Tam Kasko: Ana teminatların hepsinin yer aldığı ve ek teminatların tamamının poliçeye dahil edildiği kasko türüdür. Tam kasko ile genişletilmiş kasko arasındaki fark ise poliçede yer alan ek teminatların daha geniş olmasıdır.
Tam kasko sigortası hem ana teminatları hem de ek teminatları kapsar. En kapsamlı kasko sigorta çeşididir.
Genişletilmiş Kasko ve Tam Kasko Farkı Nedir? Kasko çeşitleri arasında yer alan genişletilmiş kasko, temel kasko ürününe ilave teminatlar seçilerek yapılırken tam kasko, tüm güvenceleri kapsar. Bu doğrultuda örneğin hayvan zararlarına karşı koruma sağlayan teminat seçip seçmemek senin vereceğin bir karardır.
www.turkiye.gov.tr/sbm-trafik-police-sorgulama adresine giderek aracının plakasını yaz. Ardından “sorgula” butonuna tıkladığında aracınla ilgili poliçe detaylarını görebilir, sigortanın başlangıç-bitiş tarihlerini, sigorta yaptığın şirketi öğrenebilirsin.
Kasko her zaman sizin aracınızdaki hasarı karşılamak ile görevlidir. Kusurlu siz olsanız bile kasko sizin aracınızın hasarını karşılayacaktır. Karşı tarafta oluşan hasar ise trafik sigortası aracılığı ile karşılanır.
İlgili 44 soru bulundu
Kazaların ardından trafik incelemeleri sonrasında kusur oranı %100 olan taraf için herhangi bir hasar karşılaması yapılmaz. Aynı zamanda %100 kusurlu tarafın sigortası ile karşı tarafın mali hasarı karşılanır.
Örneğin, "Arabamla direğe çarptım, sigorta karşılar mı?" ve benzeri durumlar tek taraflı kaza anlamında gelir. Peki, tek taraflı bir kaza durumunda kasko ödeme yapıyor mu? Aracınızın bir duvara ya da bariyere çarpması gibi olaylar, sigorta şirketinize göre değişmekle birlikte kasko kapsamındadır.
Kasko sigortası kaza sırasında kusurlu olunması durumunda da masrafları öder. Yani bir kaza sırasında kusurlu olduğun için trafik sigortan karşı tarafın hasarlarını öderken, kasko sigortan ise kendi aracındaki hasar masraflarını karşılar. Kazada kusurlu olman kasko sigortasının ödeme yapmanısı engellemez.
Sigortalanan aracın ehliyetsiz kişiler tarafından kullanılmasının yanı sıra aracın ruhsatta belirtilen taşıma haddini aşması, periyodik bakımının aksatılması, işgal, ayaklanma ve iç savaş gibi durumlarda da kasko sigortası araçlarda oluşabilecek zararı karşılamaz.
Trafik ve kasko sigortasının olup olmadığı, hangi sigorta şirketinden yapıldığı, sigorta bitiş tarihleri, acente numarası, tescil belge numarası (ruhsat seri no), e- Devlet araçlarım sayfasından öğrenilebilir.
Ayrıca “Kasko hangi durumlarda ödeme yapmaz?” sorusu da sık sık soruluyor. Kaskonun karşılamadığı durumlar oldukça sınırlıdır. Örneğin; kaza yapan kişinin sürücü belgesi olmaması, sürücü alkol ya da uyuşturucu etkisinde olması ve savaş durumunun olması gibi çeşitli durumlar dışında kasko aracınızın zararını karşılar.
Kasko yaş sınırı 15 olduğu için 15 yaş üstü araç sahipleri kasko sigortası yaptıramazlar ancak yine de özel kasko paketleri ile 15 yaş üstü araçları da güvence altına alan sigorta şirketleri bulabilirsin. Aynı şekilde 15 yaşın altında yaş sınırı belirleyen sigorta şirketleri de vardır.
Piyasa değeri 1 milyon TL olan aracınıza genişletilmiş kasko yaptırırsanız 21 bin lira ödersiniz, dar kaskoyu tercih ederseniz fiyat 10 bin liraya düşer.
Yeni Araç Alımında Kasko Devri İşlemi
Aldığınız yeni araç için de sigorta şirketiyle yeni bir kasko poliçesi düzenleyebilirsiniz. Bunun dışında poliçenizi iptal ettirmeden de yeni aracınıza kasko yaptırmanız mümkün.
Araba çalınması çalınma sonucu hasar ile çalan kişinin aracı kullanımı sonucu oluşan bütün hasarlar sigorta tarafından karşılanır, çalınan aracın bulunamaması durumunda aracın çalındığı günkü rayiç bedeli 30 gün içinde ödenir.
Kasko Pert Aracın Yüzde Kaçını Öder? Araç eksper raporu ile “perte çıkmış” olarak kabul edilirse sigorta şirketi, poliçede yazan teminat bedeli kadar ödeme yapar. Bu tutar, sigorta poliçesinde yazan tutardan yüksek olmayacak biçimde aracın piyasa değerine eşit tutulur.
Aracınızın %70 ve daha fazla hasar kaydı bulunuyorsa pert kasko sigortası yaptırabilirsiniz.
Sigorta şirketlerinin; kaza sonrasında oluşan hasarları tespit edebilmeleri ve hasarı karşılayabilmeleri için kaza tespit tutanağının olması şarttır. Kazadan sonra tutanak tutulmazsa, kaza dolayısıyla meydana gelen hasarı sigorta şirketi karşılamaz ve ödemeyi kendi cebinizden yapmak zorunda kalırsınız.
Farı değişimi kaskoyu bozmuyorsa serviste değiştirin. Tampon değişimi araçta değer kaybı oluşturabilir.
Kasko Sigortası Genel Şartları
Trafik sigortalarıyla kaza ve hasar gibi durumlar tehlike altına alınır. Poliçe sahibi eğer söz konusu kazada hatalıysa karşı tarafın masrafları sigorta tarafından karşılanmaktayken, hatalı olan sizseniz karşı tarafın masrafları ödenmekte fakat masraflarınız sigorta dışında tutulmaktadır.
Güneş yanıkları ve boya solması Kasko Sigortası teminatına girer mi? Bu tür hasarlar zamana bağlı ve beklenen hasarlar olduğundan teminat haricidir.
Telefon Kaskosu Nedir? Telefon kaskosu, cep telefonları ya da diğer mobil iletişim cihazları için satın alınan bir sigorta türüdür. Cihazın çeşitli risklere karşı korunmasını sağlar. Genellikle su hasarı, ekran kırılması, hırsızlık, kaybolma veya arıza gibi durumlarla karşılaşıldığında maddi destek sunar.
Aracın aldığı her hasar hasarsızlık indirim hakkının kaybedilmesine ve sigorta priminin artmasına sebep olur. Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde, 3. basamakta %45, ikinci yılı hasarla kapatılırsa 2. basamakta %90, üçüncü yıl da hasarlı kapatılırsa 1. basamakta %135 oranında artış uygulanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri