Burada en sık tercih edilen korunma yöntemleri ise doğum kontrol haplarıdır. Fakat genel olarak Yumurtalık kıstı ameliyatı sonrasında hamile kalmak sorun teşkil etmez.
Yumurtalık kistleri, genellikle hamilelik planlamasını etkiler. Bununla birlikte yumurtalık kistleri, yumurtlama sürecini de etkiler. Özellikle büyük kistler, normal yumurtlama işlemini engeller veya bozar. Bu durum, kişiden kişiye değişiklik gösterse de hamilelik şansını azaltır.
Seröz Kistadenom ve Müsinöz Kistadenom kistleri yumurtalığın yüzeyini oluşturan dokudan kaynaklanan kistlerdir. Her ikisi de bir belirti vermez. Jinekolojik muayenede ya da ultrason ile teşhisi sağlanır. Tedavileri cerrahi yol ile sağlanır ve doğurganlığa neden olmazlar.
Polikistik Over ve Hamilelik
Tüp bebek tedavisi gören hastaların yaklaşık %15-20'si polikistik over sendromuna sahip hastalardan oluşmaktadır. Bu sendroma sahip hastalar bazen tedavi olmadığından gebe kalabilmektedir. Ancak bu son derece nadir görülen bir durumdur.
İlgili 37 soru bulundu
Özellikle muayene ve ultrasonda elde edilen bulgular, ayrıca bazı kan tahlilleri ayırıcı tanıda bize yardımcı olur. Kistler her zaman infertilite (kısırlık) nedeni değildir. Eğer oluşum sebepleri hormonal düzensizlik ise infertilite görülebilir. Over kisti ile gebelik oluşabileceği gibi gebelik de over kisti oluşturur.
Tek taraflı cerrahi operasyon sonrasında bizimle kalan tek taraflı yumurtalık veya tüplerden gebe kalınabilmesi muhtemeldir.
İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir. Kistin yumurtaları baskılaması ya da döndürmesi gibi durumlar söz konusu oluyorsa, 4-5 cm'lik lezyonlar da tehlikeli olarak değerlendirilir.
Yumurtalık Kisti Alınmazsa Ne Olur
Yumurtalık kistleri genellikle zararsızdır ve kendiliğinden kaybolur. Ancak küçülme göstermeyen yumurtalık kistleri alınmazsa yumurtalık torsiyonu veya rüptürü (yırtılma) görülebilir.
Yumurtalık Kisti Varken Cinsel İlişkiye Girilir mi? Yumurtalık kisti cinsel ilişkiye girmeye engel değildir. Ancak kimi kadınlarda kistlerin büyüklüğü fazla olabilmektedir. Artan baskı ve karın altı bölgelerindeki ağrıyla birlikte cinsel ilişki böyle dönemlerde ağrı verebilmektedir.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Tüplerden ya da yumurtalıklardan birinin olmaması ç.ok önemli değildir. Örneğin sağ tüpü ve sol yumurtalığı olmayan bir kadın sağ yumurtalığında büyüyen yumurtanın sol tüp tarafından yakalanması ile kolaylıkla gebe kalabilir.
Yumurtalık kistlerinin birçoğu belli bir zaman sonra kendiliğinden kaybolur. Ancak bunun aksi durumlarda, özellikle basit kistler için takip tercih edilir ve doğum kontrol haplarıyla kistin küçülmesi sağlanır.
Çikolata Kisti ve Düşük Yumurtalık Rezervi
Mutlaka cerrahi tedavinin yapılması gereken hastalarda ise önce IVF ile başlayıp, yumurta toplanması sonrası cerrahi tedavi yapılıp, iyileşme döneminden sonra embriyo transferi gebe kalma şansını belirgin olarak arttırmaktadır.
Kist alındıktan sonra tekrarlar mı? Evet yumurtalık kistlerinde tekrardan kist oluşumu gözlenmesi yaşanabilir.
Laparoskopik ameliyat sonrası bazı anne adayları tüp bebek tedavisi görme ihtiyacı dahi duymamaktadır. Ameliyat ile kısırlık nedeninin ortadan kaldırılması, bebek sahibi olmak için yeterli bir yöntem olabilmektedir. Özellikle üçüncü ve altıncı ay arasında gebe kalma ihtimali oldukça yükselmektedir.
Son yıllarda üreme çağındaki kadınlarda genellikle overde kist boyutları 10 cm'den büyükse kötü huylu olma riski nedeniyle ameliyatla alınırken, menopoz dönemindeki kadınlarda ise yumurtalık kisti kaç cm olursa olsun kisti ameliyatla çıkartmak gerekebilmektedir.
Otomobil kullanmak, basit işler ve egzersizler gibi ağır efor istemeyen günlük faaliyetlere dönüş süresi çoğunlukla 3-7 gün arası olarak görülmektedir. Yoğun egzersizler veya spora ise 3-4 hafta içinde tekrar başlanabilmektedir.
Kapalı Yumurtalık Ameliyatı Riskleri
Kapalı yumurtalık kisti ameliyatı, çoğu zaman büyük riskler barındırmaz. Genellikle açık ameliyatlardan daha kolay ve risksiz bir yöntem olarak görülürler.
Yumurtalıklarda bir kitle ortaya çıkaran ve içinde doku bulunan kistler gebeliğe engel olabilirler. Yumurtalık kistlerinin tedavi edilmesi sırasında yumurtalıklar alınabilir ya da kemoterapi ve radyoterapi tedavileri gerçekleşebilir. Bu durumlarda da gebelik ortaya çıkmayabilir.
Ancak hastanın ağrı şikayeti fazla ile ameliyat gerekir. Kist, 9-10 cm gibi çok büyük boyutlardaysa, artık pelvik baskı yapıyorsa cerrahi tercih edilmelidir. Ancak örneğin boyutu 5 cm, ultrasonda şüpheli bir düzensizlik yok, homojen yapıda bir çikolata kisti ise takip edilir.
'Basit kist' ultrason görünümü tanımıdır. İyi huylu yumurtalık kistleri ameliyat edilmez. Yumurtalık basit kistlerinin çoğunluğu kendiliğinden kaybolur. Hızlı büyümeyen veya aynı boyutta kalan, kaybolmayan kistler ise sadece belli aralıklarla ultrason görünümleri ile takip edilir.
Evet tek yumurta ile de gebe kalmak mümkündür. Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka hekiminize başvurunuz.
Yumurtalık kisti ameliyatlarından sonra cinsel ilişkiye başlama zamanı kendinizi iyi hissetmeniz, yapılan ameliyatın genişliği ve de doktorunuzun önerilerine bağlıdır. Eğer normal seyreden bir operasyon söz konusuysa genellikle 3 hafta sonrasında ilişkiye girilmesinde sakınca olmayacaktır.
Ayrıca iki yumurtalığın alınması, tek yumurtalık alınmasına göre riski daha fazla artırıyor. Yumurtalıkları alınan toplam 195.973 kadının yaklaşık olarak 2550'sinde kalın bağırsak kanseri geliştiği saptanırken yaşlı kadınlarda, genç kadınlara göre riskin daha fazla olduğu belirlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri