürüp giden her yaratılışı da anlamında toplar. Yani herhangi bir şeyin bir maddeden veya ilk yaratılıştaki gibi yokluktan ilk icadı ve ilk çıkışına fatr, bunun ortaya çıkış biçimine ve taşıdığı özellikleriyle birlikte görünüşüne fıtrat denir.
mealindeki ayette insanın yapısal kötü bir özelliği olan aceleciliğine işaret edilmiştir. - Bununla beraber, insanın vicdanındaki temel unsurlar, Allah'ın emir ve yasakları çerçevesinde işlemediği zaman, fıtratın bozulmasına neden olabilmektedir. Örneğin, içki-uyuşturucu kullanmak, aklı ve sağlığı bozmaktadır.
Bununla birlikte insan birçok biyolojik, aklî, ruhi donanım ve yeteneklere de doğuştan sahiptir, onları sonradan kazanmaz. Onun doğuştan sahip olduğu ahlakî-dini yetenekleri de bulunmakta- dır ve bunlardan biri de “fıtrat” tır.
Ebû Hüreyre'nin (ra) naklettiğine göre, Resûlullah (sas) şöyle buyurmuştur: “Her doğan fıtrat üzere doğar.
Her insan yaratılış itibariyle lekesiz, tertemiz, iman ve İslam'a en müsait bir hüviyette doğar. Lakin insanın başta ailesi olmak üzere çevresi ve bulunduğu muhit, o temiz ve lekesiz fıtratı şekillendirmeye başlar. Yani insanın ilk fıtratı yazılmaya müsait bembeyaz bir kâğıt gibidir.
Din Bilimlerinde Din Tanımları
Dinin Teolojik Tanımları: Teolojik tanıma göre din "Tanrı'ya inanma", "manevi varlıklara inanç" yahut da "korkutucu hem de cezbedici olan bir gizem" şeklinde tanımlanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri